Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Εορτασμός ΙΑ΄ Ματθαίου, Αρχή της Ινδίκτου, Αγίου Συμεών του Στυλίτου, Αγίων 40 μαρτύρων παρθένων ασκητριών στην Παναγιά την Επισκοπή Σαντορίνης 1.9.2019

Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την αρχή της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς.
Γι’  αυτό και όλη η εκκλησιαστική ακολουθία, πέραν βεβαίως εκείνης που αναφέρεται και στους άλλους αγίους που εορτάζουμε σήμερα, όπως τον όσιο Συμεών τον στυλίτη, τις άγιες σαράντα γυναίκες μάρτυρες, αλλά και άλλους Αγίους της ημέρας αυτής, καθώς εφέτος συμπίπτει και με την Κυριακή ΙΑ΄ Ματθαίου,  αποτελεί στην πραγματικότητα μία ευχή:
να ευλογήσει ο Κύριος τη χρονιά αυτή: «ευλόγησον τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητός Σου, Κύριε», που σημαίνει να δώσει τη χάρη Του, ώστε να ζήσουμε οι άνθρωποι με ειρήνη και ομόνοια, ακολουθώντας τις άγιες εντολές Εκείνου.
Σήμερα με την εκκλησιαστική πρωτοχρονιά που εορτάζουμε, υπενθυμίζεται και η έναρξη της δημόσιας δράσης του Κυρίου, με το κήρυγμά Του στη συναγωγή της ιδιαίτερης πατρίδας Του Ναζαρέτ, όπου μεταξύ των άλλων αποκαλύπτει για τον εαυτό Του ότι ήλθε «κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν», να κηρύξει δηλαδή την έναρξη μίας καινούργιας εποχής, δεκτής και ευάρεστης στον Θεό. 
Η Εκκλησία μας λοιπόν μας φέρνει σε ισορροπία, διότι μας προτείνει αυτό που συνιστά το αιώνιο θέλημα του Θεού.

   Έτσι λοιπόν στην περιοχή μας στον σημερινό που παραβρεθήκαμε  ήταν ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγιάς της Επισκοπής όπου έγινε μέσα σε ιδιαίτερο κατανυκτικό κλίμα.
Το γραφικό αναλόγιο του ναού λάμπρυναν με τις μελωδικές βυζαντινές ψαλμωδίες ο μεσαίος γιος του Παπά-Ανάργυρου, Βαμβακούσης Νεκτάριος, καθώς και η κλασική παραδοσιακή φωνή της Παναγιάς της Επισκοπής, ο εξάδελφος Μηνδρινός Λευτέρης.  
  Στο συγκεκριμένο ναό  κάθε χρόνο στις 14 Αυγούστου γίνεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού της Σαντορίνης.    
Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι ο ιερός ναός της Παναγίας της Επισκοπής  είναι μεσοβυζαντινός,  και βρίσκεται νότια του χωριού Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης.
Είναι γνωστός και με τα ονόματα όπως: ο ναός της Επισκοπής Γωνιάς, αλλά και ο επικρατέστερος Παναγιά η Επισκοπή.    
Θεωρείται ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Αλέξιο Α' Κομνηνό. 
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες του εορτασμού μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
Δείτε το βίντεο!

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Παναγιά την Επισκοπή του  Παλιό Χωριό ή Μέσα Γωνιά - Επισκοπή Γωνιά της Σαντορίνης!  

Πηγή: ΑρμενιστήςΠηγή: Αρμενιστής

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγιασμός Αγίου Συμεών του Στυλίτου στη ΔΕΗ Μονολίθου Σαντορίνης 1.9.2016 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίας Μαργαρίτας στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης 1.9.2016


 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός Αγίας Αθηνάς στο Ακρωτήρι Σαντορίνης 31.8.2015


Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.