Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ακινδύνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου και Αφθονίου +2 Νοεμβρίου

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Ακινδύνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου και Αφθονίου. 
Αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαβωρίου, ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος, το 330 μ. Χ. ομολόγησαν με γενναιότητα ότι είναι χριστιανοί, και γι’ αυτό συνελήφθηκαν και μαστιγώθηκαν σκληρά.
Στη συνέχεια, τούς υποχρέωσαν να μπουν μέσα στις φλόγες μιας  μεγάλης φωτιάς, αλλά με τις θερμές δεήσεις τους προς το Θεό προκάλεσαν θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά. Το θαύμα αυτό έγινε αιτία να αναβληθεί η θανατική ποινή και μάλιστα, με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, να ασπαστεί το χριστιανισμό ο Αφθόνιος και να βαπτιστεί στο όνομα της Παναγίας Τριάδας.
Μετά από μερικές μέρες ωστόσο, ύστερα από τις ατυχείς προσπάθειες να
τους αλλάξουν το χριστιανικό  φρόνημα, διετάχθη ο αποκεφαλισμός του Αφθονίου, ο οποίος με σταθερή πίστη στο ιερό Ευαγγέλιο, δήλωσε την αδυναμία της ειδωλολατρίας απέναντι στη χάρη του αληθινού Τριαδικού Θεού. 
Ο  Ελπιδοφόρος, ο οποίος όχι μόνο ήταν πιστός στο Χριστό, αλλά και πρώτος της Συγκλήτου, κλήθηκε να αλλάξει την πίστη του.   Απάντησε τότε πως πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Έτσι διατάχθηκε η θανάτωσή του μαζί με άλλους εφτά χιλιάδες χριστιανούς.
Ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος ρίχτηκαν σε λάκκο με θηρία, αλλά έμειναν αβλαβείς. Το θαύμα αυτό οδήγησε τη μητέρα του βασιλιά στην Εκκλησία και στον χριστιανισμό. Στο τέλος οι μάρτυρες ρίχτηκαν σε φλογισμένο καμίνι, για να λάβουν τον αμαράντινο της δόξης στέφανο.
Οι κίνδυνοι εξακολουθούν και σήμερα να είναι πολλοί και οι δοκιμασίες αρκετές, παρά την αύξηση της γνώσης και των επιστημονικών επιτευγμάτων, τις συνεχείς διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τις προσπάθειες των κοινωνιών για επικράτηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης.
Έχοντας ως πρότυπα ήρωες και μάρτυρες της Πίστεως, όπως είναι οι Άγιοι που εορτάζουμε σήμερα, ο άνθρωπος αντλεί θάρρος από την αγάπη του Χριστού και με πίστη και καθαρό μυαλό μετανοεί, συγχωρεί, και με ελπίδα προχωρά δημιουργικά στη ζωή του, έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο και δοκιμασία.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
 http://churchofcyprus.org.cy

 Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ακίνδυνον μέλψωμεν, συν Αφθονίω ομού, κλεινόν Ανεμπόδιστον, Ελπιδοφόρον στερρόν, Πηγάσιον ένδοξον ούτοι γαρ ακινδύνως, εξαφθόνου κρατήρας, πηγάζουσι τοις ελπίδι, αρραγεί προσιούσι, χαρίτων ανεμποδίστων, κρήνην θεόβρυτον.

Κοντάκιον
Ήχος δ’. Ο υψωθείς.
Τη της Τριάδος καλλονή λαμπρυνθείσα, η πενταυγής των Αθλητών θεία φάλαγξ, τας των τυράννων ήμβλυνε δεινάς προσβολάς, άφθονον ακίνδυνον, ανεμπόδιστον χάριν, άπασι πηγάζουσα, τοις ελπίδι και πόθω, ενθέως προσιούσι δι' αυτών, τω πάντων Κτίστη, Χριστώ τω Θεώ ημών.

 http://www.saint.gr

 Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη


Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.