Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Προετοιμασία πανήγυρης το πρωί από φάβα και φασόλια στην Παναγιά την Επισκοπή της Σαντορίνης 14.8.2016

  Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού της Σαντορίνης είναι και ο εορτασμός του Δεκαπενταυγούστου στην Παναγιά την Επισκοπή.
Ο ναός της Παναγίας της Επισκοπής  είναι μεσοβυζαντινός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται νότια του χωριού Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης.
Είναι γνωστός και με τα ονόματα: Επισκοπή Γωνιάς και Παναγιά η Επισκοπή.   
Θεωρείται ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Αλέξιο Α' Κομνηνό. 
Η διαδικασία της πανήγυρης ξεκινάει πριν από ορισμένες του εορτασμού και κατά την παραμονή το πρωί του εορτασμού, η ένθερμη και πλατιά
εθελοντική ομάδα του Συλλόγου Μεσαγωνιατών "Παναγία η Επισκοπή", ξεκινά με έντονους και οργανωτικούς ρυθμούς την διαδικασία μαγειρέματος της παραδοσιακής φάβας του νησιού, αλλά και τα μαυρομάτικα ξερά φασόλια.
Τα τεράστια καζάνια είναι αραδιασμένα στις διαδοχικές εστίες  του χώρου μαγειρέματος, και ο καθένας αναλαμβάνει συγκεκριμένη αποστολή, μέχρι της ολικής αποπερατώσεως του έργου.
Κυρίαρχη εικόνα του χώρου είναι η έντονη καπνιά του ξύλου, σε συνδυασμό με τα μαγειρικά αρώματα που ακολουθούν κατά την διάρκεια του χρόνου!
Όμως τα τεράστια καζάνια θέλουν και χέρια και πλάτες, έτσι ώστε καθ΄ όλη την διάρκεια του μαγειρέματος να ανακατεύουν το περιεχόμενο για να μη κολλήσει.
Στο τέλος τα αφήνουν στις εστίες των χωρίς φωτιά και το απόγευμα μετά το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αφού ευλογηθούν μοιράζεται στις ατέλειωτες ορδές των προσκυνητών.
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες της παρασκευής της πανήγυρης, μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας
Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
Δείτε το βίντεο!

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Παναγιά την Επισκοπή του  Παλιό Χωριό ή Μέσα Γωνιά - Επισκοπή Γωνιά της Σαντορίνης! 

Πηγή: Αρμενιστής

Πηγή: Αρμενιστής

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός 15νταύγουστου στην Παναγιά την Επισκοπή της Σαντορίνης 2016


 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός 15νταύγουστου 2016 Παναγιά η Επισκοπή της Σαντορίνης

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός παραμονής 15νταύγουστου 2013 στην Παναγιά την Επισκοπή Σαντορίνης

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός 15νταύγουστου στο Καμάρι της Σαντορίνης 2013


 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Παναγίας Επισκοπής στη Σαντορίνη 14.8.2012

 

 

  


 


 

Κλικ εδώ για δείτε το εορτασμό της Παναγίας Επισκοπής  της Σαντορίνης! 14.8.2011 

 

 

 

 

 

  


Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Παναγιά την Επισκοπή του  Παλιό Χωριό ή Μέσα Γωνιά - Επισκοπή Γωνιά της Σαντορίνης!


 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.