Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 9.7.2014

Την παραμονή του εορτασμού είχαμε τον Εσπερινό του Αγίου Παγκρατίου και την επομένη ημέρα τον εορτασμό του Αγίου στο Καμάρι της Σαντορίνης.
Ο Άγιος Παγκράτιος χειραγωγήθηκε στην πίστη του Χριστου από τον απόστολο Πέτρο, από τον οποίο και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ταυρομενίου.  
Μπορεί ο Άγιος Παγκράτιος να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός
στην εποχή μας, όμως τυγχάνει κατά τον ιερό υμνογράφο Θεοφάνη,  αποστολικός Πατέρας, ισοστάσιος σχεδόν του αποστόλου Πέτρου, αφού ο μέγας απόστολος τον χειραγώγησε στην πίστη του Χριστού καί τον κατέστησε Επίσκοπο, εξαποστέλλοντάς τον μάλιστα στη Δύση προκειμένου να φέρει το φως της αλήθειας σ᾽ αυτήν.   
Στη Σαντορίνη ευλάβονται ιδιαίτερα τον Άγιο, αφού έφτιαξαν ναό επό ονόματί του, ένεκα του μεγάλου και καταστροφικού σεισμού κατά τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, αλλά και την καταστροφή αρκετών κτισμάτων του νησιού καθώς και την ολοσχερή καταστροφή του «Παλιού Χωριού» της Επισκοπής Γωνιάς, όπου και αντικαταστάθηκε άμεσα με αρωγή του Δημοσίου ο νέος οικισμός του χωριού στη περιοχή του Καμαρίου.
Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αμοργού
Προκάλεσε τσουνάμι, όπου τα κύματά του οποίου έφτασαν περίπου τα 25 μέτρα ύψος.
Οι νεκροί της Σαντορίνης, όπως αναγράφονται στη μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει δεξιά στο βράχο πηγαίνοντας για το ναό του Αγίου Παγκρατίου.  
Μέσα από την φοβερή αυτή καταστροφή, οι τότε αγρότες της Σαντορίνης βρισκόταν στις δραστηριότητές τους, πλην ελαχίστων όπου και καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια των κτισμάτων,  και έτσι απέφυγαν έναν μεγάλο σημαντικό και ανεπιθύμητο αριθμό θυμάτων. 
Αυτή η σημαδιακή ημέρα, ως ημέρα αλήστου μνήμης, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη σ΄ όσους έζησαν τα γεγονότα αυτά, αλλά και στις επερχόμενες γενεές της περιοχής μας από την περιγραφή των γεγονότων αυτών.
Κατά την ημέρα αυτή της καταστροφής είναι και ο εορτασμός του Αγίου Παγκρατίου, έτσι λοιπόν οι παθόντες κάτοικοι του Καμαριού, έφτιαξαν έναν μικρό ναό με την επωνυμία του εορτάζοντα αγίου, στη κορυφή του μικρού και βραχώδη λόφου, όπου και τον ευλάβονται με ιδιαίτερη τιμή και ευσέβεια.
Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται σε περίοπτη θέση  της περιοχής, όπου η τοπική μας εκκλησία το συντηρεί αδιαλείπτως και το ανακατασκευάζει, προκειμένου να διατηρήσει άσβεστη την παρουσία του στο χώρο της περιοχής μας.
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες από τον Εσπερινό του Αγίου, μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας
Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
Δείτε το βίντεο


 

 

Κλικ εδώ. Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2014 

 

Πηγή: Αρμενιστής

 Πηγή: Αρμενιστής

 

 

Κλικ εδώ. Εγκαίνια Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 8 & 9 Ιουλίου 2013

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός και εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 9 Ιουλίου 2013 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Παγκρατίου Καμαρίου Σαντορίνης 8 Ιουλίου 2013


 

 

 

 

Κλικ εδώ. Υποδοχή Ιερών Λειψάνων και Εγκαίνια του Μοναδικού Πανελλαδικού Ιερού Ναού Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης! 8 & 9 Ιουλίου 2013

 

  

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Ζημιές από τον σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956 στη Σαντορίνη


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη


Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.