Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Εορτή Αγίου Μαμφίλου και των συν αυτώ Μαρτύρων (+16 Φεβρουαρίου)

Γιορτάζουμε σήμερα 16 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Παμφίλου και των συν αυτώ Μαρτύρων, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Μάρτυρες Πάμφιλος, Δανιήλ, Hλίας, Ησαΐας, Θεόδουλος, Ιερεμίας, Ιουλιανός, Ουάλης, Παύλος, Πορφύριος, Σαμουήλ και Σέλευκος κατάγονταν από διαφορετικές περιοχές. Αυτοί λοιπόν οι Άγιοι Μάρτυρες του Χριστού, έζησαν, άθλησαν και μαρτύρησαν επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.
Εργάζονταν στην Καισάρεια της Παλαιστίνης και είχαν το θάρρος να ομολογήσουν την χριστιανική τους πίστη ενώπιον του έπαρχου Φιρμιλιανού.
Ο έπαρχος, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει τους Αγίους να αλλαξοπιστήσουν, μάταια όμως, οι Άγιοι δεν πρόδιδαν τον Χριστό.

Τότε, ο έπαρχος, έδωσε εντολή να τους θανατώσουν, αφού πρώτα τους βασανίσουν. Οι Άγιοι Μάρτυρες Ηλίας, Πάμφιλος, Ουάλης, Παύλος, Σέλευκος, Ιερεμίας, Ησαΐας, Σαμουήλ και Δανιήλ αποκεφαλίστηκαν διά ξίφους. Ο Άγιος Πορφύριος, που ήταν υπηρέτης του Παμφίλου, συνελήφθει την ώρα που αναζητούσε το Λείψανο του κυρίου του και κάηκε ζωντανός μαζί με τον Άγιο Ιουλιανό.
Τον Άγιο Θεόδουλο τον σταύρωσαν σε ξύλο. Έτσι, μαρτυρικά οι Άγιοί μας, παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Τὴν δωδεκάριθμον, Μαρτύρων φάλαγγα, ἀνευφημήσωμεν, ἐνθέοις ἄσμασι, Πάμφιλον Παῦλον Σαμουήλ, Οὐάλεντα καὶ Ἠλίαν, Ἱερεμίαν, Σέλευκον, Δανιὴλ καὶ Πορφύριον, Ἰουλιανὸν ὁμοὺ Ἠσαΐαν Θεόδουλον αὐτοὶ γὰρ τὸν Δεσπότην τῶν ὅλων, πάσιν ἠμὶν ἐξιλεοῦνται.

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός


Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.