Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 24.10.2010

           ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ Λουκά η' 27 - 39
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΚΡΙΑ     «Ήρώτησαν αυτόν άπαν το πλήθος των Γαδαρηνών άπελθείν άπ' αυτών».



     Μπροστά σ ένα θαυμαστό γε­γονός βρίσκονται οι Γαδαρηνοί. Τυφλωμένοι όμως από το υλικό τους συμφέρον δεν μπορούν να διακρίνουν το νόημα των γε­γονότων. Δεν σκέπτονται πώς τιμωρήθηκαν για το παράνομο εμπόριο των χοίρων. Και ακόμα δεν ενδιαφέρονται ν' ακούσουν τον Ιησού. Ζαλισμένοι από τη ζημιά πού έπαθαν βιάζονται να Τον διώξουν. Τούς ενοχλεί ή πα­ρουσία Του. Όμως, όχι μονάχα τότε. Και σήμερα πολλοί διώχνουν τον Χριστό. Γιατί;
Ή παρουσία Τον εμποδίζει ης «δουλειές» τους.
Τούς μπερδεύει. Ενοχλεί τη συνείδηση τους. Γιατί συχνά οι δουλειές τους είναι ύποπτες, οι επιδιώξεις τους όχι κανονικές, τα σχέδια τους παράνομα. Γι' αυτό δεν Τον θέλουν. Πώς να θελήσει τον Χριστό ό επιχειρηματίας πού προσπαθεί να επίπλευση με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ό τοκογλύ­φος, αυτός πού εκμεταλλεύεται την άγνοια του πελάτη του, ό άλλος πού επιδιώκει αναρριχή­σεις σε θέσεις και αξιώματα με ανέντιμα μέσα, με ηθικές αβαρίες και αδικίες των γύρω του;
Ό Χριστός ζητάει τιμιότητα, ευθύτητα. Είναι φώς ολόλαμπρο και δυνατό. Οι αμφίβολες δου­λειές χρειάζονται ημίφως, σκο­τάδι. Δεν τολμούν όμως να τα βάλουν ανοιχτά μαζί Του. Του ζη­τούν λοιπόν «με τρόπο» να παραμερίσει. «Έρωτούν αύτόν άπελθείν απ' αυτών». Δεν παρουσιάζονται φανεροί εχθροί Του. Τηρούν μά­λιστα και τα προσχήματα. Δεν τού επιτρέπουν όμως να μπει περισσό­τερο στη ζωή τους. Δεν θέλουν ν' αλλάξουν ζωή. Υπάρχουν πολλά πού τα ζητάει ή κοινωνική τους θέση, το επάγγελμα τους, και στα όποια ή παρουσία του Χριστού είναι ενοχλητική. Και πλάι σ' αυτούς κι άλλοι ζητούν να φύγει ό Χριστός. Γιατί;
Το κάνουν οι πολλοί.
Χωρίς να ξέρουν το γιατί. Το Ευαγγέλιο σημειώνει ότι «άπαν το πλήθος της περιχώρου των Γαδαρηνών» παρακάλεσε τον Κύριο να φύγει. Ασφαλώς μέσα σ' αυτό το πλήθος, εκτός από τούς ιδιοκτήτες των χοίρων πού ζημιώθηκαν, θα υπήρχαν και αρκετοί πού έσμιξαν τη φωνή τους με τούς άλλους, έτσι από αβουλία και αδυναμία χαρακτήρος, χωρίς καλά-καλά να ξέρουν το γιατί. Αφού το ήθελαν και το έλεγαν οι πολλοί, το προτιμούσαν κι αυτοί. Αν πρότειναν οι πολλοί κάτι άλλο, δεν θα είχαν ίσως αντίρρηση να συμφωνήσουν.
Αυτό συμβαίνει συχνά. Πολλοί κάνουν κάτι παρασυρμένοι από το ρεύμα πού δημιουργούν μερι­κοί. Μιμούνται κάποιους, χωρίς προσωπικά να αποφασίσουν. Δεν ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά τον Χριστό, να εξετάσουν, να μάθουν ακριβώς τί είναι ό Ίδιος, ή Εκκλησία του, τί θέλει, τί υπόσχεται. Περιορίζονται σε κάτι μέσες-άκρες πού ψιθυρίζουν με­ρικοί. Δεν φροντίζουν να σχημα­τίσουν δικές τους πεποιθήσεις, να συζητήσουν προσωπικά μαζί Του. Αδιαφορούν. Έχουν τόσες άλλες δουλειές και έννοιες στο κεφάλι τους! Χωρίς να Τον μισούν, Τον αποφεύγουν. Υπακούοντας σε μια τυφλή παρόρμηση «έρωτούν αυτόν άπελθείν» από την περιοχή της ζωής τους.

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.