Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Εμπορείο της Σαντορίνης 19.10.2019

Με θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου τα Εγκαίνια του εκ βάθρων ανακαινισθέντος Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Εμπορείου Θήρας, πάλαι ποτέ διαλάμψαντος Μετοχίου της Ιεράς Αυτονόμου Βασιλικής Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.
Την παραμονή (18η Οκτωβρίου) πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων, η ακολουθία εναποθέσεώς τους επί του αγίου δισκαρίου στην Αγία Τράπεζα και ο πανηγυρικός Εσπερινός
των Εγκαινίων.
Την επομένη (19η Οκτωβρίου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο, περί το τέλος του οποίου όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη άρχισε η τελετή των εγκαινίων με τη λιτανεία των ιερών λειψάνων, την είσοδο στον Ιερό Ναό, τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης με τα στάδια που έχει (ήτοι της τοποθέτησης των ιερών λειψάνων στο «φυτό», της σφράγισής του με κηρομαστίχη, της έκπλυσης της Αγίας Τραπέζης, του μυρώματός της με Άγιο Μύρο και του σκουπίσματός της με καινούρια αντιμήνσια), την ένδυση της Αγίας Τραπέζης με το κατασάρκιο και τα ιερά άμφια, το άναμμα της ακοίμητης κανδήλας του Ιερού Βήματος, το σφράγισμα δι’ Αγίου Μύρου των τοίχων του Ναού με το μονόγραμμα του Κυρίου.
Αμέσως μετά την τελετή ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στην υπ’ αυτού καθιερωμένη Αγία Τράπεζα συμπαραστατούμενος από τους αιδεσιμολογιωτάτους πρωτοπρεσβυτέρους π. Νικόλαο Σιγάλα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως, Εφημέριο Εμπορείου και Οικονόμο του πάλαι ποτέ διαλάμψαντος Μετοχίου, π. Ευάγγελο Φουστέρη, Αρχιερατικό Επίτροπο Θήρας και π. Νικόλαο Πράσινο, τον αιδεσιμώτατο πρεσβύτερο π. Κυριάκο Καραμολέγκο και τους ευλαβεστάτους ιεροδιακόνους π. Λεωνίδα Πίττο και π. Χαραλάμπη Σαλίβερο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σιγάλας εξηγούσε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τι γινόταν σε κάθε στιγμή της ακολουθίας. Από τον ίδιο, αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη στο εκκλησίασμα η συγχαρητήρια επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σιναίου κ.κ. Δαμιανού για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού και η ευλογία που παρείχε για την τέλεση των εγκαινίων
Έγινε επίσης αναφορά στην ιστορία του Ιερού Ναού και στο χρονικό της εκ βάθρων ανακαινίσεώς του και επιδόθηκαν ως ευλογία ιερές εικόνες της Αγίας Αικατερίνης σε όλους όσους με κάθε τρόπο συνέβαλαν στο έργο αυτό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως και Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο ο οποίος για μια ακόμη φορά στάθηκε βασικός αρωγός του ανακαινιστικού έργου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος αφού επαίνεσε τον άμεσο συνεργάτη του π. Νικόλαο Σιγάλα για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού, ευχαρίστησε τους ευλαβείς ενορίτες και προσκυνητές για την καθοριστική συμβολή τους στο μεγάλο έργο που επιτελέστηκε.


















































https://www.facebook.com

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την Περίσα της ευρύτερης ευρύτερης περιοχής του Εμπορείου της Σαντορίνης!


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.