Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Εορτασμός Αγίου Δημητρίου στη Μεσαριά Σαντορίνης 26.10.2016

Σήμερα γιορτάζουμε έναν μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας τον Άγιο Δημήτριο ο οποίος έζησε επί των βασιλέων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. 
Καταγόταν από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ήταν ευσεβής χριστιανός ήδη από τους γονείς του και διδάσκαλος της πίστεως στον Χριστό. 
Όταν ήλθε ο Μαξιμιανός στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη ο άγιος ως πολύ γνωστός για την ευσέβειά του χριστιανός.  Ο βασιλιάς υπερηφανευόταν  για κάποιον άνδρα του, Λυαίο στο όνομα, ο οποίος ήταν τεράστιος στο σώμα και με φοβερή δύναμη,  και παρακινούσε όλους τους κατοίκους της χώρας να βγουν και να τον αντιμετωπίσουν σε μάχη.  Κάποιος νεαρός, Χριστιανός στην
πίστη, ονόματι Νέστωρ, προσήλθε στον άγιο Δημήτριο, που ήταν φυλακισμένος, και του είπε:  
Δούλε του Θεού, θέλω να παλέψω με τον Λυαίο∙ προσευχήσου για μένα Αυτός δε, αφού σφράγισε με το σημείο του Σταυρού το μέτωπο του Νέστορα, του λέγει: 
Και τον Λυαίο θα νικήσεις και υπέρ του Χριστού θα μαρτυρήσεις Πήρε θάρρος ο Νέστωρ από τα λόγια αυτά και αντιμετώπισε τον Λυαίο, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει, ταπεινώνοντας την αλαζονεία του. 
Για τον λόγο αυτό ο βασιλιάς ντροπιάστηκε, κι όταν ερεύνησε και έμαθε ότι αίτιος της σφαγής του Λυαίου ήταν ο Δημήτριος, διέταξε να πάνε πρώτα  στρατιώτες στη φυλακή του και με λόγχες να του κατατρυπήσουν την πλευρά.  Μόλις έγινε αυτό, αμέσως ο Άγιος άφησε την ψυχή του, ενώ από τότε άρχισε να κάνει πολλά και παράδοξα θαύματα και ιάσεις. 
Έπειτα, με τη διαταγή του βασιλιά πάλι, έκοψαν την κεφαλή του αγίου Νέστορα.
   Έτσι λοιπόν στη Μεσαριά της Σαντορίνης γιορτάσθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Δημητρίου (1868)  βρίσκεται στη κεντροβαρή περιοχή του Χωριού  και είναι ο Πολιούχος και ο Προστάτης της περιοχής.
 

Μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής κατάνυξη έγινε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Αγίου Δημητρίου της περιοχής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου και ο οποίος κήρυξε τον Θείο λόγο της ημέρας.
   
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου μέσα στα στενά και γραφικά παραδοσιακά σοκάκια της Μεσαριάς, με ενδιάμεση δέηση, στον 2ο Ενοριακό Ναό της περιοχής την Αγία Ειρήνη. 

Το δικό της ξεχωριστό «παρών» με τρομπέτες, τύμπανα κ.α μουσικά όργανα έδωσε η Δημοτική Μπάντα του Δήμου Θήρας, εντυπωσιάζοντας το κοινό από την παρουσίασή της. Στη συνέχεια  μοιράσθηκε πανήγυρη, από φασόλες γίγαντες.
 Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
 Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε από την ιστοσελίδα μας, ανάλογα στιγμιότυπα από τον εορτασμό του Αγίου.
 Δείτε το βίντεο!Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την  περιοχή της Μεσαριάς της Σαντορίνης!

Πηγή: Αρμενιστής

Πηγή: Αρμενιστής


 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Δημητρίου στη Μεσαριά Σαντορίνης 26.10.2015


 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Δημητρίου στη Μεσαριά Σαντορίνης 26.10.2014 

 

 

 

 

Κλικ εδώ για να δείτε τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Μεσαριά Σαντορίνης 25 & 26.10.2012


 

 

Κλικ εδώ για να δείτε τον εορτασμό  του Αγίου Δημητρίου στον Καρτεράδο της Σαντορίνης 26.10.2012 


 

 

 

Κλικ εδώ για να δείτε τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Μεσαριά  Σαντορίνης 26.11.2011

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Για Παρελάσεις 28ης Οκτωβρίου στη Σαντορίνη

 

Κλικ εδώ. Για Παρελάσεις 25ης Μαρτίου στη Σαντορίνη

 

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την  περιοχή της Μεσαριάς της Σαντορίνης!

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.