Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Λαμπρή υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

22Του Αιμίλιου Πολυγένη
Στην Αθήνα έφτασε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος από σήμερα, Σάββατο 1 Ιουνίου πραγματοποιεί επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Τον Πατριάρχη Μόσχας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος της Συνοδικής
Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τσιάρας, ο Πρέσβης της Ρωσίας και λοιποί αρμόδιοι εκκλησιαστικοί και κρατικοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος ανεχώρησαν για τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, όπου εκεί τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία για την άφιξη του Πατριάρχη Κυρίλλου.
Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε: "Με μεγάλη χαρά δοξολογούμε τον Τριαδικό Θεό, ο οποίος μας καταξίωσε με τη Χάρη Του να ανταποδώσουμε τη συγκινιτική φιλοξενία, την οποία μας επεφυλάξατε ένα χρόνο πριν, και να Σας υποδεχθούμε στην ιερή και παύλεια αποστολική μας έδρα."

"Σας ασπαζόμεθα φιλαδέλφως εξ ονόματος σύμπαντος του πληρώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο τίμιο πρόσωπο της Υμετέρας Μακαριότητος και της Συνοδείας Σας, χαιρετίζουμε νοερώς τη σεβάσμια Ιεραρχία, τον ιερό κλήρο, τις μοναστικές αδελφότητες και όλο τον πιστό και ευσεβέστατο λαό της Ρωσικής Εκκλησίας. Σας καλωσορίζουμε μετ΄αγάπης πολλής στην ιστορική αυτή πόλη, η οποία εδέχθη τον λόγο του Θεού δια του Αποστόλου Παύλου, και την οποία έκλεισαν οι άγιοι Αρεοπαγίτες Διονύσιος και Ιερόθεος, ο μάρτυρας Λεωνίδης και ο Μιχαήλ Χωνιάτης. Εδώ, όπου συνεφοίτησαν ο Μέγας Βασίλειος και ο ισάδελφος φίλος του, Άγιος Γρηγόριος ο Θεόλογος", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας σε άλλο σημείο τόνισε: "Η άφιξη της Υμετέρας Μακαριότητος εν μέσω ημών κομίζει την ισχυρή μαρτυρία της εν Χριστώ ενότητος και συνοδοιπορίας των Εκκλησιών μας, καθώς και τη σημαντική ευκαιρία να κραταιώσουμε έτι περαιτέρω την άριστη και αδελφική μας σχέση, και να διευρύνομυ καρποφόρως και αμοιβαίως τη συνεργασία μας επί κοινών πεδίων. Η επίσκεψή Σας, πραγματοποιείται σε μια δυσμενή συγκυρία, κατά την οποία η χώρα μας δοκιμάζεται από δεινή κρίση. Εμείς όμως, είμεθα ευτυχείς που Σας έχουμε κοντά μας, για να ενδυναμώσετε με την παρουσία και την εγνωσμένη αγάπη Σας."

"Η χαρά που σήμερα δοκιμάζουμε αποτελεί καρπό της αγάπης, η οποία συνέχει τις καρδιές των Ελλήνων προς την αδελφή μας Ορθόδοξο Εκκλησία της Ρωσίας και τον ευγενή λαό της, ο οποίος διακρίνεται για τη βαθειά και πηγαία ευλάβεια, και με τον οποίο συνδεόμεθα ιστορικών με αρραγείς δεσμούς φιλαλληλίας και ομοδοξίας", υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε: "Ευχόμεθα από καρδίας η πρώτη Σας ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος να είναι είναι ευλογημένη. Να έχετε ευφρόσυνη διαμονή και να αποκομίσετε πολλά ψυχικά και πνευματική εφόδια, τα οποία θα Σας ενισχύσουν στο σπουδαίο και υψηλό έργο της Πατριαρχείας Σας."

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος στην αρχή ανέφερε: "Προερχόμενοι εκ της Αγίας Ρωσίας ελέῳ Θεού αισίως εφθάσαμε στην ευλογημένη και ομόδοξη χώρα της Ελλάδος, και τώρα απευθύνουμε εγκάρδιο πανευφρόσυνο και πασχάλιο χαιρετισμό προς όλους εσάς: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!"

"Η επίσκεψη μου αυτή στην Εκκλησία της Ελλάδος επιτελείται κατά την πασχάλιο περίοδο όταν δοξάζουμε τον λυτρωτικό αγώνα του Σωτήρος και τη νίκη Αυτού κατά του θανάτου, αποβλέποντας να καταστήσουμε τους μετόχους της χαράς της εορτής τους ομοδόξους αδελφούς μας", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας υπογράμμισε: "Πρόκειται να έχουμε την εν μυστηρίῳ της Θείας Ευχαριστίας κοινωνία και την κοινή σύσκεψη με θέμα τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος. Είπεν ο Κύριος: «Χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν» (Ιω. 15.5). Είναι φυσιολογικό διά τους ανθρώπους της Εκκλησίας να άρχεται και να λήγει η κάθε πράξη τους με την επίκληση του ονόματος του Θεού. Δι΄αυτό η ειρηνική μας επίσκεψη την αρχίζουμε με τη δέησή μας προς τον Κύριο ημῶν Ιησού Χριστό να καταπέμψει τη χάρη Του, την οποία έχουμε ανάγκη στην οικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών προκειμένου να μην αναζητούμε των ιδίων, δηλονότι τα ανθρώπινα, αλλά να  επιζητούμε να εφαρμόζουμε το θέλημα του Θεού διά την Αγία Αυτού Εκκλησία."

"Οι δεσμοί μεταξύ του Ελληνικού και Σλαβικού κόσμου έχουν υπερχιλιετή ιστορία. Χάρη στο ιεραποστολικό έργο των Αγίων Θεσσαλονικέων κατά σάρκα αδελφών ο Σλαβικός κόσμος φωτίσθη διά της χριστιανικής πίστεως. Δεν υιοθέτησε η Ρωσία μόνο την εκκλησιαστική της δομή από εκεί, αλλά ενστερνίσθηκε και τις αρχές της χριστιανικής πολιτείας. Και όμως εξεπλήρωσε το χρέος της η Ορθόδοξη Ρωσία απέναντι στους ομοδόξους της λαούς διά καταβολής μεγάλων προσπαθειών προς απελευθέρωση των Βαλκανίων από την Οθωμανική κυριαρχία", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Κλείνοντας της ομιλία του ο κ. Κύριλλος ανέφερε: "Η Ρωσική Εκκλησία, η οποία διήλθε μέσω άνευ προηγουμένου σκληρότατων και ευρύτερων διωγμών από τη θεόμαχη εξουσία τον 20 αιώνα, βιώνει την αναγέννησή της. Αναπτύσσεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. Είναι χαρά μας να βλέπουμε να στερεώνονται και να συσφίγγουν έτι περαιτέρω οι καλές και αγαστές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος."
Σε λίγο ο Πατριάρχης Κύριλλος θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
doxo5
31
doxo4
dox
dox1
dox2
doxo1
dox3
dox4
dox5
dox6
http://romfea.gr


axarnon Κλικ εδώ. Λαμπρό συλλείτουργο Πατριάρχη Μόσχας και Αρχιεπισκόπου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ) 2 Ιουνίου 2013

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.