Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Όσιος Νήφων ο Χίος +28 Δεκεμβρίου

ΟΣΙΟΣ ΝΗΦΩΝ Ο ΧΙΟΣ - Ο Ηγιασμένος των Κολλυβάδων ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010 η Β΄ συμπληρωμένη και επαυξημένη έκδοση του βιβλίου «ΟΣΙΟΣ ΝΗΦΩΝ Ο ΧΙΟΣ -Ο ηγιασμένος των Κολλυβάδων», το οποίο συνέγραψε και επιμελήθηκε ο εκ της αγιοτόκου νήσου Ιθάκης διδάσκαλος Κωνσταντίνος Κανέλλος, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου στο χωριό Σταυρός του όμορφου αυτού νησιού του Ιονίου. Ο φιλάγιος αυτός συγγραφέας, γνωστός ήδη για τα επιμελημένα αγιολογικά του πονήματα για τον Όσιο Ιωακείμ τον Ιθακήσιο (1786-1868) και τον Όσιο Άνθιμο τον εκ Κεφαλληνίας (1727-1782), προσφέρει στο φιλάγιο αναγνωστικό κοινό ένα ακόμη καλαίσθητο πόνημα, που προβάλλει τον Όσιο Νήφωνα τον Χίο (1736 -1809). Πρόκειται για μία αξιόλογη
πνευματική μορφή του κινήματος της Φιλοκαλικής Αναγέννησης, η οποία μαζί με τους Αγίους Μακάριο Επίσκοπο Κορίνθου, Νικόδημο Αγιορείτη και Αθανάσιο
τον Πάριο ανήκουν στην ευλογημένη χορεία των ιεροπρεπών Κολλυβάδων με τη βαρυσήμαντη προσφορά και αποστολή τους στο ελληνορθόδοξο Γένος μας. Το επιμελημένο αυτό βιβλίο με την πλούσια εικονογράφηση είναι καρπός μιας μακροχρόνιας έρευνας, αλλά και μιας πλούσιας αγιοπνευματικής εμπειρίας, αφού ο εμπνεόμενος από τη βιοτή των Οσίων Κολλυβάδων Πατέρων συγγραφέας επισκέφθηκε και περιηγήθηκε όλους τους ευλογημένους τόπους, όπου οι Κολλυβάδες ἐλαμψαν με τη φιλόθεη βιοτή και το αγιοπατερικό πνεύμα τους. 

Η καλαίσθητη Β΄ έκδοση χαιρετίζεται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Διονύσιο, Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιο και Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο. Πρόκειται για τις εκκλησιαστικές επαρχίες, οι οποίες σχετίζονται με τον άγιο, αφού ο θεόπνευστος και ενάρετος Όσιος Νήφων είναι γόνος της μυροβόλου και αγιοτόκου Χίου, διήλθε από τη Σάμο, τους Φούρνους και την Ικαρία, όπου ανήγειρε το 1775 με τη συνέργεια του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά την ιστορική μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην τοποθεσία Λευκάδα του Αγίου Κηρύκου και τέλος μετέβη στη Σκιάθο, όπου ίδρυσε το 1794 την περιώνυμη μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και εκεί στις 28 Δεκεμβρίου του 1809 εγκατέλειψε την επίγεια ζωή λαμβάνοντας τον στέφανο της δόξης από τον Δωρεοδότη Κύριο. Το πόνημα προλογίζεται από τον ευσεβή και φιλοκολλυβαδικό ιερέα -συγγραφέα π. Κωνσταντίνο Καλλιανό, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Σκοπέλου, ενώ αφιερώνεται από τον συγγραφέα στον σεβαστό πνευματικό του πατέρα, π. Θεοδόσιο Δενδρινό, τον αγαπητό, φιλόξενο και φιλάγιο ιερέα της Ιθάκης. 

Η έκδοση είναι πολύτιμη και για τους φιλακόλουθους πιστούς, αφού σ’ αυτή συμπεριελήφθηκαν δύο Ασματικές Ακολουθίες και ένας Παρακλητικός Κανόνας προς τιμήν του Οσίου. Πλούσιο είναι και το φωτογραφικό παράρτημα στο τέλος του βιβλίου, αλλά και η επιμελημένη εικονογράφηση στο υπόλοιπο μέρος του πονήματος, που περιλαμβάνει πολλές αδημοσίευτες μέχρι σήμερα εικόνες Κολλυβάδων Πατέρων, αλλά και φωτογραφίες ναών, μονών και ναϋδρίων, που σχετίζονται με τον Όσιο Νήφωνα και τους λοιπούς Κολλυβάδες. 

Προσκυνητάρι του Οσίου
στα Πατρικά της Χίου
Η νέα αυτή καλαίσθητη έκδοση μας παρακινεί να συγχαρούμε και να επαινέσουμε τον ευσεβή και φιλάγιο διδάσκαλο -συγγραφέα κ. Κωνσταντίνο Κανέλλο για τον ένθεο ζήλο, αλλά και για τον κόπο, στον οποίο υποβλήθηκε για τη δημιουργία μιας όσο το δυνατόν πιο επιμελημένης Β΄ εκδόσεως, του ευχόμαστε δε να συνεχίσει και στο μέλλον τη συγγραφική του δραστηριότητα προς δόξαν Θεού. 

Το βιβλίο διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία των Αθηνών Νεκτάριος Παναγόπουλος (τηλ.: 210 3224819) και Σταμούλης (τηλ. 210 5238305), τα οποία αναλαμβάνουν και την ταχυδρομική αποστολή του με αντικαταβολή σε όλη την Ελλάδα. 

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος 
Εκπαιδευτικός

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.