Σελίδες

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η Σημασία του θυμιάματος

Θυμίαμα καλείται από τα αρχαία χρόνια το αρωματικό ρετσίνι ή το κόμμι που βγαίνει από τις τομές στον κορμό του δέντρου λίβανος εξ ου και λιβάνι. Στο σπίτι καλό είναι να προσφέρεται θυμίαμα τακτικά και να συνοδεύεται πάντοτε με κάποια προσευχή. Οι πνευματικοί συμβολισμοί του θυμιάματος είναι:
1. Το θυμίαμα εν πρώτοις συμβολίζει την προσευχή, που ανεβαίνει προς τον θρόνον του Θεού. " Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν Σου. . . " Είναι η ορμή της ψυχής προς τα άνω. Και ταυτόχρονα συμβολίζει και την

Χιονισμένη Σαντορίνη.....!!!

Ξυπνώντας  σήμερα το πρωί, Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, είδαμε ένα υπέροχο και πανέμορφο χειμερινό τοπίο!
Οι κορυφές του νησιού είχαν ασπρίσει, όπως η περιοχή του Προφήτη Ηλία, ο Πύργος, αλλά και χαμηλότερα σημεία του νησιού όπως: Έξω Γωνιά, Παλιό Χωριό, Παναγιά Επισκοπή, αλλά ακόμη και σε πιο χαμηλά σημεία της περιοχής.
Ότι και να πει κάποιος, ακόμη και το χειμώνα το νησί μας έχει τις πανέμορφες και παγωμένες ομορφιές του, όπως μπορείτε να δείτε από το αρχείο της ιστοσελίδας μας: «Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη»

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Τα όνειρα

Tα όνειρα είναι ένα περίεργο φαινόμενο, που φανερώνει, ότι υπάρχει ψυχή, η οποία και στην κατάσταση του ύπνου κάτι βλέπει και ακούει. Tο περίεργο αυτό φαινόμενο των ονείρων μελετούν ψυχολόγοι και δίνουν την ερμηνεία, ότι τα όνειρα συνήθως είναι αντακλάσεις της καθημερινής ζωής με τους πόνους και τους πόθους, τα βάσανα και τις θλίψεις της. Aπό το βάθος του εσωτερικού κόσμου ξεπηδούν τα όνειρα. Πεινάει κάποιος; Στο όνειρό του, όπως λέει και ο λαός, βλέπει καρβέλια.

Φουρτουνιασμένη θάλασσα στη παραλία του Καμαριού της Σαντορίνης!

Εικόνες που μπορείτε να δείτε από τους μεγάλους χειμερινούς κυματισμούς στην κοσμοπολίτικη παραλία του Καμαριού της Σαντορίνης. 
Από το αρχείο του Αρμενιστή.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλη Σαρακοστή, πορεία πρὸς τὸ Πάσχα !

Ὅταν κάποιος ξεκινάει γιὰ ἕνα ταξίδι θὰ πρέπει νὰ ξέρει ποῦ πηγαίνει. Αὐτὸ συμβαίνει καὶ μὲ τὴ Μεγάλη Σαρακοστή. Πάνω ἀπ᾿ ὅλα ἡ Μεγάλη Σαρακοστὴ εἶναι ἕνα πνευματικὸ ταξίδι ποὺ προορισμός του εἶναι τὸ Πάσχα, ἡ Ἑορτὴ Ἑορτῶν». Εἶναι ἡ προετοιμασία γιὰ τὴν «πλήρωση τοῦ Πάσχα, ποὺ εἶναι ἡ πραγματικὴ Ἀποκάλυψη». Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ θὰ πρέπει νὰ ἀρχίσουμε μὲ τὴν προσπάθεια νὰ καταλάβουμε αὐτὴ τὴ σχέση ποὺ ὑπάρχει ἀνάμεσα στὴ Σαρακοστὴ καὶ τὸ Πάσχα, γιατὶ αὐτὴ ἀποκαλύπτει κάτι πολὺ οὐσιαστικὸ καὶ πολὺ σημαντικὸ γιὰ τὴ Χριστιανικὴ πίστη καὶ ζωή μας.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Κατανυκτικός Εσπερινός στο Καμάρι της Σαντορίνης 2012

Oι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης.
 Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενο τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.

Κατανυκτικός Εσπερινός, περί Συγχωρήσεως

ΟΛΟ το έτος, αγαπητοί μου, είναι χρόνος για πνευματική καλλιέργεια. Ιδιαιτέρως κατάλληλος όμως είναι ό καιρός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. «Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ήμερα σωτηρίας» (Β' Κορ. 6,2).
Ή πνευματική καλλιέργεια έχει κάποια αναλογία με την καλλιέργεια της γης. Όπως ό γεωργός καλλιεργεί το χωράφι του, έτσι κι ό Χριστιανός πρέπει να καλλιεργεί την ψυχή του. Χωράφι είναι ή ψυχή και θέλει δουλειά. Ήμουν σ' ένα νησί. Τα νησιά ξέρετε έχουν ξηρασία, δεν έχουν κάμπους με εύφορη γη. Ή

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου και θυρανοίξια Παρεκκλησίων στο Εμπορείο της Σαντορίνης

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου έγινε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και στη συνέχεια τα θυρανοίξια των Παρεκκλησίων των οσίων: Νικοδήμου του Αγιορείτου και Αρσενίου του Καππαδόκου που βρίσκονται στον Ιερό Ναό του  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της Σαντορίνης.
Στη  συνεχεία ακολούθησε ο  Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλινίκου παρουσία του Σεβασμιωτάτου

Λόγος στον Εσπερινό της συγχωρήσεως, Άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας

Λόγος στον Εσπερινό της συγχωρήσεως
Πρέπει, αδελφοί και αδελφές μου, να έχουμε χα­ραγμένο στην καρδιά μας και να θυμόμαστε πάντα τον λόγο του Χριστού: «Εάν γάρ αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ο πα­τήρ υμών ο ουράνιος· εάν δέ μή αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, ουδέ ο πατήρ υμών α­φήσει τα παραπτώματα υμών» (Μτ. 6, 14-15). Είναι πολύ φοβερά αυτα τα λόγια του Κυρίου. "Αν δεν συγχωρούμε τα παραπτώματα του πλησίον μας τότε και ό Χριστός, στη Φοβερά του Κρίση, θα μας βάλει στα αριστερά του δεν θα μας αφήσει τις αμαρτίες μας

Αγία Φωτεινή +26 Φεβρουαρίου

«Σώσε μας, Κύριε, από την "πρόοδο" του αιώνος τούτου»
ΠΑΙΡΝΩ, αγαπητοί μου, αφορμή από τη σημερινή εορτή για να πω λίγα λόγια. Ή Εκκλησία μας έχει αγίους. Και οι άγιοι — εδώ είναι ή σοφία του Θεού— δεν είναι μόνο καλόγεροι, πού ζουν σε σπηλιές και κρατούν κομποσχοίνι και προσεύχονται όλη τη νύχτα σαν άγγελοι - τους τιμούμε πρεπόντως. 
Άγιοι δεν είναι μόνο κληρικοί, παπάδες και δεσποτάδες και πατριάρχες. Αν ανοίξουμε τα βιβλία της Εκκλησίας μας, θα δούμε αγίους άπ' όλα τα επαγγέλματα.
Έχω γράψει κ' εγώ ένα βιβλίο με τίτλο «'Απ' όλα τα επαγγέλματα»• φαίνεται εκεί, ότι όλα τα επαγγέλματα τα αγιάζει ό Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Οι άγιοι δεν είναι μόνο άντρες• είναι και γυναίκες είναι και παιδιά, είναι και γέροντες ασπρομάλληδες,

Ειδωλολατρικές εορτές

[καρναβαλι3.jpg]ΟΛΟΙ, ἀγαπητοί μου, γνωρίζουμε ὅτι στὰ παλιὰ τὰ χρόνια, προτοῦ νά ᾽ρθῃ ὁ Κύρι­ος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστὸς στὸν κόσμο, οἱ ἄν­θρωποι ἦ­ταν εἰδωλολάτρες.
Τί θὰ πῇ εἰδωλολατρία. Δὲν μποροῦσαν νὰ ἐξηγήσουν διάφορα φυσικὰ φαινόμενα καί, ἐν τῇ ἀγνοίᾳ τους, τὰ φαινόμενα αὐτὰ τὰ θεοποι­οῦσαν. Ἔβλεπαν π.χ. τὸν κεραυνὸ νὰ πέφτῃ καὶ νὰ καίῃ, καὶ εἶπαν· ἡ φωτιὰ εἶνε θεός. Ἔ­βλεπαν τὸν ἥλιο νὰ λάμπῃ, καὶ εἶπαν· ὁ ἥ­λιος εἶνε θεός· καὶ μέχρι σήμερα

Κυριακή της Τυροφάγου (Ματθ. 6,14 - 21). Η Αληθινή Νηστεία

Εἶπεν ὁ Κύριος· «Ὅταν δὲ νηστεύητε…» (Ματθ. 6,16)
ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἡ τελευταία ἡμέρα καταλύσεως. Αὔριο εἶνε ἡ ἀρχὴ μι­ᾶς νέας περιόδου τῆς Ἐκκλησίας μας, περι­ό­δου ἱερῶν ἀγώνων, πνευματικῆς περισυλλο­γῆς καὶ καλλιεργείας. Ἀρχίζει ἡ ἁγία καὶ Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ἂν εἶχα ἕνα πίνα­κα, θὰ ἔ­­γραφα· Μεγάλη Τεσσαρακοστὴ ἴσον – τί; Πολ­λὰ ὡραῖα πράγματα καὶ πρῶτ’ ἀπ’ ὅλα νηστεία.
Νηστεία; Μόλις ἀκούσουν τὴ λέξι νηστεία, μερικοὶ ποὺ κάνουν τὸ μοντέρνο, κοροϊδεύ­ουν. Στὸν αἰῶνα αὐτόν, λένε, ἔρχεστε καὶ μι­λᾶτε γιὰ νηστεία;… Προσπαθοῦν νὰ πείσουν ὅλους, ὅτι ἡ νηστεία εἶνε διάταξις τῶν παπάδων· τὴν ἔκαναν, λένε, οἱ
παπᾶδες, γιὰ νὰ

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Κυριακή της συγχώρησης. Να συγχωρούμε, αλλά πώς; (Κυριακή της Τυρινής)

      Το σημερινό Ευαγγέλιο, καθώς απόψε ξεκινά η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας μιλάει με λόγια θείας ελπίδας αλλά και προειδοποιεί: Συγχωρείτε εκείνους που σφάλουν ενώπιόν σας, συγχωρείτε, διότι διαφορετικά δεν θα συγχωρηθείτε. Η Βασιλεία του Θεού είναι βασιλεία αμοιβαίας αναγνώρισης, αμοιβαίας αποδοχής και αγάπης, στοιχείων που συμπίπτουν με τη χαρά της κοινωνίας, αλλά και της ετοιμότητας να σηκώνουμε ο ένας τα βάρη τού άλλου.
Να συγχωρούμε, αλλά πώς; Από πού ξεκινά η συγνώμη; Θα ήταν τόσο εύκολο, πραγματικά θαυμάσιο, αν η συγνώμη μπορούσε να αρχίσει με μία τέτοια αλλαγή της

Κυριακή της Τυροφάγου- Ο θεσμός της νηστείας

Ο   Θ Ε Σ Μ Ο Σ   Τ Η Σ   Ν Η Σ Τ Ε Ι Α Σ
«Ὁ ἐσθίων τόν μή ἐσθίοντα μή ἐξουθενείτω, καί ὁ μή ἐσθίων τόν ἐσθίοντα μή κρινέτω· ὁ Θεός γάρ αὐτόν προσελάβετο.» (Ρωμ. ιδ΄ 3)
Μᾶς ἀξίωσε, ἀγαπητοί ἀδελφοί, ὁ Θεός μέ τή χάρη του νά φθάσουμε γιά ἄλλη μιά φορά στήν περίοδο τῆς Ἁγίας καί Μ. Τεσσαρακοστῆς.  Ἀπό αὔριο ἀνοίγει ἐνώπιόν μας τό πνευματικό αὐτό στάδιο, ἡ νηστήσιμη περίοδος τοῦ Τριῳδίου, ἡ ὁποία

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Οι Χριστιανοί στους έσχατους καιρούς......

Δεν σας θεωρώ ακροατάς, αλλά συναγωνιστάς…
Έχετε κάποιο ενδιαφέρον θρησκευτικό, που είναι σπάνιο πράγμα σήμερα και αισθάνεσθε ένα πόνο για τα εκκλησιαστικά πράγματα. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να σας ανακοινώσω τα εξής αναγκαία.
Ως στρατιώται Χριστού, ως πιστά τέκνα της Εκκλησίας, δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τα εκκλησιαστικά θέματα, αλλά να δείχνουμε ζωηρόν ενδιαφέρον για την Εκκλησίαν του Χριστού.
Πρέπει οι Χριστιανοί να είναι αγωνισταί. Και όταν λέμε να είναι αγωνισταί, δεν εννοούμε

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ανατολή και Δύση.....!

Αλήθεια, τι είναι αυτή η ζωή μας;
Ανοίγουμε κάποια μέρα τα μάτια μας στο φως, στον ήλιο, στις υποσχέσεις που μας περιβάλλουν, και από τότε χωρίς σταματημό ξεχυνόμαστε σε ένα σκληρό αγώνα, πρώτα να μάθουμε να βαδίζουμε, να διαβάζουμε ύστερα, να λύνουμε αλγεβρικές εξισώσεις αργότερα, αγώνας για την οικογένεια, αγώνας για την επικράτηση και την όσο το δυνατόν πρόοδό μας σε υψηλότερο επίπεδο.
Ποτέ δεν αφήνουμε τα όπλα του αγώνα μας, αν και πολλές φορές νιώθουμε τόσο κουρασμένοι και απογοητευμένοι.
Και όταν άλλοι αναλαμβάνουν το έργο να μας μεταφέρουν στην τελευταία μας κατοικία, κανείς δεν μπορεί να πει πως ο αγώνας μας βρήκε τη δίκαιη αμοιβή του.

Το παραθαλάσσιο γραφικό και πέτρινο εξωκλήσι του Άη Νικόλα στη κοσμοπολίτικη παραλία του Καμαριού της Σαντορίνης!!!

Ο Άη Νικόλας το πανάρχαιο και λαξευτό ξωκλήσι, το οποίο βρίσκεται στα σπλάχνα του βουνού, πλένεται καθημερινά από τoν παφλασμό των κυμάτων του Αιγαίου, και απλώνεται αρμονικά στην κοσμοπολίτικη παραλία του Καμαριού.
Συχνά – πυκνά από μια απλή θαλασσοταραχή το  νερό της παγιδεύεται  στο βραχώδη και ανισόπεδο δάπεδο του ναού.
Όμως για κάποιους λόγους ο ναός ήταν σφραγισμένος από πολύ παλιά χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξή του η τοπική μας κοινωνία.
Τα στοιχεία που καταγράψαμε, αναφέρεται ότι ο ναός αυτός λειτουργούσε σε πολύ παλαιότερες εποχές,

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Από τη σοφή διδασκαλία του Πατρός Επιφανείου Θεοδωροπούλου, Μέρος Γ΄

        
Μέρος Γ'   
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ Η' ΔΟΥΛΟΙ 
  • Έχουμε την εντύπωση ότι εμείς σήμερα είμεθα ελεύθεροι. Αλλά είμεθα στην πραγματικότητα; Εμείς, βέβαια, δεν έχουμε, αφεντικά της παλαιάς εποχής, αλλά είμεθα δούλοι, λίγο ή πολύ στα πάθη μας. Ο άλλος βλέπει κάτι στην τηλεόραση και λέγει: «Αύριο θα πάω να αγοράσω αυτό, που διαφημίζεται», χωρίς να του χρειάζεται. Αυτό λέγεται ελευθερία; Όταν η γυναίκα βλέπει την μία ή την άλλη στην τηλεόραση ν' αλλάζουν «μοντελάκια» και λέγει: «Δεν μπορώ να

Ακολουθία των τυπικών

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ
ΨΑΛΜΟΣ ΡΒ' (102)
Εὐλόγει, ἡ ψυχή μου, τὸν Κύριον
Εὐλογητὸς εἶ, Κύριε
Ἦχος πλ. δ'
    Εὐλόγει, ἡ ψυχή μου, τὸν Κύριον, καὶ πάντα τὰ ἐντός μου τὸ ὄνομα τὸ ἅγιον

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κατανυκτικός Εσπερινός......

«Mη αποστρέψεις το πρόσωπόν σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι· ταχύ επάκουσόν μου· πρόσχες τη ψυχή μου και λύτρωσαι αυτήν» 

(Ψαλμ. 68,18-19) 

AKOYΣATE τα λόγια αυτά, αγαπητοί μου Xριστιανοί. Eίναι το προκείμενο του κατανυκτικού εσπερινού. Όσοι πάτε τακτικά στον  εσπερινό θα γνωρίζετε, ότι μετά το «Φως

Αρχιεπίσκοπος: "Όπως κόβονται οι μισθοί, να κουρέψουν και οι τράπεζες τα χρέη των Ελλήνων"

Έκκληση στον Γ. Προβόπουλο να παρέμβει όσο είναι δυνατόν προς τις ελληνικές τράπεζες, με την ιδιότητά του ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, για να διευκολύνει τους χιλιάδες Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι με υπέρογκα -με δεδομένη τη σημερινή οικονομική τους κατάσταση - δάνεια έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας στην Αρχαιολογική Εταιρεία ζήτησε από τον κ. Προβόπουλο να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να επιμηκυνθούν και να αποπληρωθούν τα δάνεια του κόσμου, χωρίς να υπάρξουν και άλλες επιβαρύνσεις στον κόσμο "που δεν αντέχει άλλο", όπως είπε χαρακτηριστικά.
"Ας γίνει ότι είναι δυνατόν για να επιμηκυνθούν αυτά τα δάνεια και να μπορεί ο κόσμος να τα αποπληρώσει" τόνισε, ζητώντας από τις τράπεζες

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας

Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας
ΠΡΟΛΟΓΟΣ εκ της ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
Η ΘΕΙΑ Λειτουργία αποτελεί το κέντρο της ορθόδοξης λατρείας. Είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της Εκκλησίας μας, το μυστήριο της παρουσίας του Χριστού ανάμεσά μας. Γι  αὐτὸ και παραμένει πάντα η μοναδική ελπίδα αληθινής ζωής για τον άνθρωπο.
Στον πνευματικό χώρο της θείας Λειτουργίας μας εισάγει αριστοτεχνικά ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, μεγάλος μυστικός θεολόγος και κορυφαίος θεωρητικός της

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και θυρανοίξια των Παρεκκλησιών του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Εμπορείο της Σαντορίνης

Το προσεχές Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και την επομένη ημέρα την Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν λατρευτικές εκδηλώσεις στον ενοριακό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Θήρας, αναφορικά με την υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου με το εξής πρόγραμμα:
Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και στις 5:30 το απόγευμα θα γίνει υποδοχή του αναφερόμενου Ιερού Λειψάνου στο προαύλιο χώρο του ναού, και θα ακολουθήσει η τελετή των θυρανοιξίων των Παρεκκλησίων του ναού, των οσίων: Νικοδήμου του

Από τη σοφή διδασκαλία του Πατρός Επιφανείου Θεοδωροπούλου

ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ
Μέρος Β'

ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Έλεγε ο π. Επιφάνιος:
Το γεγονός ότι τα Ευαγγέλια είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα, μας δημιουργεί αυξημένες ευθύνες.  Όσοι από τους διαπρεπείς επιστήμονες του εξωτερικού θέλουν ν’ ασχοληθούν με την Καινή Διαθήκη, όλοι μαθαίνουν Ελληνικά.  Δεν υπάρχει διαπρεπής Καινοδιαθηκολόγος επιστήμων του εξωτερικού, είτε Γερμανός, είτε Γάλλος, είτε Άγγλος, είτε Αμερικανός, είτε ό,τι άλλο θέλετε, που να μην έχει μάθει καλά την Ελληνική γλώσσα.  Αν άλλοι λαοί σέβονται τη γλώσσα του Ευαγγελίου, πόσο μάλλον εμείς πρέπει να διατηρούμε την Ελληνική γλώσσα;

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Εορτασμός Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, στο Καμάρι της Σαντορίνης, 19.2.2012

Στο ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Καμάρι της Σαντορίνης γιορτάσθηκε  η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία, όπου βρίσκεται και η εικόνα της.
Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε περιφορά της εικόνας και στο τέλος μοιράσθηκε πανήγυρη από κοφτό μακαρονάκι με κυμά και ντόπιο σαντορινιό κρασί.

Για όσους ήθελαν κανένα ποτηράκι παραπάνω, υπήρχαν σαρδέλες στο λαδόξυδο με κομματάκια σκόρδου και μαιντανού, "γούλες" (λαχανίδες) βρασμένες με παστό χοιρινό λαρδί κτλ.

Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία η Οσιομάρτυς +19 Φεβρουαρίου

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη τότε Αθήνα. Οι ευσεβείς γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή.
Ο Κύριος που ικανοποιεί το θέλημα εκείνων που Τον σέβονται και Τον αγαπούν, άκουσε την δέησή της. Και πράγματι, μια ημέρα η Συρίγα μπήκε κατά την συνήθειά της στο ναό της Θεοτόκου για να προσευχηθεί και από τον κόπο της έντονης και επίμονης προσευχής την πήρε για λίγο ο ύπνος. Τότε ακριβώς είδε ένα θαυμαστό όραμα. Ένα φως ισχυρό και λαμπρό βγήκε από την εικόνα της Θεομήτορος και

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Η Δευτέρα Παρουσία. Κυριακή της Αποκριάς. Το Ευαγγέλιο της Κυριακής Ματθ. κε΄ 31-46

Kυριακή της Aπόκρεω
ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἡ Κυριακὴ τῆς Ἀπόκρεω. Ἂν πιστεύαμε, σήμερα θὰ είχαμε πόνο στὴν καρδιὰ καὶ δάκρυα στὰ μάτια.
Ἂν πιστεύαμε, θὰ κρατούσαμε στὸ χέρι κομποσχοίνι σὰν ἐκεῖνο ποὺ κρατοῦσε ὁ ἅγιος Ἀντώνιος στὴν ἔρημο καὶ θὰ ἤμεθα πεσμένοι στὰ γόνατα καὶ θὰ παρακαλούσαμε τὴν ὑπεραγία Θεοτόκο καὶ ὅλους τοὺς ἁγίους νὰ μᾶς σώσουν.
Γιατί; Γιατὶ ἡ σημερινὴ Κυριακὴ διαφέρει ἀπ᾿ ὅλες τὶς ἄλλες.

Η ευθύνη του σκανδάλου

«Οὐ μὴ φάγω κρέα εἰς τὸν αἰῶνα, ἵνα μὴ τὸν ἀδελφόν μου σκανδαλίσω»(Α΄ Κορ. 8,13)

Σήμερα, ἀγαπητοί μου, εἶνε Κυριακὴ τῶν Ἀπόκρεων. Σὲ ὅλους τοὺς ναοὺς τῆς Ὀρθοδοξίας διαβάζεται ἡ περικοπὴ τῆς μελλούσης Κρίσεως. Τὸ σημερινὸ εὐαγγέλιο εἶνε τρομερό. Ποιός ἁμαρτωλὸς δὲν τρομάζει; Ὅσο κι ἂν προσπαθῇ κανεὶς νὰ διώξῃ τὴν ἰδέα τοῦ θανάτου καὶ τῆς κρίσεως, ἡ ἡμέρα ἐκείνη ἔρχεται, εἶνε βέβαιο. Θὰ ἔρθῃ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου νὰ κρίνῃ «τὴν

Ωφέλιμες ομιλίες......

Κάθε Σάββατο και στις 6:00 το απόγευμα, γίνονται οργανωμένες ομιλίες από τον Πανοσιολογιότατο Πατέρα Ματθαίο Μπαρούση, στην εκκλησιαστική αίθουσα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας Καμαρίου της Σαντορίνης και καλούμε τους
ενδιαφερόμενους της ευρύτερης περιοχής όπως παρευρεθούν σ΄ αυτές

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τι είναι τα Ψυχοσάββατα; Ωφελούν τους κεκοιμημένους ;

Επειδή πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί ρωτούν για το επερχόμενο Ψυχοσάββατο ( Παρασκευή απόγευμα εσπερινός + Σάββατο , πριν την Κυριακή των Απόκρεω ) που τελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία μας για όλους τους κεκοιμημένους αδελφούς μας , παραθέτουμε ένα ενημερωτικό κείμενο του ομότιμου καθηγητή της Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Σ. Σάκκου. 
Θεωρούμε τις προσευχές για τους κεκοιμημένους, τους

Ουρές παιδιών για ένα πιάτο φαγητό

Ο Πατέρας Ελπίδιος από την Ορδόδοξη Ιεραποστολική αδερφότητα '' φως χριστού'' μίλησε στο Ρ/Σ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 92,2 FM Nομού Πιερίας και στην εκπομπή '' πολιτικό βαρόμετρο'' με τον Ηλία Χρυσικό για τις δύσκολες μέρες που περνά η Ελλάδα , για τα συσσίτια '' φώς χριστού'' που συνεχίζονται και

Τα Φουντούκια....

Όταν ήμουν μικρός, διηγείτε ένας πιστός άνθρωπος,  ήξερα ‘ότι του πατέρα μου του άρεσαν πολύ τα φουντούκια.

Δεν τα έβρισκες εύκολα τότε κι έτσι μια μέρα, που βρήκα μερικά, ήμουν πολύ χαρούμενος.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να ζητήσω από τη μητέρα μου να μου τα σπάσει να τα φάω, αλλά μετά υπερίσχυσε η αγάπη μου για τον πατέρα μου.

Αποφάσισα να τα φυλάξω για εκείνον.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων

+17 Φεβρουαρίου
Ὁ ἅγιος Θεόδωρος ἦταν ἕνα χωριατόπουλο. Καί σάν νέος, χωρίς προσόντα κατετάγη στό στρατό, γιά ἕνα μισθό, «τήρων», δηλαδή ἁπλός στρατιώτης. Γιά ἐπιβίωση.
Μά ἦταν Χριστιανός. Μέ καρδιά. Καί μέ συνέπεια. Καί μέ μυαλό. Καί μέ πίστη.
*            *            *
Βλέποντας λοιπόν, ὁ Θεόδωρος, ὅτι εἶχε ξεσπάσει ὁ μεγάλος διωγμός, καί ὅτι τόν εἶχαν βάλει στό μάτι, ἔκαμε μιά ἔξυπνη κίνηση.
Ἐπῆγε καί ἔβαλε φωτιά σέ ἕνα ξύλινο προσκυνητάρι τῆς θεᾶς Ρέας στήν Νικομήδεια. Καί τό ξύλινο προσκυνητάρι μέ τό ξύλινο ξόανο τῆς θεᾶς, ὄντας

Βαριά Φορτία....

Έλθετε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, κα’γω αναπαύσω ημάς. .     .   .        .      .    .      . .Ματθαίος ια’ 28 

Η ζωή του ανθρώπου στη γη είναι έτσι δομημένη, ώστε ο κάθε ένας μας να πρέπει να σηκώνει βάρη.

Μόνο που σε μια συντριπτική πλειοψηφία τα βάρη τα έχουμε φορτώσει εμείς στις πλάτες μας.

Κάποιος, κουβαλούσε τα βάρη των δύο οικογενειών που έφτιαξε, με χωριστά παιδιά σε κάθε μια, καθώς και μιας τρίτης που είχε στα σκαριά!

Ἡ σπουδαιότερη ἐργασία…

Ἡ σπουδαιότερη ἐργασία ποὺ ἔχει νὰ κάνει ὁ ἄνθρωπος εἶναι νὰ ἀναλαμβάνει τὴν εὐθύνη τῶν σφαλμάτων του ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ καὶ νὰ ἀναμένει πειρασμὸ μέχρι τελευταίας του πνοῆς.

γιος ντώνιος

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το Φαρμακείο της Ψυχής!

Ήταν πολύ περήφανος για τον μοναχογιό του ο κύριος Μιχάλης ο Φαρμακοποιός ….

Καλός στα γράμματα από μικρός….φιλομαθής, φιλόδοξος και υπάκουος …από μικρός …

Γι αυτό και δεν τα λυπήθηκε τα τόσα χρήματα που ξόδεψε για να τον σπουδάσει έξω …βλέπετε εκείνα τα χρόνια ήταν καλύτερα να σπουδάσει κανείς στο εξωτερικό …γι αυτό δεν νοιάστηκε …με όλη του την καρδιά κάθε μήνα του έστελνα τα ….χρειαζούμενα.

Και δεν λάθεψε …Ο γιός του τέλειωσε τις σπουδές του στην φαρμακευτική και επέστρεψε στην πατρίδα …με το πτυχίο στο χέρι …

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η αφροσύνη της επιορκίας

Δυστυχῶς δέν εἶναι σπάνιο τό φαινόμενο: Πολλοί, γιά ἀσήμαντο λόγο, καταφεύγουν στόν ὅρκο. 
Δέν διστάζουν νά ἐπικαλεσθοῦν ὡς μάρτυρα τόν ἴδιο τόν Θεό, γιά τις πράξεις τους ἤ λόγια τους. 
Ἔτσι περιφρονοῦν τά λόγια τοῦ Χριστοῦ: 
"Ἐγώ σᾶς λέω νά μήν ὁρκίζεσθε καθόλου... Τό "ναί" πού θά λέτε, νά εἶναι πραγματικό  "ναί"· 
καί τό "ὄχι" πού θά λέτε, νά εἶναι πραγματικό "ὄχι" (Ματθ. 5, 34).

Ο Κουρέας, Ο Θεός και το κακό στο κόσμο.....

Οι κουρείς δεν υπάρχουν!Μια φορά πήγε ένας τύπος στο κουρείο για το καθιερωμένο κούρεμα και ξύρισμα.
Καθώς ο κουρέας άρχισε να δουλεύει, άρχισε μια καλή συζήτηση.
Μίλησαν για τόσα πολλά πράγματα και πάρα πολλά θέματα…
Όταν τελικά άγγιξαν το θέμα της θρησκείας και του θεού, ο κουρέας αναφώνησε:
‘Δεν πιστεύω ότι ο Θεός υπάρχει.’
‘Γιατί το λες αυτό;’ ρώτησε ο πελάτης. Και ο κουρέας είπε: ‘Λοιπόν, απλά βγες έξω στο δρόμο για να καταλάβεις γιατί ο Θεός δεν υπάρχει. Πες μου γιατί αν ο Θεός

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο Δρόμος άνοιξε.....

Ο Χριστός πλήρωσε το τίμημα των αμαρτιών μας.
Η αμαρτία και η ανταρσία εναντίον του Θεού δεν είχε άλλο τίμημα, από το θάνατο.
Αυτό είχε πει ο Θεός στον Αδάμ μέσα στην Εδέμ.
Αλλά πώς μπορούσε να γίνει να πληρώσουμε τις αμαρτίες μας και να ζήσουμε, αφού έπρεπε για την  εξόφληση να μεσολαβήσει ο θάνατός μας;
Γι’ αυτό η αγάπη του Θεού βρήκε τον τρόπο, να αναλάβει ο

Τον Κύριον υμνείτε....

Δείτε το βίντεο, είναι καταπληκτικό!







Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ακύλας και Πρίσκιλλα, «Ζεύγος Αγιόλεκτον» +13 Φεβρουαρίου

Οι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήσαν ένα ευλογημένο ανδρόγυνο. Κατάγονταν από τον Πόντο και κατοικούσαν στην Κόρινθο. Ήσαν και οι δύο σκηνοποιοί στο επάγγελμα και είχαν την μεγάλη ευλογία στην ζωή τους να γνωριστούν με τον Απόστολο Παύλο, όταν εκείνος πήγε στην Κόρινθο. Τον φιλοξένησαν στο σπίτι

Κυριακή του Ασώτου (Λουκά 15, 11-32). Το Μυστικό της Επιστροφής

ΤΙ ΚΑΝΕΙ, ἀγαπητοί μου, τὸν ἄνθρωπο ν᾿ ἀφήνῃ τὸ δρόμο τῆς ἁμαρτίας καὶ νὰ ἐπιστρέφῃ στὸ Χριστό; Αὐτὸ βλέπουμε σήμερα στὴν παραβολὴ τοῦ ἀσώτου.

* * *

Ὅταν ὁ Κύριος κήρυττε, ὅπως σημειώνουν οἱ εὐαγγελισταί, «ὁ λαὸς ἅπας ἐξεκρέματο αὐτοῦ ἀκούων» (Λουκ. 19,48), ὅλοι ἐκρέμοντο ἀπὸ τὰ χείλη του, καὶ αὐθόρμητα ἔλεγαν· «Οὐδέποτε οὕτως ἐλάλησεν ἄνθρωπος, ὡς οὗτος ὁ ἄνθρωπος» (Ἰωάν. 7,46). Ὅλοι θαύμαζαν τὸ Χριστό. Πόσοι ὅμως τὸν ἄκουγαν ὄχι

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Kυριακή του Aσώτου (Λουκ. 15,11-32). Οι συνέπεις της αμαρτίας

«Δαπανήσαντος δὲ αὐτοῦ πάντα ἐγένετο λιμὸς ἰσχυρὸς κατὰ τὴν χώραν ἐκείνην, καὶ αὐτὸς ἤρξατο ὑστερεῖσθαι» (Λουκ. 15,14)
ΑΡΧΙΖΩ, ἀγαπητοί μου, μὲ ἕνα ἐρώτημα· Τί εἶνε ἁμαρτία; Ἐὰν μπορούσαμε νὰ τὸ νιώσουμε, θὰ χτυπούσαμε τὰ ἁμαρτωλά μας στήθη κι ἀπὸ τὰ βάθη μας θὰ ἔβγαινε ἡ φωνὴ τῶν μετανοούντων· «Ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου» (Λουκ. 15,18,21) καὶ «Ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ» (Λουκ. 18,13). Ἐὰν μπορούσαμε νὰ νιώσουμε τὴ φρίκη τῆς ἁμαρτίας, δὲν θὰ ἔπαυαν τὰ μάτια μας νὰ κλαῖνε, τὰ χέρια μας νὰ ἐλεοῦν, τὰ γόνατά μας νὰ κάνουν

Οι Σύγχρονοι Άσωτοι.... Κυριακή του Ασώτου (Λουκά 15,11-32)

H δευτέρα Κυριακὴ τοῦ Τριῳδίου, ἀγαπητοί μου, ὀνομάζεται Κυριακὴ τοῦ Ἀσώτου, ἀπὸ τὴν περίφημη σχετικὴ παραβολὴ τοῦ Κυρίου, ποὺ χαρακτηρίσθηκε ὡς διαμάντι καὶ κορωνίδα ὅλων τῶν παραβολῶν τῆς ἁγίας Γραφῆς. Εἶνε παραβολὴ - θησαυρός. Κάποιος εἶπε ὅτι, καὶ ἂν ὁ Χριστὸς δὲν ἔκανε καμμιά ἄλλη διδασκαλία, ἀρκοῦσε καὶ μόνο ἡ παραβολὴ αὐτὴ ν᾿ ἀποδείξῃ, ὅτι αὐτὸς ποὺ τὴν εἶπε εἶνε Θεός• μόνο ὁ καρδιογνώστης μποροῦσε

Εορτασμός Αγίου Βλασίου στην Έξω - Γωνιά της Σαντορίνης, 11.2.2012

Το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Βλασίου βρίσκεται βορειοανατολικά και έξω από το χωριό της Έξω Γωνιάς της Σαντορίνης, σε θέση πανοραμική, όπου έγινε ο σημερινός εορτασμός του Αγίου Βλασίου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε περιφορά της εικόνας του Αγίου και στη συνέχεια μοιράσθηκε πανήγυρη από πατάτες με κρέας, κρασί και παστές σαρδέλες κ.λ.π.
  Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα
Ακολουθεί ανάλογο βίντεο από το αρχείο του Αρμενιστή.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Εορτασμός Αγίου Χαραλάμπους στην Έξω Γωνιά της Σαντορίνης

Στην Έξω Γωνιά της Σαντορίνης γιορτάσθηκε  και ο σημερινός εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους.
Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε περιφορά της εικόνας στα γραφικά σοκάκια της Έξω Γωνιάς και στη συνέχεια μοιράσθηκε πανήγυρη από κοφτό μακαρονάκι με κρέας, γλυκό  και ντόπιο κρασί.
  Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα
Ακολουθεί ανάλογο βίντεο από το αρχείο του Αρμενιστή.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ο Άγιος Χαράλαμπος +10 Φεβρουαρίου

† ΑΡΧΙΜ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Δ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 
Ο Άγιος Χαράλαμπος
Ο ιερεύς της Μαγνησίας
Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός, γεννήθηκε στην Μαγνησία το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Η Μαγνησία αυτή κατά πάσαν πιθανότητα ήτανε στη Θεσσαλία. Τα ερείπιά της σώζονται ακόμη κοντά στο χωριό που λέγεται «Μηλιές». Είχε το ευτύχημα να γεννηθή από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσανε την πίστι τους στο Χριστό με κίνδυνο της ζωής τους στους δύσκολους, αλλά ηρωικούς εκείνους χρόνους των

Ποια είναι η πίστη των ορθοδόξων

Πιστεύεις;

«Επίστευσα, διό ελάλησα, και ημείς πιστεύομεν, διό και λαλούμεν» (Β΄ Κορ. 4,13)

Στα ολίγα λεπτά που διαθέτει ο λόγος του Θεού, θα μου επιτρέψετε να ερμηνεύσω συντόμως ένα ρητό του αποστόλου, το οποίο είναι το κλειδί με το οποίον πολλά προβλήματα θα μπορέσουμε να λύσουμε, και ακόμη, και αυτό το πρόβλημα, που οι άνθρωποι δεν εκκλησιάζονται. Λέγει το ρητόν· «Επίστευσα, διό ελάλησα» (Β´ Κορ. 4,13). Ποιος το λέγει το ρητό αυτό; Ποιος λέει αυτά τα λόγια; Τα λέγει ο Δαυΐδ ο προφήτης (Ψαλμ. 115,1), και τα

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ο Άγιος Νικηφόρος ο Μάρτυρας +9 Φεβρουαρίου

Νικηφόρος ήταν από την Αντιόχεια της Συρίας. Το όνομα του το ίδιον σφραγίζει την προσωπικότητα του, διότι πραγματικά κατέκτησε και διπλή νίκη μίαν της ασεβείας και μίαν κατά των παθών. Έζησε κατά τους χρόνους που βασίλευαν ο Ουαλαριανός και Γαλιηνός (253 - 268). Ήταν απλοϊκός και νέος στην ηλικία, όταν αξιώθηκε να μαρτυρήσει για τον Χριστό.
Ο Σαπρίκιος ήταν ιερεύς καλός. Παρ’ όλον όμως το αξίωμα της ιεροσύνης και τα