Σελίδες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Παναγία Γοργοεπήκοος Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους +1 Οκτωβρίου

Παναγία Γοργοεπήκοος.
 Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας είναι Γοργοεπήκοος και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους από το 1646. 

Εκεί, όπως αναφέρεται στο ιστορικό της Μονής, "λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος το διακυβερνά", φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρρεια τους ασκομένους σε αυτό οσίους πατέρες, αλλά και όσους προστρέχουν σ' εκείνη με πίστη, ζητώντας την

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Πανηγυρίζει ο μοναδικός Ιερός Ναός της Αγίας Χαριτίνης στην Μεσαριά της Σαντορίνης 4 & 5.10.2016

Ενόψει της προσεχούς εβδομάδος, την Τρίτη και Τετάρτη 4 & 5 του Οκτωβρίου αντίστοιχα εορτάζει ο μικρός και μοναδικός ανά την επικράτεια, αλλά και πανέμορφος Ιερός Ναός της Αγίας Χαριτίνης, ο οποίος βρίσκεται στη βόρεια περιοχή του αεροδρομίου (περιοχής Μονολίθου - Άη Γιάννη) της Μεσαριάς της Σαντορίνης, και πιο πάνω από τον Άγιο Μάρκο της ομώνυμης περιοχής. 
Πιο συγκεκριμένα το εορταστικό πρόγραμμα της

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Άγιος Κυριακός ο αναχωρητής +29 Σεπτεμβρίου

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του οσίου Κυριακού του αναχωρητού. 
Ο όσιος Κυριακός γεννήθηκε στην Κόρινθο το 408. Ο πατέρας του λεγόταν Ιωάννης κι ήταν ιερέας, κι η μητέρα του λεγόταν Ευδοξία. Ο τότε επίσκοπος Κορίνθου Πέτρος, που ήταν θείος του Κυριακού από τον πατέρα του, τον χειροθέτησε αναγνώστη. Αλλά ο Κυριακός δεν εύρισκε ανάπαυση στην Κόρινθο, γι’ αυτό και σε ηλικία δεκαο­κτώ ετών έφυγε για τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τότε υπήρχαν πολλά μοναστήρια και μεγάλοι ασκητές, κοντά στους οποίους επιθυμούσε να ζήσει ο άγιος Κυριακός. Η ψυ­χή του έκανε φτερά και πετούσε από θεϊκό έρωτα· τον γοήτευε και τον τραβούσε η ερημική ζωή.
Πηγαίνοντας στα Ιεροσόλυμα, ο άγιος Κυριακός βρήκε τον άγιο Ευθύμιο· εκείνος τον έκανε μοναχό και τον έστειλε στον άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη. Ο άγιος Ευθύμιος κι ο άγιος Γεράσιμος είναι μεγάλα ονόματα στην ιστορία και τη ζωή του ασκητισμού. Κοντά σ’ αυτούς

Εορτασμός Αγίου Χαρίτωνα στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης 28.9.2016

Ο εορτασμός του Αγίου Χαρίτωνα έγινε στο μικρό εκκλησάκι του, το οποίο ανεγέρθηκε το 1988 και είναι το μοναδικό ανά την επικράτεια με το φερόμενο όνομα του Αγίου.  
Βρίσκεται στην άκρη του Μεγαλοχωρίου, και δίπλα στους παραδοσιακούς αμπελώνες της Σαντορίνης.
Μετά τη Θεία Λειτουργία  έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρο από τον αύλειο χώρο του ναού και στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράστηκε πανήγυρη, από
παραδοσιακό φάβα της Σαντορίνης,

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Άγιος Χαρίτωνας ο Ομολογητής +28 Σεπτεμβρίου

Ο όσιος πατήρ ημών Χαρίτων γεννήθηκε στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας.  Εκεί ανατράφηκε με καλή εκπαίδευση και νουθεσία Κυρίου. Όταν μεγάλωσε και έγινε άνδρας ήταν περιβόητος για την ευσέβεια και την αρετή του.
 Όλοι τον αγαπούσαν και τον σεβόντουσαν. Κατά την εποχή εκείνη δηλ. κατά το έτος (270 - 276) βασίλευε στην Ρώμη ο Αυρηλιανός.
 
Η σύλληψη του Χαρίτωνα

Μετάσταση Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου & Ευαγγελιστού +26 Σεπτεμβρίου Από τον βίο και την διδασκαλία του

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ἀγαπητοί μου, ὑπάρχουν πολλὲς θρησκεῖες στὸν κόσμο. 
Ὅπου νὰ πᾶμε, ὅλοι ἔχουν τὸ θεό τους. Δὲν ὑπῆρξε στὸ παρελθὸν ἐποχὴ οὔτε θὰ ὑπάρξῃ στὸ μέλλον κόσμος χωρὶς θρησκεία. 
Ἀλλ᾿ ἂν μὲ ρωτήσετε, ἀπ᾿ ὅλες αὐτὲς ποιά εἶνε ἡ ἀληθινή; θὰ σᾶς ἀπαντήσω· 
Ἡ πίστις μας, ἡ θρησκεία ποὺ ἵδρυσε ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός. Αὐτὴ εἶνε ἡ μόνη ἀληθινή. Ἔχουμε ἀποδείξις; Βεβαίως ἔχουμε. Καμμιά ἄλλη θρησκεία δὲν ἔχει νὰ παρουσιάσῃ τόσα ντοκουμέντα, τόσα θαύματα, τόσες μαρτυρίες, τόσες ἀποδείξεις, ὅπως ἡ ἁγία μας θρησκεία. 
Μία ἀπόδειξι θὰ παρουσιάσουμε. Καὶ αὐτὴ εἶνε ἡ σημερινὴ ἑορτή.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου +26 Σεπτεμβρίου

Εορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους
Αρκετοί είχαν την άποψη ότι ο Ιωάννης δεν πέθανε, αλλά μετατέθηκε στην άλλη ζωή, όπως ο Ενώχ και ο Ηλίας.
Αφορμή γι' αυτή την άποψη έδωσε το γνωστό ευαγγελικό χωρίο, Ιωάννου κα’ 22. Όμως, ο αμέσως επόμενος στίχος κα' 23 διευκρινίζει τα πράγματα.
Η παράδοση που ασπάσθηκε η Εκκλησία μας είναι η έξης: Ο Ιωάννης σε βαθειά γεράματα πέθανε στην Έφεσο και τάφηκε έξω απ' αυτή. Αλλά μετά από μερικές ήμερες, όταν οι μαθητές του επισκέφθηκαν τον τάφο, βρήκαν αυτόν κενό.

Μετάσταση Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού & Θεολόγου +26 Σεπτεμβρίου

Ὁ Θεὸς εἶνε ἀγάπη «Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν» (Α΄ Ἰω. 4,8,16)
ἅγιος Ἰωάννης Θεολόγος καὶ εὐαγγελιστής, «ἠγαπημένος» μαθητὴς τοῦΚυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἑορτάζει, ἀγαπητοί μου, τρεῖς φορὲς τὸ χρόνο· στὶς 8 Μαΐου, στὶς 30 Ἰουνίου μαζὶ μὲ τοὺς ἄλλους ἀποστόλους, καὶ σήμερα 26 Σεπτεμβρίου.
Σήμερα ἡ ἁγία ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τὸ
Θάνατό του.
–Τὸ θάνατο ἑορτάζουμε;…Ναί· ἀλλὰ δὲν λέγεται θάνατος. Σήμερα, ἂν πιάσετε τὰ βιβλία τῆς Ἐκκλησίας, ὁ θάνατος ὀνομάζεται «μετάστασις».
Ὅπως κάθε ἄνθρωπος, ἔτσι καὶ ἅγιος Ἰωάννης καὶ ὅλοι οἱ ἅγιοι ἔχουν ἀρχὴ καὶ τέλος.
Ἦταν νέος, πιὸ νέος μέσα στὴν ὁμάδα τῶν ἁγίων ἀποστόλων, ὅταν

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Κυριακή Α΄ Λουκά (Λουκά 5,1-11) Η αναγκαιότης της διδαχής

«Καὶ καθίσας ἐδίδασκεν ἐκ τοῦ πλοίου τοὺς ὄχλους» (Λουκ. 5,3)
Τὸ ἀκούσατε τὸ εὐαγγέλιο. Τί λέει; Διηγεῖ­ται ἕνα ἀπὸ τὰ θαύματα, τὰ ἄπειρα θαύματα ποὺ ἔκανε κάνει καὶ θὰ κάνῃ ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός. 
Σὲ μιὰ λίμνη οἱ ψαρᾶ­δες ψάρεψαν τὴ μία φορὰ χωρὶς τὸ Χριστὸ καὶ τὴν ἄλλη μαζὶ μὲ τὸ Χριστό, καὶ μὲ τὴν εὐ­λογία του τὰ ἀδειανὰ δίχτυα τους γέμισαν ψάρια.
Ἀλλὰ ἐγώ, ἀγαπητοί μου, δὲν θέλω σήμερα νὰ μιλήσω γιὰ τὸ θαῦμα· θέλω νὰ μιλήσω γιὰ κάτι ἄλλο ἀνώτερο.

Αγία και Ισαπόστολος Θέκλα +24 Σεπτεμβρίου παρθενία και γάμος

ΕΟΡΤΑΖΕΙ, ἀγαπητοί μου, ἡ ἁγία Θέκλα. Θὰ ποῦμε λίγα λόγια πρὸς τιμήν της. Καὶ μακάρι νὰ βρεθῇ κάποια γυναίκα ἢ κάποιο κορίτσι, ποὺ θὰ θελήσῃ ν᾿ ἀκολουθήσῃ τὸ παράδειγμά της. Γιατὶ ὁ σκοπὸς ποὺ ἡ Ἐκκλησία χτυπάει τὴν καμπάνα καὶ μᾶς μαζεύει εἶνε, νὰ προβάλῃ μπροστά μας τὰ μεγάλα αὐτὰ πρότυπα τῆς πίστεως καὶ τῆς ἀρετῆς καὶ νὰ μᾶς καλέσῃ νὰ τὰ μιμηθοῦμε.
Ποιά ἦταν λοιπὸν ἡ ἁγία Θέκλα; Ἔζησε στὰ παλιὰ χρόνια, λίγο μετὰ τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν, στὴν ἐποχὴ τῶν ἀποστόλων, στὰ χρόνια τοῦ ἀποστόλου Παύλου. Πατρίδα της ἦταν ἡ Μικρὰ Ἀσία ἡ ἀλησμόνητος. Καταγόταν ἀπὸ μιὰ ὡραία πόλι ποὺ λέγεται Ἰκόνιο. Ἐκεῖ, μέχρι τὸ 1922 ποὺ ἔγινε ἡ μεγάλη καταστροφή, ὑπῆρχαν ὄμορφες ἐκκλησιές, μητρόπολις, καὶ χιλιάδες Χριστιανοί, ἄντρες καὶ γυναῖκες, ποὺ πίστευαν ἀληθινὰ στὸ Θεό. Σήμερα στὸ Ἰκόνιο δὲν ὑπάρχει οὔτε ἕνας Χριστιανός· οἱ Τοῦρκοι ἔκαναν τὶς

Γλέντι στον εορτασμό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στο Καμάρι της Σαντορίνης 24.9.2016

Διαχρονικά στην περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης κυριαρχούσαν δύο μεγάλες τοπικές εορτέςο εορτασμός της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και ο άλλος του Αγίου Παγκρατίου, όπου το βράδυ της ομώνυμης ημέρας, η τότε Κοινότητα Καμαριού επί της Προεδρίας του Βαγγέλη Σιγάλα, διοργάνωνε δωρεάν γλέντι στο παρευρισκόμενο κοινό με τοπικά όργανα, δίνοντας μια άλλη και διαφορετική ζωντάνια στην περιοχή.  
 Πέρα από αυτές τις γιορτές, σταδιακά προστέθηκε και το γλέντι του Αγίου Νεκταρίου, από ενεργή και

Εορτασμός Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι Σαντορίνης 24.9.2016

Συνέχεια του Εσπερινού για τον εορτασμό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, ακολουθεί ο Πανηγυρικός Εορτασμός της Παναγίας μας.
Με τον εορτασμό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης έχουμε τρία από τα θαύματα που είναι συνδεδεμένα με την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας!   
Το πρώτο είναι η εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης. 
Το δεύτερο, έχει σχέση μ’ ένα παράλυτο που

θεραπεύτηκε, και το τρίτο έχει σχέση με φρούριο των

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Εορτασμός Εσπερινός Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι Σαντορίνης 23.9.2016

   Με τον εορτασμό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης έχουμε τρία από τα θαύματα που είναι συνδεδεμένα με την εικόνα της Μυρτιδιώτισσας! 
Το πρώτο είναι η εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης.
Το δεύτερο, έχει σχέση μ’ ένα παράλυτο που θεραπεύτηκε,
και το τρίτο έχει σχέση με φρούριο των Κυθήρων, που το έσωσε η θαυματουργή της εικόνα από σεισμό.

Επίσης πέρα από τον εοερτασμό της Παναγίας μας,

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Παναγία η Μυρτιδιώτισσα η εικόνα του Θεού +24 Σεπτεμβρίου

Κανένα πρόσωπο, κανένας άγιος, δεν έχει τόσα ονόματα, όσα έχει η Μαρία η «Κεχαριτωμένη». 
 Ονόματα, που αναφέρονται στην αρετή της: Άσπιλη, Αμόλυντη, Αγνή, Αγία, Παναγία. Ονόματα, που αναφέρονται στη θέση, που κατέχει τώρα στον ουρανό: Βασίλισσα, Παντάνασσα, Πλατυτέρα, Ενδοξότερα των Χερουβίμ. Ονόματα, που αναφέρονται στις εικόνες της: Πορταΐτισσα, Ρόδον το Αμάραντον, Γαλακτοτροφούσα, Δεομένη, Τριχερούσα.

Αγία Θέκλα. Η παμμακάριστος και πανεύφημος πρωτομάρτυς και ισαπόστολος του Χριστού +24 Σεπτεμβρίου

Η πλούσια ιεραποστολική δράση του ουρανοβάμονος Αποστόλου των Εθνών Παύλου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν το σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού άνδρες και γυναίκες που σαγηνεύτηκαν από το σταυροαναστάσιμο κήρυγμά του και αναδείχθηκαν κατόπιν πύρινοι κήρυκες της χριστιανικής διδασκαλίας. Ανάμεσα στις αγιασμένες μορφές που εγκολπώθηκαν τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό μέσα από τη διδασκαλία του μεγάλου κήρυκος και ευαγγελιστού της χριστιανικής αλήθειας, Αποστόλου Παύλου, είναι και η τιμώμενη από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 24 Σεπτεμβρίου πρωτομάρτυς και ισαπόστολος του Χριστού Αγία Θέκλα, η «τοῦ Παύλου συνέκδημος, ὡς καθαρά τήν ψυχήν, καί πρώταθλος πέφηνας, ἐν γυναιξίν εὐκλεῶς», όπως υμνείται μέσα από το απολυτίκιό της.

Πρόσκληση στο παραδοσιακό γλέντι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας το βράδυ στις 24.9.2016

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 πανηγυρίζει ο Ιερός Ενοριακός Ναός της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στο Καμάρι της Σαντορίνης.
Στον εορτασμό και της περιφοράς της εικόνας θα συμμετέχει η φιλαρμονική ορχήστρα του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ του Δήμου Θήρας.
Το βράδυ του εορτασμού στις 8:00 και στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καμαριού (λόγω της ανάπλασης - διαμόρφωσης πλατείας Καμαριού, θα γίνει το παραδοσιακό γλέντι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας από τον Πολιτιστικό -

Η Σύλληψη του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου & Βαπτιστού Ιωάννου +23 Σεπτεμβρίου

Ο ιερός ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει στο ευαγγέλιό του ότι όταν εισήλθε ο πρεσβύτης και δίκαιος Ζαχαρίας στα Άγια των Αγίων, προκειμένου να προσφέρει τη θυσία του θυμιάματος, κατά τον καιρό της εφημερίας του στον Ναό, φανερώθηκε σ’  αυτόν ο αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος του μετέφερε τη χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται η γυναίκα του Ελισάβετ να γεννήσει γιο κατά το γήρας της, Προφήτη και Πρόδρομο, φωνή και κήρυκα και παντοτινό λυχνάρι, τον μύστη της χάρης του Θεού. Αυτήν τη θεία σύλληψη είπε στον προφήτη και ιερέα Ζαχαρία ο θείος αρχιστράτηγος με τα λόγια: «Εισακούστηκε η δέησή σου», οπότε με την παράδοξη αυτή γέννα λόγω γηρατειών και στειρώσεως της Ελισάβετ, άρχισε να προμηνύεται και ο θείος και παρθενικός τόκος της

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Κατοχή:Τα Ματωμένα ράσα της Ορθοδοξίας....

Οι κληρικοί που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα!
Μέσα στη φρίκη του πολέμου προσπάθησαν να σταθούν δίπλα τους ενορίτες τους. Άλλοι πάλι συνεργάστηκαν με τις αντιστασιακές οργανώσεις, στηρίζοντας το φρόνημα του λαού. Κατακρεουργήθηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν για τη δράση τους. Βούλγαροι, Γερμανοί και Ιταλοί ανέλαβαν δράση κατά των κληρικών της χώρας, φοβούμενοι την επιρροή που ασκούσαν στους

Προσευχή: Τί είναι και πόσοι τύποι υπάρχουν

Από μικρά παιδιά θυμόμαστε τους μεγαλύτερους να μας καλούν να κάνουμε την προσευχή μας κάθε πρωί, κάθε βράδυ, πριν και μετά το φαγητό, αλλά τι είναι τελικά η προσευχή και πόσοι τύποι υπάρχουν;
Η Προσευχή είναι μια βασική πτυχή της πνευματικής ζωής. Είναι ένα είδος επικοινωνίας με το Θεό. 
Είναι ο μυστικός αγωγός (καλώδιο), που συνδέει τον άνθρωπο με τον Δημιουργό του. 
Η προσευχή αποτελεί το κυριότερο μέρος της

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Κανείς δεν μπορεί να σωθεί χωρίς τον Σταυρό του

Ο Στάρετς Ζαχαρίας διηγήθηκε ένα περιστατικό, συγκινητικό για το βαθύ περιεχόμενό του, που συνέβη σε κάποιον νέο, τελείως άπειρο από ψεύδος και πονηριά και που διακρινόταν από την παιδική του ηλικία για την αγάπη του προς την αλήθεια.  
Εδώ φαίνεται η ψυχή ενός καθαρού και τίμιου, αλλά αγράμματου ανθρώπου με πίστη μικρού παιδιού, ακλόνητη και απλή, που είχε καρδιά και θέληση καθαρή και που αγωνιζόταν για τον Θεό, μια ψυχή που τον έκανε πράγματι λίγο μόνο παρακάτω από τους αγγέλους. 
Όντως είχε γίνει σοφός, ικανός να βλέπει και τα ουράνια και τα επίγεια.
Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στην Ρωσία, στα απόμερα βάθη της χώρας, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μιλίων από το πιο κοντινό χωριό. 
Εκεί ζούσε ένας χωριάτης, ορφανός, τελείως αγράμματος,

«Παιδί µου, σ’ αυτούς τους καιρούς όποιος σώσει την ψυχή του, και προτρέψει και άλλους να σωθούν, θα ονοµασθεί Μέγας στο βασίλειο του Ουρανού»

…«Και θα σου πω το εξής παιδί µου (λέγει προς τον µαθητή του), ότι θα έρθουν µέρες που οι Χριστιανοί θα προσθέτουν και θα αφαιρούν, και θα τροποποιούν τα βιβλία των ιερών Ευαγγελιστών, και των Αγίων Αποστόλων, και των θείων Προφητών και των Αγίων Πατέρων.
Θα υποτονίζουν τις άγιες Γραφές, και θα συνθέτουν τροπάρια, ύµνους και γραπτά τεχνιέντως. Ο νους τους θα διαχυθεί από αυτά και θα αποµακρυνθεί από το Ουράνιο Πρότυπό του. Γι’ αυτούς τους λόγους οι άγιοι πατέρες είχαν προγενέστερα παροτρύνει τους

O καλόγερος που δεν πατούσε στη γη… - Αληθινές ιστορίες προσκυνητών από τον Άθωνα

Η αναμονή για το καράβι στόν αρσανά της Ιβήρων περνούσε ανέμελα, άλλοι έκαναν βόλτες αγναντέβοντας την γαλήνη και την ηρεμία της θάλασσας, άλλος μίλαγε στο τηλέφωνο…
Με τον Χρήστο τραβήξαμε κατά την προβλήτα, πιάσαμε τα περί Θεού… το ακατάληπτο τούτο μυστήριο, που κάνει τις ψυχές των ανθρώπων να διψούν να μάθουν, να κατανοήσουν, να βρούν την Αλήθεια…. Ξαφνιάστηκα καθώς τον άκουσα…

Τις δικές μας αμαρτίες πρέπει να προσέχουμε και όχι του πλησίον μας!

Μεγάλη και φοβερή είναι αυτή η εντολή του Χριστού.  
Όλοι μας, αρχίζοντας από μένα, συνεχώς κρίνουμε και κατακρίνουμε ο ένας τον άλλον και γι’ αυτό θα δώσουμε λόγο στη Φοβερά Κρίση του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού.
Θα μας κρίνει Αυτός διότι και εμείς κρίνουμε τους άλλους, ψάχνουμε να βρούμε στον πλησίον μας το παραμικρό σφάλμα ενώ τις δικές μας αμαρτίες δεν τις βλέπουμε και ούτε θέλουμε να τις σκεφτόμαστε.
Ο άγιος απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του λέει το εξής: «Διό αναπολόγητος ει, ω άνθρωπε πας ο κρίνων εν ω γαρ κρίνεις τον έτερον, σεαυτόν κατακρίνεις· τα γαρ αυτά πράσσεις ο κρίνων, οίδαμεν δε ότι το κρίμα του Θεού έστι κατά αλήθειαν επί τους τα τοιαύτα πράσσοντας. Λογίζη δε τούτο, ω άνθρωπε ο κρίνων τους τα τοιαύτα πράσσοντας και

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Ν. Θηρασία & στο Κοντοχώρι Φηρών της Σαντορίνης +21 Σεπτεμβρίου

Ο Ναός της Παναγιάς της Γιάτρισσας βρίσκεται στον Ποταμό της Θηρασιάς και είναι αφιερωμένος στην Γέννηση της Θεοτόκου.
Εορτάζει στις 21 Σεπτέμβρη διότι ο ναός φτιάχτηκε κατά τη δεκαετία του '50, από οικογένεια παλιομερολογιτών και όταν έγινε η αλλαγή από το παλαιό στο νέο ημερολόγιο, ο τότε επίσκοπος δεν άλλαξε την ημέρα της εορτής επειδή η πανήγυρις του Ναού είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις ανάμεσα στους κατοίκους.

 Επίσης και στην περιοχή Κοντοχωρίου των Φηρών

Ο Προφήτης Ιωνάς και το «σημείο» του σταυρού +21 Σεπτεμβρίου

Ο προφήτης Ιωνάς, ο πρωταγωνιστής και συγγραφέας του ομώνυμου προφητικού βιβλίου, έδρασε κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα, εποχή κατά την οποία η Νινευή είχε καταστεί πρωτεύουσα του ασσυριακού κράτους. 
Από το βιβλίο του προφήτη Ιωνά δεν αντλούμε πληροφορίες για το βίο του, ούτε το που και πότε κλήθηκε στο προφητικό αξίωμα, παρά μόνο αναφέρεται το όνομά του και το γεγονός ότι ήταν γιος του Αμαθί (Ιων. 1,1) και το γεγονός ότι όταν κλήθηκε η Νινευή ήταν «πόλις μεγάλη»  (Ιων. 1,2).
Όμως ο Ιωνάς αντί να εκτελέσει άμεσα την εντολή του Θεού και να κηρύξει στους Νινευίτες, μετέβη στην Ιόππη και επιβιβάστηκε σε πλοίο για να διαφύγει στη Θαρσίς. Τότε ο Θεός διέταξε τη θάλασσα να σηκώσει τρικυμία και οι επιβαίνοντες στο πλοίο έριξαν τον Ιωνά στη θάλασσα, όπου και τον κατάπιε ένα κήτος (Ιων. 1,3-2,1).
Η παραμονή του Ιωνά μέσα στην κοιλιά του κήτους επί τρεις

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Άγιος Ευστάθιος, η σύζυγος του Αγία Θεοπίστη και τα 2 παιδιά τους, οι Άγιοι Αγάπιος & Θεόπιστος +20 Σεπτεμβρίου

Στις 20 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη μιας αγίας οικογενείας. 
Μιας οικογενείας μαρτύρων πού την αποτελούσαν ο άγιος Ευστάθιος, η σύζυγος του αγία Θεοπίστη και τα δύο παιδιά τους, οι άγιοι Αγάπιος και Θεόπιστος.
Στα 98 μ. Χ. ο Πλακίδας, αυτό ήταν το πρώτο όνομα του αγίου Ευσταθίου, διαπρέπει σαν στρατηλάτης ενδοξότατος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. 
Δεν είναι μόνο η ευγενής καταγωγή και ο πλούτος,

Άγιος Ευστάθιος +20 Σεπτεμβρίου

Στρατηγός Άγιος (Εὐστάθιος ὁ Πλακίδας)
Στό θέατρο, ἀγαπητοί μου, στό θέατρο τῶν ἡρώων καί τῶν μαρτύρων τοῦ Χριστιανισμοῦ ἐμφανίζεται τώρα ἕνας ἅγιος, πού προέρχεται ἀπό τό στρατό, γιά νά ἀποδειχθῆ ὅτι καί στρατιῶτες ἀκόμα καί ἀξιωματικοί μποροῦν νά ἁγιάσουν καί νά γίνουν μέτοχοι τῆς βασιλείας τῶν οὐρανῶν. Ὁ ἅγιος πού θά προβάλουμε στήν ὁμιλία αὐτή εἶνε ὁ ἅγιος ΕὐστάθιοςΠλακίδας, πού τήν ἱερή του μνήμη γιορτάζει ἡ ὀρθόδοξος Ἐκκλησία στίς 20 Σεπτεμβρίου.  
Ὁ ἅγιος Εὐστάθιος γεννήθηκε στήν πρωτεύουσα τοῦ κόσμου, τή Ρώμη, τό τέλος τοῦ πρώτου αἰῶνος μετά Χριστόν. Νέος κατετάγη στό ρωμαϊκό στρατό καί χάρι στίς ἱκανότητές του ἔφθασε μέχρι τό βαθμό τοῦ στρατηγοῦ καί διακρίθηκε σέ πολλές μάχες. Ἦταν ἔγγαμος. Εἶχε ἐκλεκτή γυναίκα, τήν Τατιανή, καί δύο παιδιά. Δόξες, πλούτη καί μεγαλεῖα ἦταν στό σπίτι του.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η φιλαρμονική του Δήμου στον εορτασμό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στο Καμάρι της Σαντορίνης 24.9.2016

Ενόψει του εορτασμού του Ιερού Ενοριακού Ναού της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στο Καμάρι της Σαντορίνης  που είναι την Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ) του Δήμου Θήρας παράλληλα προγραμματίζει τη συμμετοχή του με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θήρας στον εορτασμό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και πολιούχος του Καμαριού, όπου θα γίνει περιφορά της εικόνας σε διάφορα σημεία του χωριού.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Εορτασμός Αγίας Σοφίας στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης 17.9.2016

Το μικρό εκκλησάκι της  Αγίας Σοφίας βρίσκεται στην πρώτη επίπεδη περιοχή της Έξω Γωνιάς της Σαντορίνης και στην άκρη του παραδοσιακού οικισμού της περιοχής, έγινε ο εορτασμός της Αγίας και των τριών τέκνων αυτής: Ελπίδας, Πίστεως και Αγάπης.  
    Φωτεινό είναι το παράδειγμά της  αλλά και των τριών θυγατέρων της, οι οποίες μολονότι βρίσκονταν σε μικρή ηλικία, εντούτοις δεν δίστασαν να ομολογήσουν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό!

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αγία Σοφία και οι Αγίες θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη +17 Σεπτεμβρίου

«Οι άγιες αυτές έζησαν επί Ανδριανού αυτοκράτορος. 
Η αγία Σοφία χήρεψε από νωρίς και αναγκάστηκε να μετοικήσει μαζί με τις τρεις κόρες της, την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη, στη Ρώμη. 
Ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις αυτές γυναίκες ήταν χριστιανές, γι’  αυτό και έστειλε να τις συλλάβουν. 
Πρώτη κάλεσε σε απολογία τη μεγαλύτερη αδελφή

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Η ύψιστη αξία του ανθρώπου

«Τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;» (Μᾶρκ. 8,37)
Ὁ ἄνθρωπος! Εἶνε θέμα, ἀγαπητοί μου, ποὺ ἀπησχόλησε θεολόγους, φιλοσόφους ,ποιητάς, λογοτέχνας, ζωγράφους, ἰατρούς, βιολόγους, χημικούς.
Γιὰ τὸν ἄνθρωπο δημιουργήθηκε πολιτισμός, ἀναπτύχθηκαν ἐπιστῆμες, κτίσθηκαν οἰκισμοί, ἱδρύθηκαν πόλεις· γιὰ τὸν ἄνθρωπο ἔγιναν πόλεμοι ποὺ συνετάραξαν τὴν ὑφήλιο.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αγία Ευφημία η Μεγαλομάρτυς +11 Ιουλίου και στις +16 Σεπτεμβρίου

Η γενναίοψυχη Μεγαλομάρτυς του Χριστού Ευφημία έζησε και μαρτύρησε επί του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, πού βασίλεψε από το 284 μέχρι 305 μ.Χ.Η Ευφημία καταγόταν από την Χαλκηδόνα. Ο πατέρας της ονομαζόταν Φιλόφρων. Ήταν πολύ πλούσιος και κατείχε το αξίωμα του Συγκλητικού. Η μητέρα της, η Θεοδοσιανή, ήταν γυναίκα με πίστη χριστιανική.
Θαυμαστή ομολογία των Χριστιανών
Στα μέρη της Ανατολής, πού ζούσε η μακαρία Ευφημία, ηγεμόνας ήταν ο Πρίσκος.
Όταν έφτασε η γιορτή του ειδωλολατρικού θεού Άρη, στείλανε οι άρχοντες, παντού, σ’ όλη την επαρχία της Χαλκηδόνος αυστηρά γράμματα και διατάγματα και κήρυκες με εντολές. Καλούσαν όλους μικρούς και

Άγιος Μεγαλομάρτυρας Νικήτας +15 Σεπτεμβρίου

«Ο άγιος Νικήτας έζησε επί της βασιλείας Κωνσταντίνου του Μεγάλου. 
Γεννήθηκε και ανατράφηκε στη χώρα των βαρβάρων Γότθων, πέραν του Ίστρου ποταμού. 
Είχε επικοινωνία με τους βαρβάρους, αλλά ήταν χριστιανός, καταγόμενος από  καλή και πλούσια γενιά. 
Συνελήφθη από τον άρχοντα των Γότθων Αθηνάριχο, λόγω της πίστεώς του στον Χριστό, και αφού τον βασάνισαν σκληρά κτυπώντας τον, τον έριξαν στη φωτιά, οπότε και τελειώθηκε».
Ο άγιος Νικήτας ανήκει σ’  εκείνους τους μάρτυρες που μπορούν να χαρακτηριστούν «πυρφόροι νικηφόροι», δεδομένου ότι τελειώθηκε, όπως λέει το συναξάρι του, μέσα από τη φωτιά. 
Είχε την ίδια εμπειρία με τους αγίους τρεις παίδες της Παλαιάς Διαθήκης, την

Ο Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης +15 Σεπτεμβρίου

Ένας γνωστός, άγνωστος άγιος
Πασίγνωστος, ο άγιος Βησσαρίων, στη Θεσσαλία – Ήπειρο – Στερεά Ελλάδα – Ιόνια νησιά, ακόμα και στην Ούγγροβλαχία (Ρουμανία), όπου έφτασε η Θαυματουργική του χάρη, άγνωστος όμως σε πάρα πολλούς χριστιανούς τής υπόλοιπης Ελλάδας, Το ανά χείρας συνοπτικό συναξάρι του επιθυμεί και επιχειρεί να τον γνωρίσει σ’ εκείνους πού τον αγνοούν, να τον Θυμίσει σ’ όσους ήδη τον γνωρίζουν, και σ’ όλους να τονίσει πως «θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού» (Ψαλμ 67,36)
Ο άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πύλη ή Μεγάλη Πόρτα ή Πόρτα Παναγιά Τρικάλων της Θεσσαλίας το 1490.
Πανέξυπνος ο μικρός Βησσαρίων και γεμάτος αγάπη για το Θεό και την εκκλησία Του, σε ηλικία (10) δέκα μόλις ετών, κατεβαίνει στα

Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Κοντοχώρι Φηρών Σαντορίνης Μεθεόρτιος Εσπερινός 14.9.2016

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού  ή "Σταυρουλάκι" όπως αναφέρεται από τους κατοίκους της περιοχής του Κοντοχωρίου των Φηρών της Σαντορίνης, βρίσκεται δίπλα από την βορινή πλευρά του Κάμπινγκ των Φηρών.
Είναι μια πανέμορφη και προσεγμένη εκκλησία, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού
Κυριαρχεί απόλυτα ο νησιωτικός χρωματισμός, αλλά και το άρωμα φρεσκάδας από την "γαλακτιά" του

Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Περίσσα Σαντορίνης 14.9.2016

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού είναι μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Σαντορίνης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εκκλησίες της χώρας μας, η οποία βρίσκεται στην πλατεία της Περίσας και κοντά στην κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού.  Η αρχική εκκλησία είχε οικοδομηθεί κατά το χρονικό διάστημα 1835 – 1840,  αλλά καταστράφηκε με τον σεισμό του 1956  όπου και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε. 
Κατά την διάρκεια της ανοικοδόμησης της αρχικής

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Αριστείδη στις Κατοικιές των Φηρών Σαντορίνης 12.9.2016

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας, είχαμε αναφερθεί για τον σημερινό πανηγυρισμό του Αγίου, ο οποίος, όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος την παραμονή της εορτής του Αγίου Αριστείδου γίνεται μεγάλος εορτασμός στον ομώνυμο ναό του, που βρίσκεται στην περιοχή, του Κοντοχωρίου των Φηρών της Σαντορίνης  
Επίσης την επομένη ακολουθεί ο καθιερωμένος εορτασμός του Αγίου, με την ανάλογη περιφορά των εικόνων του Ιερού Ναού.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού +14 Σεπτεμβρίου Τα Θαύματα του Σταυρού

ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου χριστιανοί, εἶνε ὄχι μία συνηθισμένη ἑορτή, ἀλλὰ εἶνε μία ἀπὸ τῆς πιὸ τρανὲς ἑορτὲς ποὺ ἔχει ἡ Ἐκκλησία μας. Σήμερα εἶνε πανήγυρις.  
Τὰ τροπάρια ποὺ ἀκούσατε σήμερα, ὁ Ἀπόστολος, τὸ Εὐαγγέλιο, ὅλα αὐτὰ μιλᾶνε γιὰ τὸ Χριστό, ποὺ σταυρώθηκε. ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  
Σήμερα εἶνε σὰν τὴ Μεγάλη Παρασκευή. Στὰ παλιὰ τὰ εὐλογημένα χρόνια, ποὺ οἱ ἄνθρωποι πιστεύανε

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Εορτασμός Παναγίας της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη 8.9.2016

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας (Κάλαμος) (17ος αιώνας).
Στα ερείπια του αρχαίου ιερού του Απόλλωνα στο όρος Κάλαμος είναι χτισμένο το Κάτω Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας (1887) που διαθέτει ξενώνες και πολλά ιερά κειμήλια.
Ο ναός αποτελούσε το επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής των αρχαίων κατοίκων. Από επιγραφές προκύπτει ότι λατρεύονταν και άλλοι θεοί, όπως ο Ασκληπιός, ο Ζευς Κτήσιος και η Αφροδίτη.
Στις 8 Σεπτεμβρίου από παλιά ερχόταν εκεί