Σελίδες

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Πως γίνεται η Μεταβολή του Άρτου και του Οίνου σε πραγματικό Σώμα και Αίμα Χριστού;

Γιατί πιστεύουμε στην μεταβολή.
Σε αυτό το πρώτο άρθρο θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια σύντομη απάντηση σχετικά με την πίστη μας στην μεταβολή του άρτου και του οίνου σε πραγματικό Σώμα και Αίμα Χριστού, μέσα από την Αγία Γραφή και την Πατερική μαρτυρία.
Όπως γράφει ο Ν. Σκρέττας· «Αυτής της Εκκλησίας είναι ανενδοίαστη διαχρονικά η πίστη ότι τα καθαγιασμένα δώρα, κατά την άκτιστη ενέργεια της Αγίας Τριάδος, είναι αυτό το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, στα οποία μετέχουν οι πιστοί με τη Θεία μετάληψη. Αυτή δε η μετουσία και η ένωση δεν είναι ούτε νοερή, ούτε εγκεφαλική, ούτε φανταστική, ούτε ενοραματική, ούτε μία οποιαδήποτε, δια των δυνατοτήτων του νου, μυστηριώδης θέαση του Χριστού, αλλά οντολογική και

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου

Στὶς 31 Αὐγούστου θὰ ἑορτάσουμε καὶ φέτος τὴν Κατάθεση τῆς Τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου.  
(Εύρεσις της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, στα Φυρά της Θήρας - Σαντορίνης στις 10 Οκτωβρίου του 1830 κλικ εδώ και εδώ).
Ἀποτελεῖ τὸ μοναδικὸ ἱερὸ κειμήλιο ποὺ σχετίζεται μὲ τὸν ἐπίγειο βίο τῆς Θεοτόκου καὶ διασῴζεται μέχρι σήμερα στὴν Ἱερὰ Μονὴ τοῦ Βατοπαιδίου στὸ Ἅγιο Ὅρος, στὸ Περιβόλι τῆς Παναγίας. 
Ἡ ἴδια ἡ Θεοτόκος τὴν ὕφανε ἀπὸ τρίχες καμήλας.
Οἱ πληροφορίες γιὰ τὸν ἐπίγειο βίο τῆς Θεοτόκου εἶναι λιγοστὲς καὶ προέρχονται ἀπὸ τὴν Καινὴ Διαθήκη καὶ ἀπὸ τὴν παράδοση ποὺ διασώθηκε ἀπὸ τοὺς ἀποστολικοὺς ἀκόμη χρόνους. 
Ἡ Θεοτόκος μέχρι τὴν Κοίμησή της παρέμεινε στὰ Ἱεροσόλυμα καὶ ἦταν

Η τιμή αλλά και η ευθύνη της Ιεροσύνης, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο

Η τιμή αλλά και η ευθύνη της ιεροσύνης, κατά τον ιερό Χρυσόστομο.
«Όλα να τα κάμνωμεν, ώστε να ημπορέσωμεν να έχωμεν πλησίον μας το άγιο Πνεύμα, και να τιμώμεν πάρα πολύ εκείνους που ορίσθησαν να μεταδίδουν την ενέργειαν αυτού, διότι είναι μεγάλη η αξία των ιερέων
‘’Ων αν αφήτε’’, λέγει, ‘’αφέωνται αι αμαρτίαι’’
Δια τούτο και ο Παύλος έλεγε, ‘’Πείθεσθαι τοις ηγουμένοις υμών και υπείκετε’’, και να τους τιμάτε πάρα πολύ. 
Διότι συ μεν φροντίζεις δια τα ιδικά σου, και αν

Εορτασμός των 350 ετών από τα εγκαίνια της Παναγιάς της Μεσανής στο Καστέλι του Εμπορείου της Σαντορίνης

Με τη συμπλήρωση των 350 ετών από τα εγκαίνια του Ιστορικού Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου «Παναγία η Μεσανή», που βρίσκεται στο Καστέλι του Εμπορείου της Σαντορίνης έγιναν οι λατρευτικές εκδηλώσεις του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ Νικολάου.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ανάλογο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο μας, σχετικά με τον αναφερόμενο ναό του καστελιού «Παναγία Μεσανή» η οποία είναι μια πανέμορφη εκκλησία χτισμένη κατά την περίοδο (1537-1660), και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της είναι από το 1883.
Επίσης ο αναφερόμενος ναός έχει ένα από τα ομορφότερα καμπαναριά της περιοχής μας

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως +30 Αυγούστου

Στο τέλος της ανάρτησης υπάρχουν φωτογραφίες από το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που βρίσκεται στη Μεσαριά της Σαντορίνης
Η Μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως εορτάζεται από την Εκκλησία μας στις 30 Αυγούστου
Τα πρώτα χρόνια του Αγίου
Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε το έτος 240 μ.Χ., άλλοι λένε το 239, στην αγιοτόκον Μ. Ασία, από ευσεβείς γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν με «νουθεσίαν

Εορτασμός Άη Γιάννη στο Μονόλιθο της Σαντορίνης 29.8.2012

Ο Άη Γιάννης στην περιοχή Μονολίθου της Σαντορίνης, εορτάζει στις 29 Αυγούστου και είναι αφιερωμένος στη μνήμη αποτομής της τιμίας κεφαλής του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.
Το όνομα της περιοχής Μονολίθου το πήρε από το μοναδικό βράχο που βρίσκεται στη περιοχή αυτή και πάνω σ΄αυτή είναι κτισμένη η εκκλησία του Άη – Γιάννη. 
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ανάλογο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αποτομή Τιμίας Κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου +29 Αυγούστου

imageΜαρτυρία μαρτυρίου…
“Ο δε απελθών απεκεφάλισεν αυτόν…και ήνεγκε την κεφαλήν αυτού επί πίνακι”. 
Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα την ιερή μνήμη της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου ενδόξου και προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. 
 Η Εκκλησία μας πανηγυρίζει αυτή την ημέρα, παρόλο που ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη από την ανθρώπινη πλευρά, αποτελεί μάλλον αιτία λύπης και δακρύων.  
Η Εκκλησία υμνούσα το μαρτύριο του Αγίου Ιωάννη, φανερώνει τη

Παναγιά η «Οφιούσα» στη Κεφαλονιά. Δείτε και το video!

Η «Οφιούσα» της Κεφαλονιάς
 Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως. Εκεί από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα και έξω από τον ναό μικρά φίδια. Είναι τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας».
Στη θέση αυτή, λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, μεγάλο και πλούσιο. Όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά, ή φίδια.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Πρόσκληση από τον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου «Παναγία Μεσανή» στο Εμπορείο της Σαντορίνης

Με αφορμή τήν συμπλήρωση 350 ετών από τά εγκαίνια του ευρισκομένου στό Καστέλι Εμπορείου Θήρας Ιστορικού Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου «Παναγία Μεσανή»,έχουμε τήν τιμή νά σας προσκαλέσουμε στίς κάτωθι λατρευτικές εκδηλώσεις:
Τετάρτη 29 Αυγούστου καί ώρα 19:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Ν ι κ ο λ ά ο υ 
Πέμπτη 30 Αυγούστου καί ώρα 07:00 Θεία Λειτουργία

Πως πάει ο ζήλος σου;

Σ’ ἕνα ἄρθρο ἀπὸ τὸ περιοδικὸ «ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ» (1-11-1956), τὸ ὁποῖο εἶχε φυλάξει στὸ ἀρχεῖο του ὁ ἀείμνηστος Γέροντας, πατὴρ Ἀρσένιος Κομπούγιας, τοῦ  ἡσυχαστηρίου «Παναγία ἡ Γοργοεπήκοος» στὴ Ναύπακτο, γράφει τὸ ἑξῆς σημαντικὸ γεγονός:
Ἕνας ἱερεὺς ζηλωτὴς, μὲ πλούσια δράση, εἶδε κάποτε ἕνα ὄνειρο. Ὁ ἴδιος μᾶς τὸ ἔχει περιγράψει ὡς ἑξῆς:
«Καθόμουνα στὴν πολυθρόνα μου, κουρασμένος κι ἐξαντλημένος ἀπὸ τὴν ἐργασία. Τὸ σῶμα μου πονοῦσε ἀπ’ τὴ μεγάλη κόπωση.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η ιστορία της Φανουρόπιτας του Αγίου Φανουρίου

Είναι ένα λαϊκό έθιμο σχετικά πρόσφατο που έχει γίνει πλέον πανελλήνιο. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου (κλικ εδώ για βίο του)
Eίναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.
Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει.
Η παράδοση που σχηματίστηκε, είναι ότι: η Μητέρα του

Εκείνοι που βάπτισαν έχουν χρέος!

† Γέροντας Αθανάσιος Μυτιληναίος (1927-2006)
«Εκείνοι που βάπτισαν έχουν χρέος να τα πουν στο παιδί που βάπτισαν, έχουν ευθύνη πολλή να πουν κάποια πράγματα από την πνευματική ζωή. 
«Παιδί μου, να προσέξεις, υπάρχουν βρώμικες παρέες, συντροφιές, υπάρχουν σαρκικά αμαρτήματα, τούτα, εκείνα. 
Παιδί μου, να πηγαίνεις στον Κατηχητικό Σχολείο, να πηγαίνεις στην Εκκλησία, να κάνεις την προσευχή σου». 
Το ακούσατε, σας παρακαλώ; Αλλιώτικα να μην αναλαμβάνετε, προσοχή, να μην αναλαμβάνετε! 
Εγώ δεν έχω βαπτίσει ποτέ, κανένα παιδί δεν έχω βαπτίσει. Μόνο κάποιους

Η μοιχεία. Κυριακὴ ΙΒ΄ Ματθαίου 19, 16-26

 Κυριακὴ ΙΒ΄ Ματθαίου 19, 16-26
«Οὐ μοιχεύσεις» (Ματθ. 19,18 = Ἔξ. 20,13. Δευτ. 5,18)
Ζοῦμε, ἀγαπητοί μου, σὲ ἡμέρες πονηρές.Τὸ ἔργο τοῦ κηρύγματος τοῦ εὐαγγελίου εἶνε δύσκολο. Στὰ παλιὰ τὰ χρόνια λίγα ἔλεγε ὁ παπᾶς καὶ οἱ Χριστιανοὶ σὰν τὴ διψασμένη γῆ ῥουφοῦσαν τὰ λόγια του. Σήμερα οἱ ἄνθρωποι ἔχουν ἀπαιτήσεις, εἶνε μορφωμένοι. Θέλουν φιλοσοφίες καὶ κοινωνιολογίες μὲ γλῶσσα εὐγενῆ,

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Το Κλειδί της Βασιλείας του Θεού. Κυριακὴ ΙΒ΄ Ματθαίου (Ματθ. 19,16-26)

ΑΚΟΥΣΑΤΕ, ἀγαπητοί μου, τὸ εὐαγγέλιο. Τί λέει; Μὲ ἁπλᾶ λόγια θὰ σᾶς τὸ ἐξηγήσω.
Κάποια μέρα ἕνας ἄνθρωπος πῆγε στὸ Χρι­στὸ καὶ τὸν θερμοπαρακαλοῦσε γιὰ κάτι. Τί ἤ­θελε; ἦταν πεινασμένος κ’ ἤθελε ψωμί, ἦταν διψασμένος κ’ ἤθελε νερό, ἦταν ἄρρωστος κ’ ἤθελε φάρμακα; Ὄχι. Ὅλα τά ᾿χε· ἦταν νέος, ἦταν ἄρχοντας, δὲν εἶχε ἀνάγκη ἀπ᾿ αὐτὰ τὰ πράγματα. Τί τοῦ ἔλειπε

Κυριακή ΙΒ' Ματθαίου - Η κατάκτηση του ουρανού

(Ματθ. ιθ΄ 16-26)                                   (Α΄ Κορ. ιε 1-11) 
"Απήλθε λυπούμενος"
Tο ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού κήρυσσε ο Ιησούς Χριστός σε περιοδείες που έκανε και ερχόταν σε επικοινωνία με το λαό “διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και θεραπεύων πάσαν νόσον”.  Όπου μιλούσε όλοι τον άκουαν με θαυμασμό. Τον πλησίαζαν πονεμένοι άνθρωποι

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Εορτασμός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Μεσαριά Σαντορίνης, 24.8.2012

Ο μικρός και πανέμορφος ναός, είναι αφιερωμένος στην Αγία Υπομονή η οποία γιορτάζει δυο φορές τον χρόνο (κλικ εδώ για το βίο της), στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και στον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά, κλικ και εδώ, ο οποίος βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Μεσαριάς και πιο συγκεκριμένα αριστερά στο ενδιάμεσο του κεντρικού επαρχιακού δικτύου Μεσαριάς Αεροδρομίου.
Ο ναός είναι πρόσφατος και ανοικοδομήθηκε το 2009.
Στο σημερινό εορτασμό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και λόγω Παρασκευής, ημέρα νηστείας, η πανήγυρη ήταν από σαντορινιούς τοματοκεφτέδες και ψωμί.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ανάλογο βίντεο από το αρχείο της ιστοσελίδα μας.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, και η σημερινή ανατροφή των παιδιών μας

«Ἂν μπορεῖς, εἰς τὸν αἰῶνα αὐτὸν τὸν κατηραμένο καὶ ἄπιστο νὰ γεννήσῃς παιδὶ καὶ νὰ γίνῃ ἅγιος, νὰ παντρευτῇς»

Θὰ σᾶς πῶ κάτι πολὺ σοβαρὸ καὶ νὰ ἔχετε τὸν νοῦ σας, θὰ δῶστε λόγο μιὰ μέρα στὸν Θεό. Δὲν ἀρκεῖ μονάχα νὰ γεννᾶτε παιδιά. Καὶ ἡ μάνα τοῦ Κοσμᾶ γέννησε παιδί, ἀλλὰ δὲν τὸ κράτησε κοντά της, γιὰ νὰ τὸ παντρέψῃ καὶ νὰ δῇ ἐγγόνια καὶ δυσέγγονα. Δὲν εἶνε βέβαια ἁμαρτία αὐτό, ἀλλὰ ὑπάρχει κάτι ἀνώτερο.
Αὐτὴ ἡ μάνα τοῦ Κοσμᾶ εἶνε εὐλογημένη, ποὺ ὁ γιός της δὲν ἔκανε φυσικὰ παιδιά,

Ασθενής και ωδιπόρος ή Ασθενής και οδοιπόρος

"Ασθενής και ωδιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει"
και όχι "Ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει":
"Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε θεμιτά και νόμιμα να καταλύσουμε την νηστεία; είναι ένα σύνηθες ερώτημα πιστών προς τους ιερείς και ιδιαίτερα προς τους πνευματικούς - εξομολόγους.
 "Aσθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει", είναι μια εξίσου συνηθισμένη απάντηση.
Πρόκειται όμως για μια παρεξήγηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παροιμίες αποτελούν καταστάλλαγμα της μακρόχρονης εμπειρίας των ανθρώπων. Kαι για τον λόγο αυτό αναγνωρίστηκαν παντού και πάντοτε ως αναμφισβήτητες αλήθειες.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ο Άγιος Κοσμάς, Κήρυκας της Προσευχής

«Ἀδιαλείπτως προσεύχεσθε» (Α΄ Θεσ. 5,17)

ΔΥΟ ΟΥΡΑΝΟΙ ὑπάρχουν, ἀγαπητοί μου. Ἕνας εἶνε ὁ φυσικός, αὐτὸς ποὺ βλέπουμε· καὶ ὁ ἄλλος, ἀπείρως ὡραιότερος, εἶνε ἡ Ἐκκλησία μας, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία. Ἔτσι ὀνομάζεται στὴν ὑμνολογία· «Οὐρανὸς πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία…» (κοντ. 13ης Σεπτ.). Καὶ ὅπως στὸν φυσικὸ οὐρανὸ ὑπάρχει ἥλιος, σελήνη καὶ ἄστρα, ἔτσι καὶ στὴν Ἐκκλησία· ὑπάρχει ἕνας πνευματικὸς ἥλιος, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός· ὑπάρχει σελήνη, ἡ ὑπεραγία Θεοτόκος· ὑπάρχουν δὲ καὶ ἀστέρες, οἱ ἅγιοι.
Σήμερα στὸν οὐρανὸ τῆς Ἐκκλησίας ἀνέτειλε ἕνα ἀστέρι πρώτου μεγέθους, ὁ ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός. Λάμπει μὲ τὴν ἀσκητική του ζωή, μὲ τὴ διδασκαλία του, μὲ τὰ θαύματά του, μὲ τὶς προφητεῖες του. Δὲν

122 προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

 Προσέξετε τις προφητείες εκείνες με τα έντονα γράμματα, του Αγίου Κοσμά
1. "Αυτό μιά μέρα θά γίνη Ρωμαίικο καί καλότυχος όποιος ζήση σέ κείνο τό βασίλειο."
(Συνήθιζε νά λέγη εις διάφορα μέρη τής υποδούλου Ελλάδος, τά οποία μετά ταύτα απηλευθερώθησαν)
2. "Ω ευλογημένο βουνό, πόσες ψυχές γυναικόπαιδα θά σώσης όταν έλθουν τά χαλεπά χρόνια ! "
(Είπε τήν προφητείαν αυτήν εν Σιατίστη καί αλλαχού αντικρύζων τά βουνά, τά οποία

Ο Μαρτυρικός Βίος και το Θαυμαστό Έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, +24 Αυγούστου

Ο μαρτυρικός βίος και το θαυμαστό έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κλικ εδώ
Σ τ ί χ ο ι 
Κοσμάς ο Κόσμου κόσμος, ηδ’ ωραιότης, 
Κόσμον λιπών πρόσκαιρον αγήρω έχει. 
Θάνεν διά βρόχου Κοσμάς εικάδι Τετάρτη.
Ο άγιος Κοσμάς γεννήθηκε το έτος 1714, από ευσεβείς γονείς, στο χωριό Μέγα Δένδρον της Αιτωλίας, όπου κι έμαθε τα πρώτα του γράμματα απ’ τον ιεροδιάκονον Ανανίαν Δερβισάνον. Το βαπτιστικό του όνομα  ήταν  Κώστας. Σε ηλικία 20 ετών πήγε για σπουδές στη φημισμένη σχολή της Ιεράς μονής

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Παναγία Προυσιώτισσα στον Προυσσό Ευρυτανίας, +23 Αυγούστου

Επίσκεψη της ιστοσελίδας μας στη Παναγιά την Προυσιώτισσα της Ευρυτανίας. Με ανάλογο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της ιστοσελίδας του Αρμενιστή.
Στις 22-23 Αυγούστου, εορτάζει με κάθε εκκλησιαστική και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η ιστορική Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας στον Προυσσό Ευρυτανίας.
35 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και ακολουθώντας το φιδίσιο δρόμο της κοιλάδας της ποταμιάς, φτάνουμε στις αυλές του Μοναστηρίου, εκεί που η Παναγία, θέλησε να χτίσει

Φυλλάδιο «ΚΥΡΙΑΚΗ», επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη, όλη η σειρά από το 1999 έως σήμερα

Διαβάστε το έντυπο «ΚΥΡΙΑΚΗ» που δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα στον «ΠΑΤΕΡΙΚΟ ΛΟΓΟ».

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εξομολόγηση

Ο τονισμός του μυστηρίου της ιεράς εξομολογήσεως ως βασικού μέσου πνευματικής ανανέωσης.
Η πνευματική ανανέωση του πιστού δεν πραγματοποιείται με έναν μόνο τρόπο. Η Εκκλησία μας προσφέρει τη χάρη του Θεού, συνεπώς την ενδυνάμωση του ανθρώπου, κατεξοχήν του κληρικού, ποικιλοτρόπως. Η προσευχή πρώτον, κατ’ ιδίαν και εν εκκλησία με τις ακολουθίες, η μελέτη του λόγου του Θεού, η συναναστροφή με άλλους κληρικούς αδελφούς, οι ιερατικές συνάξεις με πνευματικό περιεχόμενο, αποτελούν μέσα, που ορθά αξιοποιούμενα ανανεώνουν τον λειτουργό του Θεού, ώστε να βρίσκεται με τη χάρη του Θεού στο ύψος που πρέπει να βρίσκεται. Και συγκεκριμένα: χωρίς προσευχή, αδιάκοπη και αδιάλειπτη, δεν μπορεί να ορθοποδεί, όχι μόνον ο κληρικός, αλλά και ο κάθε χριστιανός. Όταν ο ίδιος ο Κύριος ήταν

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η αντιμετώπιση των ασθενειών

Όλα δίνονται από το Θεό. Και όλα δίνονται για τη σωτηρία μας. Μ’ αυτή τη σκέψη να δεχθείς κι εσύ την ασθένειά σου, ευχαριστώντας το Θεό, που φροντί­ζει για τη σωτηρία σου. Τώρα, το πως συντελεί στη σωτηρία μας οτιδήποτε παραχωρεί ό Κύριος, μόνο Εκείνος το γνωρίζει. Εμείς συνήθως δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Στέλνει λ.χ. μια συμφορά άλλοτε για να μας παιδαγωγήσει, άλλοτε για να μας αφυπνί­σει πνευματικά, άλλοτε για να μας γλυτώσει από ενα μεγαλύτερο κακό, άλλοτε για να μας αυξήσει τον ουράνιο μισθό, άλλοτε για να μας απαλλάξει από κά­ποιο πάθος κ.ο.κ. Εσύ, λοιπόν, ν’ αναλογίζεσαι τις αμαρτίες σου και να λες: «Δόξα σ’ Εσένα, Κύριε, που με τιμωρείς δίκαια!». Να συλλογίζεσαι ότι πρωτύτερα είχες ξεχάσει το Θεό και να λές: «Δόξα σ’ Εσένα, Κύ­ριε, που μου έδωσες αφορμή και γνώση για να Σε θυμάμαι συχνά!». Να σκέφτεσαι οτι, αν ήσουν υγιής, πιθανότατα

Λειτουργία νέου Παιδικού Σταθμού με την επωνυμία «Η Γλυκογαλούσα», από την Ι.Μ. Θήρας

Ανακοίνωση Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας Αμοργού και Νήσων
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αρχίζει στην Ιερά Μητρόπολή μας η λειτουργία του νέου Παιδικού Σταθμού με την επωνυμία «Η Γλυκογαλούσα» που βρίσκεται στην Ενορία του Καρτεράδου. 
Ο Παιδικός Σταθμός θα λειτουργεί σε νεότευκτο κτίριο που κατασκευάσθηκε με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές,

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Οι αμαρτίες μας. Κυριακή ΙΑ΄ Ματθαίου (Ματθ. 18,23-35)

Ακούσατε, ἀγαπητοί μου, τὸ ἱερὸ καὶ ἅγιο εὐαγγέλιο. Εἶνε μία ἀπὸ τὶς ὡραῖες παρα βολὲς ποὺ εἶπε ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός. Λόγια ἀθάνατα. Τί λέει ἡ παραβολή
Ἦταν ἕνας καλὸς βασιλιᾶς καὶ στὸ παλάτι εἶχε δούλους. Αὐτοὶ ἔκαναν τὶς ἐργασίες ποὺ τοὺς ἀνέθετε καὶ βρίσκονταν σὲ συνεχῆ δοσοληψία μὲ τὸ βασιλικὸ ταμεῖο. Κάποτε ἦρθε ἡ ὥρα νὰ κάνῃ ὁ βασιλιᾶς λογαριασμὸ μαζί τους. Κάλεσε ἕναν ἀπ᾽ αὐτοὺς κι ἄνοιξαν τὰ βιβλία.
Ὁ δοῦλος βρέθηκε ὅτι χρωστοῦσε στὸ βασιλιᾶ

Δύο αριθμοὶ. Κυριακὴ ΙΑ΄ Ματθαίου (Ματθ. 18,23-35)

Συγχώρησις, ἀγαπητοί μου, εἶνε τὸ θέμα τοῦ κηρύγματός μας. —Ὤχ, ἀδερφέ, θέμα ποὺ διάλεξες! θὰ πῇ κάποιος. Σήμερα, ποὺ τὰ πάντα φωνάζουν ἐκδίκησι, ἐσὺ ἔρχεσαι καὶ μὲ καλεῖς νὰ συγχωρήσω; Ποιόν, τὸν ἐχθρό μου;
Ἀλλ᾽ αὐτὸς δὲν εἶνε ἄνθρωπος. Μὲ ἔκλεψε, μοῦ ξερρίζωσε τὰ δέντρα, μοῦ ἔκαψε τὸ σπίτι, μοῦ σκότωσε ἄνθρωπο, μὲ πέταξε στὸ δρόμο… Κ᾽ ἐσὺ μοῦ λὲς «συγχώρησι»; Πάψε νὰ τὸ λές.
Καὶ ὅμως, ἀδελφέ, παρὰ τὸν πόνο σου, κάνε ὑπομονὴ καὶ ἄκουσέ με. Ἡ συγχώρησις δὲν εἶνε δική μου ἐφεύρεσι,

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Δύσκολη Αρετή η Συγχώρεση. Κυριακὴ ΙΑ΄ Ματθαίου (Ματθ. 18,23-35)

Κυριακὴ ΙΑ΄ Ματθαίου (Ματθ. 18,23-35)

ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΡΕΤΗ Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΙ

Η  ΖΩΗ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἕνα ταξίδι. Καὶ ὁ δρόμος ὁ σωστός, ποὺ πρέπει ὅλοι ν᾽ ἀ­κολουθήσουμε γιὰ νὰ φθάσουμε στὸ τέρμα, στὸν οὐ­ρανό, εἶνε ἕνας· ὁ δρόμος ποὺ χάρα­ξε ὁ Χριστὸς μὲ τὸ αἷ­μα του· τὸν βάδισε ὁ ἴδι­ος καὶ ἑκατομμύρια μαρτύρων καὶ ὁμολογη­τῶν τῆς πίστεώς μας. Ὁ ἴδιος ὁ Χριστὸς εἶπε· «Ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή» (Ἰωάν. 14,6).
Εἶνε ἀλήθεια ὅτι αὐτὸς ὁ δρόμος τῆς ἀ­ρετῆς εἶνε δύσκολος, ἀνηφορικός, ἕνας Γολ­γοθᾶς. «Στενὴ ἡ πύλη καὶ τεθλιμμένη ἡ ὁδὸς ἡ ἀπάγουσα εἰς τὴν ζωήν…» (Ματθ. 7,14). Ἀντιθέτως ὁ δρόμος τῆς κακίας, τῆς διαφθορᾶς, τῆς ἀπιστίας εἶνε εὔκολος, κατηφορικός.

Φόβος

Μόνη της η πίστη δεν απελευθερώνει τον άνθρωπο από το φόβο· ο Θεός είναι εκείνος που απαντώντας στην πίστη του, του προσφέρει τη βοήθειά Του και την αρωγή Του (Πρβλ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΖΗΣ, Επιστολή, ΙΣΑΑΚ ΣΥΡΟΣ, Λόγος). Ο Αγιος Ισαάκ Σύρος γράφει: «Εάν η καρδία γαλήνη μη έχη από του φόβου και τρόμου, τήνικαύτα νοείτω, και γινωσκέτω, ότι ούτος ο φόβος της καρδίας αυτού δηλοί, και εμφαίνει, ότι ενδεής εστι πάντως ετέρου τινός βοηθούντος. [...] Η γαρ του Θεού βοήθεια,

Οι συνέπειες τών οφειλών. Κυριακή ΙΑ' Ματθαίου (Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιερόθεου)

Οι συνέπειες τών οφειλών
 Τό σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρεται στόν οφειλέτη τών μυρίων ταλάντων, ο οποίος δέν μπορούσε νά επιστρέψη τό χρέος του καί ο κύριός του διέταξε νά πωλήσουν τόν ίδιο, τήν γυναίκα του, τά παιδιά του, τά υπάρχοντά του γιά νά εξοφληθή τό ποσόν τής οφειλής. Όμως, εκείνος ζήτησε συγγνώμη, η οποία τού δόθηκε. Ενώ, όμως, εξοφλήθηκε τό χρέος του μέ τήν μετάνοια, εν τούτοις ο ίδιος ήταν σκληρός

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στα «χέρια» των επιστημόνων και του Νational Geographic;

Η λάρνακα του Τιμίου Προδρόμου όπως βρέθηκε
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στα «χέρια» των επιστημόνων και του Νational Geographic;
Βασίλειος Χάδος
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστημόνων, καθώς

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Αιτήματα στη Προσευχή

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΪΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ.....
-Γέροντα, αν είναι ευλογημένο, να μας λέγατε μερικά θέματα για τα οποία ιδιαίτερα πρέπει να προσευχόμαστε.
Να παρακαλούμε κατ’αρχάς η προσευχή μας να έχει ως αποτέλεσμα να έρθουν σε θεοσέβεια όσοι ζουν και όσοι θα ζήσουν. Εγώ στην προσευχή μου λέω <<Παρατεινον το έλεος Σου τοις γινοσκουσι Σε>> και προσθέτω <<και τοις μη γινωσκουσι Σε>>. Ακόμα λέω <<Κύριε,

Παναγία Δέσποινα, προστάτεψε τη νεολαία μας

Κοίμηση της Θεοτόκου
ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ κάνει ζέστη. Καὶ ἂν πᾷς κάτω στὴν Ἀφρική, ἐκεῖ ἡ ζέστη εἶνε ἀφόρητη. Ἀλλὰ ὁ καλὸς Θεὸς προνόησε καὶ μέσα στὴ Σαχάρα ἀκόμα νὰ ὑπάρχῃ κάποια ὄασις.
Σαχάρα ὅμως, ἀγαπητοί μου, εἶνε καὶ ἡ ζωὴ αὐτὴ μὲ τὰ βάσανά της. Καὶ ὄασις ποιά εἶνε; Πνευματικὲς ὀάσεις εἶνε οἱ ἑορτὲς τῆς Ἐκκλησίας μας. Τὸ ἔλεγαν καὶ οἱ πρόγονοί μας· «Βίος ἀνεόρταστος μακρὰ ὁδὸς ἀπανδόκευτος», ζωὴ χωρὶς γιορτὴ εἶνε δρόμος μακρὺς χωρὶς μέρος νὰ ξαποστάσῃς. Εἶνε ἀναγκαῖες οἱ ἑορτές. Καὶ μία ἀπὸ τὶς ὡραιότερες ἑορτές μας εἶνε ἡ σημερινή,

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Άγιος Τιμόθεος Μητροπολίτης Ευρίπου +16 Αυγούστου

Ο άγιος Τιμόθεος γεννήθηκε περί το έτος 1510 στον Κάλαμο της Αττικής. Η παράδοση λέει, ότι ο πατέρας του ήταν ο ιερέας του χωριού και ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του διδάσκαλος.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αθήνα, επέστρεψε στον τόπο του. Σύντομα αναχώρησε για τη βόρεια Εύβοια, όπου είχε την έδρα του ο Επίσκοπος Ωρεού, με τον οποίο συνδεόταν πνευματικά και ο οποίος φαίνεται να τον σπούδασε.
Ο Επίσκοπος Ωρεού τον χειροτόνησε διάκονο και αργότερα θα χειροτονηθεί πρεσβύτερος, όπου με ένθερμο ζήλο εργάστηκε ακατάπαυστα στον αμπελώνα του Κυρίου.

Αποφθέγματα

Τα λόγια μας μπορεί να κρύβουν τις σκέψεις μας, οι πράξεις μας όμως τις φανερώνουν.

Αν μου πεις κάτι θα το ξεχάσω. Αν μου διδάξεις κάτι θα το θυμάμαι. Αν μου αναθέσεις κάποια ευθύνη θα μάθω.

Η καλή πράξη πάντα ανταμείβεται, αλλά ανταμείβεται καλύτερα όταν δεν αποβλέπει στην ανταμοιβή.

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο έλεγχος της Μάρθας (Λκ. 10,38-42· 11,27-28)

Ὁ ἔλεγχος τῆς Μάρθας
«Μάρθα Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃ περὶ πολλά· ἑνὸς δέ ἐστι χρεία» (Λουκ. 10,41-42)
Σήμερα, ἑορτὴ τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου, θὰ ἑρμηνεύσουμε ἕνα λόγο ποὺ ἀκούσαμε στὴν ἐκκλησία. Εἶνε ἕνας ἔλεγχος ὅλων μας· «Μάρθα Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃ περὶ πολλά· ἑνὸς δέ ἐστι χρεία» (Λουκ. 10,41-42).
Δὲν εἶνε λόγια ἀνθρώπου· εἶνε λόγια θεϊκά, λόγια τοῦ

Η πάλη με τον ευατό μας

Ἡ γαλήνη τῆς ψυχῆς μας ἔρχεται μέ καλούς λογισμούς πού καλιεργοῦμε γιά νά ζήσουμε τήν εἰρήνη τοῦ Θεοῦ, τή θεία χάρη. Μόνο ἡ ἀγάπη ὁταν βασιλεύσει μέσα μας δέν σκεπτόμαστε ἀρνητικά γιά τόν ἄλλον ἀλλά ρίχνουμε τά σφάλματα στόν ἐαυτό μας, ἔστω κι ἄν ἔχουμε δίκαιο.Ἡ ἀληθινή ἀγάπη εἶναι θυσία τοῦ ἑαυτοῦ μας γιά νά αὐξηθοῦμε πνευματικά καί νά ζήσουμε μόνο μέ ἀγάπη χωρίς ἴχνος κακίας καί ἀδιαφορίας γιά τόν ἄλλον.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η κοίμηση της Θεοτόκου

koimisi-theotokou.jpgΌπως είναι γνωστό, επάνω από το Σταυρό ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, έδωσε εντολή και την Παναγία μητέρα του παρέλαβε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο σπίτι του, όπου διέμεινε μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τη μητέρα του Σαλώμη, συγγενή της Θεοτόκου. 
Όταν δεν ήλθε η στιγμή να τελειώσει την επίγεια ζωή της, άγγελος Κυρίου της το έκανε γνωστό τρεις μέρες πιο πριν ότι πρόκειται να γίνει η μετάστασή της από τη γη στον ουρανό.

Πήγε τότε ο Άγγελος και της είπε: «Αυτά λέγει ο Υιός σου: είναι καιρός να παραλάβω τη μητέρα Μου κοντά Μου. Γι' αυτό

Η Αγνότητα της Θεοτόκου

Θαυμάζω τό κάλλος τῆς ἁγνότητας τῆς ψυχῆς τῆς Θεοτόκου. Ὁ καθαρός νοῦς της εἶχε γίνει ἀπό τήν ἀδιάλειπτη προσευχή, δοχεῖο θείων δωρεῶν. Ἡ ὅλη ψυχή της ἀλλοιωθεῖσα ἀπό τήν ἀγάπη πρός τόν Υἱόν της εἶχε θεωθεῖ σέ ὑπέρτατο βαθμό που εἶχε πλέον ἐνωθεῖ μέ τόν Θεόν. Ἡ ἁγνότητα τοῦ νοῦ της εἶναι θαῦμα ἀνθρώπινο πού ἀπορῶ γιά τήν καθαρότητα τῆς διανοία της. Ἡ προσευχή της ἦταν ἡ ἀρχή καί τό τέλος τῆς ζωῆς της που δόξαζε τόν Θεόν ταπεινά καί σιωπηλά.
Ἡ ἁγνότητα τῆς ψυχῆς της ἦταν ὁλοφώτεινη ἀπό τό Φῶς τοῦ Θεοῦ καί ἀναγεννημένη ὅλη ἀπό τή δύναμη τοῦ Θεοῦ, εἶχε ξεπεράσει τή καθαρότητα τῶν

Παναγιά η Επισκοπή στη Σαντορίνη

Σαντορίνη - Παναγία η Επισκοπή.
Ο Ναός Επισκοπής Θήρας είναι μεσοβυζαντινός ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται νότια του χωριού Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης. Είναι γνωστός και με τα ονόματα: Επισκοπή Γωνιάς και Παναγιά η Επισκοπή. Θεωρείται ότι κτίστηκε τον 11ο αιώνα από τον Αλέξιο Α' Κομνηνό.
Στα παλιά χρόνια αποτέλεσε έδρα αρχικά της ορθόδοξης και αργότερα της λατινικής επισκοπής.

Ένα ιδιαίτερο πανηγύρι στην Παναγιά την Επισκοπή της Σαντορίνης! 14.8.2011

Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού της Σαντορίνης είναι και ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγιά την Επισκοπή.
Κατά την παραμονή του εορτασμού την 14η Αυγούστου ξεκινάει η διαδικασία για την Παρασκευή των φασολιών (μαυρομάτικα) και της παραδοσιακής φάβας.
Φέτος (14.8.2011) μαγείρεψαν 250 κιλά φάβα και άλλα 250 κιλά φασόλια.
Είχαν δηλαδή, έξι μεγάλα καζάνια φάβα και άλλα τόσα

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Διδάγματα από την Κοίμηση της Θεοτόκου

ΠOIΑ διδάγματα, αγαπητοί μου, αποκομίζουμε από την εορτή της Kοιμήσεως; Όσα θα σας πω, τα αντλούμε όχι από την Kαινή Διαθήκη, αλλ’ από την άλλη πηγή της Oρθοδοξίας, την ιερά παράδοση. Tι λέει λοιπόν η ιερά παράδοσης για την κοίμηση της Θεοτόκου; 

Mετά την ανάληψη του Xριστού η Παναγία ζούσε με τις αναμνήσεις του μονογενούς Yιού της, και είχε συνήθεια να επισκέπτεται τον τόπο της προσευχής του, τη Γεθσημανή.

Πολλές φορές πήγε εκεί. Αλλά κάποια μέρα πήγε για τελευταία φορά.

Η πάλη με τον ευατό μας......

Νά ἐξετάζουμε κάθε στιγμή τί εἶναι ἐκεῖνο πού διαταράσσει τήν ἡσυχία τῆς ψυχῆς μας καί μᾶς φέρνει σέ ταραχή ψυχική. 
Ὁσο γινόμαστε πιό προσεκτικοί μέσα μας, μαθαίνουμε νά ἀγωνιζόμαστε καλύτερα χωρίς νά πολεμοῦμε ἄσκοπα τόν ἑαυτό μας.
Πολλές φορές ζητᾶμε τό δίκαιο τῶν πράξεων μας γιά νά ἀνυψώσουμε τό ἐγώ μας πού μᾶς παγιδεύει στό πάθος τῆς κενοδοξίας καί τῆς φιλαυτίας. Χρειάζεται ταπείνωση γιά νά ξεφύγουμε ἀπό τήν παγίδα τῆς ἐσωτερικῆς αὐτοπροβολῆς. 
Ὁ ἀγώνας στρέφεται στήν αὐτομεμψία γιά νά πολεμήσουμε τήν ἐσωτερική ὑπεροψία πού ἔρχεται μέ τήν ἐκδήλωση τῶν καλῶν

Παρακλητικός Κανόνας. Η Παναγία στην Ορθοδοξία!

«Τὴν ὑψηλοτέραν τῶν οὐρανῶν καὶ καθαρωτέραν λαμπηδόνων ἡλιακῶν, τὴν λυτρωσαμένην ἡμᾶς ἐκ τῆς κατάρας, τὴν Δέσποιναν τοῦ κόσμου ὕμνοις τιμήσωμεν» (μεγαλυνάριον)
ΑΠΟΨΕ ἡ ὁμιλία θὰ εἶνε δογματική· θὰ μιλήσουμε πάνω σὲ ἕνα δόγμα τῆς πίστεως.
Τί θὰ πῇ δόγμα; Δόγμα εἶνε αὐτὸ ποὺ διδάσκει ἡ Ἐκκλησία μας καὶ πρέπει νὰ τὸ πιστεύουμε καὶ νὰ τὸ παραδεχώμεθα ὡς ἀπόλυτη ἀλήθεια. Τί διδάσκει ἡ Ἐκκλησία μας; Πολλὰ πράγματα. Διδάσκει ―καὶ ὁ Χριστιανὸς πρέπει νὰ ξέρῃ― τί εἶνε ὁ κόσμος, τί εἶνε ὁ ἄνθρωπος, τί εἶνε τὸ σῶμα καὶ τί ἡ ψυχή, τί εἶνε ἄγγελοι καὶ ἀρχάγγελοι, τί εἶνε ἁγία Τριάς, τί εἶνε Θεὸς Πατήρ, τί εἶνε Υἱός, τί εἶνε Πνεῦμα ἅγιο, τί εἶνε παράδεισος καὶ τί κόλασις, τί εἶνε Ἐκκλησία, τί εἶνε τὰ μυστήρια, τί εἶνε ἡ βάπτισις, ὁ γάμος,

Πόσων ετών κοιμήθηκε η Παναγία μας;

Η Παναγία μας προσφέρθηκε 3 ετών στο Ναό, από τους γονείς Της Ιωακείμ και Άννα. Εκεί έμεινε 12 έτη.
Σε ηλικία 15 ετών μνηστεύθηκε τον Ιωσήφ.Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ την αποκάλεσε Κεχαριτωμένη φέρνοντάς Της, το χαρμόσυνο μήνυμα: ἰδοὺ συλλήψῃ ἐν γαστρὶ καὶ τέξῃ υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν.
Οὗτος ἔσται μέγας καὶ υἱὸς ὑψίστου κληθήσεται.
Σε ηλικία 16 ετών η Παναγία εγέννησε τον Ιησού.
33 χρόνια μετά, ήταν παρούσα στα φρικτά Πάθη και

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ο άγνωστος Αναχωρητής

Όταν είχαν έρθει στο Άγιον Όρος για πρώτη φορά το 1950, ανεβαίνοντας από τα Καυσοκαλύβια για την Αγία Άννα, είχα χάσει το δρόμο, αντί να πάρω τον δρόμο για τη Σκήτη της Αγίας Άννης προχώρησα για την κορυφή του Άθωνα. Αφού βάδισα αρκετά κατάλαβα οτι πάω ψηλά και έψαχνα να βρώ κανένα μονοπάτι να κατέβω σύντομα. Επάνω λοιπόν σ'αυτή την αγωνία μου, ενώ παρακαλούσα την Παναγία να με βοηθήσει ξαφνικά μου παρουσιάζεται ένας Αναχωρητής με φωτεινό πρόσωπο - θα ήταν γύρω στα εβδομήντα χρόνια - που έδειχνε από την

Τρία δαιμόνια. Κυριακὴ Ι΄ Ματθαίου (Ματθ. 17,14-23)

«Καὶ ἐπετίμησεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς, καὶ ἐξῆλθεν ἀπ᾽ αὐτοῦ τὸ δαιμόνιον καὶ ἐθεραπεύθη ὁ παῖς ἀπὸ τῆς ὥρας ἐκείνης» (Ματθ. 17,18)
Η ΕΙΚΟΝΑ, ἀγαπητοί μου, ποὺ παρουσιάζει σήμερα τὸ ἱερὸ εὐαγγέλιο, δὲν εἶνε εὐ­χάριστη (κλικ εδώ και εδώ).
Εἶνε ἡ φωτογραφία ἑνὸς νέου ὁ ὁποῖ­ος προσε­βλήθη ἀπὸ ἀσθένεια. Τί ἀσθένεια; Ἡ ἀσθένειά του δὲν ἦ­ταν φυσική· εἶχε αἰτία ποὺ δὲν μποροῦσε καν­εὶς νὰ συλλάβῃ. Ἡ αἰτία τῆς ἀσθενείας του ἦταν ὁ σατανᾶς.
―Μπᾶ, θὰ πῇ κάποιος. Στὸν αἰῶνα μας ὑ­πάρχουν ἀκόμα ἱεροκήρυκες ποὺ μιλᾶνε γιὰ σατανᾶ καὶ γιὰ δαιμόνια;

Κ᾽ ἐγώ, ἀγαπητοί μου, ἂν μὲ ρωτήσετε, θὰ ἐπιθυμοῦσα νὰ μὴν ὑ­πάρχῃ σατανᾶς καὶ δαίμονες. Καὶ ὅμως ὑπάρχουν.
Τὸ βεβαιώνουν τό­σα καὶ τόσα τεκμήρια.

Ο έλεγχος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Κυριακή Ι' Ματθαίου (Ματθ. 17,17)

Ὁ ἔλεγχος τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ
«Ὦ γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη…» (Ματθ. 17,17)
Ακούσατε, ἀγαπητοί μου, τὸ ἱερὸ εὐαγγέλιο (κλικ εδώ και εδώ). Τὸ εὐαγγέλιο αὐτὸ διαφέρει κάπως ἀπὸ τὰ ἄλλα· ἐνῷ στὰ εὐαγγέλια τῶν ἄλλων Κυριακῶνἀκούγεται γλυκειὰ ἡ φωνὴ τοῦ Χριστοῦ, σὰντῆς μάνας ποὺ καλεῖ τὰ παιδιὰ κοντά της, ἐδῶ ἡ φωνή του γίνεται αὐστηρή. Νομίζει κανεὶςὅτι ὁ οὐρανὸς γέμισε σύννεφα, ὁ ἥλιος σκοτείνιασε, ἀστράφτει καὶ βροντᾷ καὶ πέφτουν ἀστροπελέκια, καθὼς ἀκούει· «Ὦ γενεὰ ἄ πιστος καὶ διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ᾿ ὑμῶν; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν;»(Ματθ. 17,17).

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Κυριακὴ Ι΄ Ματθαίου (Ματθ. 17,14-23). Το Ευαγγέλιο της Κυριακής

Κυριακὴ Ι΄ Ματθαίου (Ματθ. 17,14-23)

«Ω γενεα απιστος και διεστραμμενη!»

«Ὦ γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ᾽ ὑμῶν;…» (Ματθ. 17,17) (κλικ εδώ και εδώ)

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ κάποιος τὰ λόγια αὐτὰ ἴσως πῇ· Τί ἱεροκήρυκας εἶσαι σύ; πῶς μιλᾷς ἔ­τσι; τί θὰ πῇ «γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη»…; Ἡ­συχάστε, ἀγαπητοί μου. Δὲν τὰ λέω ἐ­γὼ αὐ­τά. Τὰ λέει τὸ σημερινὸ εὐ­αγγέ­λιο. Δὲν τ᾽ ἀκούσατε;