Σελίδες

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Σταυροπροσκυνήσεως! Ψυχή και Χριστός σας χρειάζεται

«Ψυχη και Χριστος σας χρειαζεται» (Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός)
ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἡ τρίτη Κυρι­α­κὴ τῆς μεγάλης Τεσσαρακοστῆς. 
Βρισκόμαστε στὸ μέσον ἑνὸς δύσβατου δρό­μου καὶ διεξάγουμε μία πνευματικὴ μάχη. 
Νιώ­θουμε τὴν ἀνάγκη κάπου νὰ σταμα­τήσου­με γιὰ ν᾽ ἀ­νανεώσουμε δυνάμεις καὶ νὰ πάρουμε θάρρος. 
Σ᾽ ἕνα πόλεμο, ὅταν ἡ μάχη βρίσκεται σὲ δύσκολη
φάσι, οἱ μαχηταὶ ἀναπτερώνονται ὅ­ταν δοῦν

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών της Σταυροπροσκυνήσεως! Τα όπλα της στρατειάς μας!

«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι» (Μᾶρκ. 8,34)
Πόλεμος, ἀγαπητοί μου. Πόλεμος; Ναὶ πόλεμος. Μπᾶ, Θεὸς φυλάξοι! Ὅσοι εἴμαστε τῆς παλαιᾶς γενεᾶς καὶ γνωρίζουμε τὰ δεινὰ τοῦ πολέμου, εὐχόμαστε νὰ μὴ γίνῃ πλέον πόλεμος, ἀλλὰ νὰ ὑπάρχῃ εἰρήνη.  
Λέγοντας ὅ­μως ἐδῶ πόλεμο δὲν ἐννοῶ αὐτὸν ποὺ γίνεται μὲ φονικὰ ὅπλα· ἐννοῶ ἕναν ἄλλο πόλεμο, πόλεμο πνευματικό, ποὺ ἂν ὅλοι οἱ ἄνθρωποι

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Γ΄ Στάση Χαιρετισμών στο Καμάρι της Σαντορίνης 29.3.2019

Οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου ή ο  Ακάθιστος Ύμνος, είναι ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της Εκκλησίας μας και ψάλλεται στα πέρατα της οικουμένης  όπου υπάρχουν χριστιανοί ορθόδοξοι, κατά της περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής.   
Μέσα σ΄ αυτό το πνευματικό ταξίδι της περιόδου αυτής που διανύουμε και μετά την απόδοση της πρώτης και της δεύτερης Στάσης των Χαιρετισμών του Ακαθίστου Ύμνου προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου, ακολουθεί η επόμενη, Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών

Γ΄ Στάση Χαιρετισμών. Χαῖρε, φιλοσόφους ἀσόφους δεικνύουσα· χαῖρε, τεχνολόγους ἀλόγους ἐλέγχουσα

«Χαῖρε, φιλοσόφους ἀσόφους δεικνύουσα· χαῖρε, τεχνολόγους ἀλόγους ἐλέγχουσα» (Ἀκάθ. ὕμν. Ρ2)
ΑΠΟΨΕ, ἀγαπητοί μου, καθὼς βρισκόμαστε στὴν περίοδο τῆς ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, εἶνε ἡ τρίτη (Γ΄) στάσις τῶν Χαιρε­τισμῶν καὶ θὰ ἑρμηνεύσουμε τὸν χαιρετισμὸ ποὺ λέει· «Χαῖρε, φιλοσόφους ἀσόφους δεικνύ­ουσα· χαῖ­ρε, τεχνολόγους ἀλόγους ἐλέγχουσα» (Ἀκάθ. ὕμν. Ρ2). Παρακαλῶ δῶστε προσοχή.
Ὁ ἄνθρωπος, ἀγαπητοί μου, εἶνε προικισμένος ἀπὸ τὴν ἁγία Τριάδα μὲ πολλὰ χαρίσματα.

Προηγιασμένη στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα του Καμαριού της Σαντορίνης 29.3.2019

Η λειτουργία των προηγιασμένων είναι µία από τις ωραιότερες και κατανυκτικότερες ακολουθίες της Εκκλησίας µας.  
Δηλαδή είναι και µία διαρκής πρόσκληση για την συχνότερη θεία  κοινωνία των πιστών. 
Έτσι λοιπόν η προηγιασμένη θεία λειτουργία είναι µία υπόμνηση από τα βάθη των αιώνων, ήτοι από την αρχαία ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας μας.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Τη Σαρακοστή συχνά συμβαίνουν πειρασμοί, δοκιμασίες, σκάνδαλα και πτώσεις

Η προ του Πάσχα περίοδος που διερχόμαστε, γεννά ή θα πρέπει να γεννά κάποια ιδιαίτερα συναισθήματα μέσα μας. 
Η ωραιότατη και κατανυκτική υμνογραφία αυτής της περιόδου, οι πολλές λατρευτικές ευκαιρίες, η σαρακοστιανή νηστεία θέλουν να μας συγκεντρώσουν. 
Να σκύψουμε μέσα μας, να προβληματιστούμε, να προβούμε σε έναν αυτοέλεγχο προς ειλικρινή μετάνοια.

Η απουσία του αυτονόητου

Όσοι έχουν την άνεση και την ικανότητα να παρατηρούν το γύρω τους κόσμο, διαπιστώνουν την ανάπτυξη της επιστήμης, της πληροφορίας, της επικοινωνίας. Η ταχύτητα, σ’ όλα τα επίπεδα, χαρακτηρίζει την εποχή μας. 
Ωστόσο είναι εμφανής η σύγχιση, η απουσία του αυτονόητου. Φαίνεται πως μια άλλη λογική κυριαρχεί γύρω μας, προσπαθώντας να μας πείσει για την ορθότητά της. 
Κι αν οι χριστιανοί ήταν όντως το φως και το άλας του κόσμου, τότε θα υπήρχε ελπίδα.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στους ήρωες και τις ηρωίδες του 1821 από την Κατηχητική Συντροφιά Ενηλίκων Αγίου Χαραλάμπους Σαντορίνης 24.3.2019

Μία ξεχωριστή εορταστική εκδήλωση τιμής και αγάπης αφιερωμένη στους ήρωες και τις ηρωίδες του 1821 από την  Κατηχητική Συντροφιά Ενηλίκων του Ιερού Ενοριακού Ναού  Αγίου Χαραλάμπους της Έξω Γωνιάς της Σαντορίνης, διοργάνωσε με απόλυτη  επιτυχία η αναφερόμενη δραστική ομάδα του νησιού, που έλαβε χώρα το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 στις 6:30 το απόγευμα, στην γραφική και παραδοσιακή ανακαινισμένη αίθουσα  εκδηλώσεων του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος.

Παρέλαση 25ης Μαρτίου 2019 στο Καμάρι της Σαντορίνης

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Επισκοπής Γωνιάς Θήρας (Καμαριού) της Σαντορίνης, έγινε όπως και κάθε χρόνο με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον ενοριακό ναό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Καμάρι της Σαντορίνης, στη συνέχεια έγινε η δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του χωριού που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και ακολούθησε

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Εορτασμός Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στο Καμάρι Σαντορίνης 24.3.2019

Διανύουμε την Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Σαρακοστής και η εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, πέρα από τον  εορτασμό του στις 14 Νοεμβρίου.
Την προηγουμένη Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μας τιμούσε την νίκη κατά των αιρέσεων και με τη σημερινή Κυριακή τιμά τη συνέχεια της νίκης κατά των αιρέσεων γενικά, και για το λόγο αυτό
τιμά και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ο οποίος  δεν είναι για την Εκκλησία ένας απλός Άγιος,

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Σαντορίνης, από 24.3.2019 έως και 31.3.2019

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της  Σαντορίνης  ακολουθεί το  πιο κάτω πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της ομώνυμης ενορίας, από 24 Μαρτίου 2019 έως και 31 του  μηνός Μαρτίου 2019. 
Αλλά πιο αναλυτικά και με περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο πρόγραμμα:

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Εορτασμός Αγίας Υπομονής στο Καμάρι της Σαντορίνης 23.3.2019

Η εκκλησία τιμά τον εορτασμό της Αγίας Υπομονής στις 13 Μαρτίου καθώς και στις 29 Μαΐου.
Όμως ο εφετεινός εορτασμός στην περιοχή μας γιορτάσθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου λόγω Σαρακοστής  στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, όπου και βρίσκεται η εικόνα της.
Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε λιτάνευση των ιερών εικόνων, στον αυλόγυρο του ναού και στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράσθηκε  πανήγυρη από

Β΄ Στάση Χαιρετισμών στο Καμάρι της Σαντορίνης 22.3.2019

Οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου ή ο  Ακάθιστος Ύμνος, είναι ένα από τα ωραιότερα τραγούδια της Εκκλησίας μας και ψάλλεται στα πέρατα της οικουμένης  όπου υπάρχουν χριστιανοί ορθόδοξοι, κατά της περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής.   
Μέσα σ΄ αυτό το πνευματικό ταξίδι της περιόδου αυτής που διανύουμε και μετά την απόδοση της πρώτης Στάσης των Χαιρετισμών του Ακαθίστου Ύμνου προς τιμή της Υπεραγίας Θεοτόκου,

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Προηγιασμένη στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα του Καμαριού Σαντορίνης 22.3.2019

Η λειτουργία των προηγιασμένων είναι µία από τις ωραιότερες και κατανυκτικότερες ακολουθίες της Εκκλησίας µας.  
Δηλαδή είναι και µία διαρκής πρόσκληση για την συχνότερη θεία  κοινωνία των πιστών. 
Έτσι λοιπόν η προηγιασμένη θεία λειτουργία είναι µία υπόμνηση από τα βάθη των αιώνων, ήτοι από την αρχαία ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας μας.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Τι σημαίνει Ευλογείτε που λέμε στον ιερέα;

Ο Ιερέας του Θεού
1. Δεν υπάρχει, αγαπητοί μου, τίποτε άλλο ανώτερο από τον ιερέα του Θεού. 
Γιατί, αφού το πάν είναι ο Ιησούς Χριστός, ο δε ιερέας είναι ο αντιπρόσωπος του Ιησού Χριστού, δεν υπάρχει λοιπόν τίποτε άλλο ανώτερο από τον ιερέα του Θεού. 
Ο ιερέας είναι ο μέσος μεταξύ Θεού και ανθρώπων. 
Παίρνει από τον Θεό τα θεία μηνύματα και την Χάρη Του και τα δίνει στους ανθρώπους·

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Υποδοχή Ιεράς Εικόνας Υπεραγίας Θεοτόκου "Χοζοβιωτίσσης" στη Σαντορίνη

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της Ιεράς Μητροπόλεως    Θήρας  έχουμε την πιο κάτω ανακοίνωση αναφορικά με την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου "Χοζοβιωτίσσης" την προσεχή Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019  έως και την παραμονή της μέχρι και την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019.
Έτσι λοιπόν ακολουθεί το πιο κάτω πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο αναφέρει τα εξής:
Η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας "Χοζοβιωτίσσης" στη Σαντορίνη
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου οι Θηραίοι θα έχουν την ευλογία της επισκέψεως της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της "Χοζοβιωτίσσης" που θησαυρίζεται στην ιστορική Ιερά Μονή της Αμοργού
Με την παρουσία της Ιεράς Εικόνος της Προμάχου των Νήσων του Αιγαίου και Προστάτιδος της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας,

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Εορτασμός Ορθοδοξίας στο Καμάρι της Σαντορίνης 17.3.2019

Την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας πανηγυρίζει το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, εορτάζοντας την Αναστήλωση των ιερών εικόνων της ορθής πίστεως, η οποία καταπάτησε όλες της αιρέσεις, οι οποίες είχαν φανεί απαρχής του χριστιανισμού και στερεώθηκε για πάντα.
Γι' αυτό η Κυριακή αυτή καλείται Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Έτσι λοιπόν και  στον Ενοριακό μας Ναό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης που βρίσκεται στο Καμάρι της Σαντορίνης, εορτάστηκε η μεγάλη εορτή

Α΄ Στάση Χαιρετισμών στο Καμάρι της Σαντορίνης 15.3.2019

Ήδη βρισκόμαστε πλέον στην κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ουσιαστικό και πνευματικό ταξίδι, με τελικό προορισμό την  Ανάσταση του Χριστού, η οποία είναι η πραγματική και κορυφαία αποκάλυψη της ορθοδοξίας για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Για μας το Πάσχα είναι η επιστροφή δηλαδή, το πνευματικό πέρασμα που κάνουμε κάθε χρόνο μέσα από την περίοδο της Σαρακοστής, η οποία είναι η ανάλογη προετοιμασία γι΄ αυτή την επιστροφή.....

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας! Τι είναι Εκκλησία;

Σήμερα, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἑορτὴ καὶ πανή­γυρις μεγάλη. Δὲν ἑορτάζει ἕνας ἢ δύο ἢ τρεῖς ἢ σαράντα ἢ χίλιοι ἅγιοι· ἑορτάζει ἐ­κεί­νη ποὺ γέννησε ὅλους τοὺς ἁγίους καὶ μάρτυρας, ἡ «μία, ἁγία, καθολικὴ καὶ ἀποστολικὴ Ἐκκλησία» (Σύμβ. πίστ. 9). 
Πανη­γυρίζει τὴν ἔνδοξη νίκη της, τὸν θρίαμβο ποὺ κατήγαγε ἐναντίον τῆς αἱ­ρέ­σεως τῶν εἰκονοκλαστῶν, καὶ τιμᾷ τὴ μνήμη «τῶν τῆς Ὀρθοδοξίας προμάχων» (Συνοδικόν).
Θὰ προσπαθήσω νὰ σᾶς ἐξηγή­σω μὲ ἁ­πλᾶ λόγια τί εἶνε Ἐκκλησία, στὴν ὁποία κ᾽ ἐ­μεῖς ἀνή­κουμε, καὶ τί χρέος ἔχουμε ἀ­πέναντί της.
Ἡ Ἐκκλησία, ἀδελφοί μου, εἶνε σὰν τὸ δέν­­τρο,

Ο Γέροντας Ηρωδίωνας της Καψάλας ο δια Χριστόν σαλός

Εδώ και πολύ καιρό είχα ακούσει δια τον πατέρα Ήρωδίωνα
Τον θαυματουργό, τον διά Χριστόν σαλό της αγιορείτικης ερήμου της Καψάλας.
Από σκόρπιες πηγές περισυνέλεξα ολίγα πτωχά στοιχεία της ζωής του τα όποια προσφέρω εις τους ευσεβείς χριστιανούς διά να γνωρίζουν οτι και εις τους έσχατους αυτούς καιρούς,

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας! Το θαύμα της Εκκλησίας!

«Λέγει αὐτῷ Φίλιππος· Ἔρχου καὶ ἴδε» (᾿Ιωάν. 1,47) 
ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἑορτὴ μεγάλη καὶ ἔνδοξος. Δὲν ἑορτάζει ἕνας ἢ δύο ἅ­γιοι, ὅπως τὶς ἄλλες ἡμέρες· ἑορτάζει ὅλη ἡ Ἐκκλησία, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μας. Ποιός μπορεῖ νὰ ἐκφωνήσῃ λόγο ἀν­τάξιο τῆς μεγάλης ἑορτῆς; Θὰ ἔπρεπε νὰ βρίσκεται ἐδῶ ἕνας ἀπὸ τοὺς ἁγίους ἀγγέλους ἢ τοὺς πατέρας καὶ διδασκάλους τῆς
ποὺ ἔχυσαν τὸ αἷμα τους Ἐκκλησί­ας ἢ τοὺς μάρτυρες γιὰ τὴν Ὀρθοδοξία. Ἐμεῖς λίγες σκέψεις θὰ διατυπώσουμε ἐπὶ τοῦ ἱεροῦ εὐαγγελίου.

Ὁμιλεῖ τὸ εὐαγγέλιο γιὰ κάποιο Ναθανα­ήλ, ποὺ εἶχε μικρὰ ἰδέα γιὰ τὸ Χριστό.

Όσιος και Θεοφόρος Αλέξιος, ο άνθρωπος του Θεού +17 Μαρτίου

“Ο άγιος Αλέξιος καταγόταν από τη Ρώμη κι οι γονείς του, ο πατέρας του  πατρίκιος Ευφημιανός και η μητέρα του Αγλαΐδα, ήταν πλούσιοι και πολύ ευγενείς, έχοντας τον Αλέξιο το μοναδικό τους παιδί. Ο πατέρας του όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία ετοίμασε τα του γάμου του υιού του, οπότε τότε που έπρεπε να αποσυρθεί με τη νύφη στη νυφική παστάδα, εκείνος αφού έδωσε σ᾽ αυτήν το δαχτυλίδι του γάμου και προσευχήθηκε, έφυγε κρυφά από τον οίκο του κι ἔφτασε στην ´Εδεσσα. ´Εμεινε στην πόλη αυτή και στην εκεί Εκκλησία δεκαοκτώ έτη, φορώντας πάμπτωχα ρούχα σαν ράκη και τρεφόμενος από τις προσφορές ελέους και φιλανθρωπίας των αθρώπων.
´Εφυγε όμως κι από κει (διότι δεν ήταν δυνατόν να διαφεύγει την προσοχή

Θέλεις να πω στον Θεό να πάρει τα σύννεφα, να μας ζεστάνει ο ήλιος;

Γέροντας Ηρωδίωνας της Καψάλας ο δια Χριστόν σαλός
Ήταν δύσκολο να φτάσεις στο κελί του, ακόμα και αν το ήξερες. 
Ζούσα για μήνες στην περιοχή και δεν καταλάβαινα τις οδηγίες για τα μονοπάτια. Τόσο μπερδεμένα ήταν.
Μια φορά καθώς πηγαίναμε μαζί με τον ασκητή πού με φιλοξενούσε για ψώνια στις Καρυές είδα από μακριά ένα γεροντάκι να λιάζεται έξω από ένα ερείπιο.
- Γέροντα, ποιος είναι αυτός; ρώτησα με έκπληξη.
- Ό γέρο-Ήρωδίων... από τούς παλιούς Ρουμάνους...

Προηγιασμένη στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα του Καμαριού Σαντορίνης 15.3.2019

Στον  Ενοριακό μας Ιερό Ναό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης που βρίσκεται στο Καμάρι της Σαντορίνης έγινε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων  μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και περισυλλογής!
Πέρα από τον εφημέριό μας π. Γεώργιο Φύτρο, παράλληλα χοροστάτησε και ο Ιεροδιάκονος π. Λεωνίδας Πίττος.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ο Όσιος Χριστόδουλος. Το κλέος της Πάτμου +21 Οκτωβρίου και +16 Μαρτίου

Ανάμεσα στις φωτεινές μορφές, που κοσμούν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, είναι και ο Όσιος Χριστόδουλος, το κλέος και το πάντιμο σέμνωμα της Πάτμου, που ίδρυσε την περίφημη Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και ανέδειξε το άγονο και μικρό αυτό νησί της Δωδεκανήσου σε παγκόσμιο προσκύνημα και σε αξιόλογο μοναστικό κέντρο της Ανατολής.
Μέσα από έναν βίο γεμάτο δοκιμασίες, πειρασμούς

Το δια κολλύβων Θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος +15 Μαρτίου 2019

Όταν έγινε βασιλιάς ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (361-363) έκανε πολλά και διάφορα εναντίον των Χριστιανών και προσπάθησε να αναστήσει την παλαιά ειδωλολατρική θρησκεία των Ελλήνων. 
Στην εποχή του είχαν ουσιαστικά ξαναρχίσει οι διωγμοί των Χριστιανών και τα βασανιστήρια...
Ο Ιουλιανός, γνώριζε πολύ καλά τα ήθη των Χριστιανών και ότι την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τηρούν αυστηρή νηστεία και εξαγνίζονται μ' αυτή και τη θερμή προσευχή.
Θέλησε, λοιπόν, να τους μιάνει με τις ειδωλολατρικές θυσίες.

Α΄ Στάση Χαιρετισμών. Υπάρχει στον κόσμο χαρά;

ΤΟ ΑΣΜΑ, ἀγαπητοί μου, τὸ τραγούδι, ἡ μου­σικὴ εἶνε θεῖο δῶρο. 
Ἀλλὰ μὲ μία οὐ­σι­ώδη διαφορά· τραγούδι ἀπὸ τραγούδι διαφέρει. 
Ὑπάρχει τραγούδι ποὺ ὑπηρετεῖ τὸ κα­κό, ἐ­ρεθίζει τὶς κατώτερες ὁρμὲς τοῦ ἀνθρώπου, τὸν βυθίζει στὸν ᾅδη· καὶ ὑπάρχει ἀντιθέτως τραγούδι ποὺ ἐκφράζει τὶς ἀνώτερες ἐφέσεις καὶ τοὺς πόθους του, τοῦ δίνει φτερὰ νὰ φτά­σῃ μέχρι τρίτου οὐρανοῦ καὶ ν’ ἀκούσῃ τὸ ἀλληλούϊα.
Ὑπάρχουν τραγούδια τῆς γῆς, καὶ τρα­­γούδια τοῦ οὐρανοῦ.

Ο Ακάθιστος Ύμνος!

Κάθε ἄνθρωπος, ἀγαπητοί μου, ἐκεῖνο ποὺ πιστεύει καὶ αἰσθάνεται, δὲν μπορεῖ νὰ τὸ κρύψῃ· νιώθει ἀνάγκη νὰ τὸ ἐκφράσῃ. 
Καὶ τὸ ἐκφράζει μὲ διαφόρους τρόπους· μὲ τὴ λάμ­ψι ἢ τὴ θλῖψι τοῦ προσώπου του, μὲ τὶς κινή­­σεις καὶ τοὺς μορφασμούς του, μὲ τὴν εὐγένεια, τὸ ὕφος καὶ τοὺς τρόπους του, πιὸ καθαρὰ μὲ τὴ γλῶσσα καὶ τὸν προφορικὸ λόγο του, καὶ πιὸ στα­θερὰ μὲ τὸν γραπτὸ λόγο, τὰ κείμενά του.
Αὐτὸ ὅμως ποὺ αἰσθάνεται κανεὶς τὸ ἐκ­φράζει καὶ μὲ τὸ τραγούδι του.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Α΄ Στάση Χαιρετισμών. Τα δάκρυα του κόσμου

Ἀκάθιστος Ὕμνος
Τα δάκρυα του κόσμου
«Χαῖρε, τῶν δακρύων τῆς Εὔας ἡ λύτρωσις» (Ἀκάθ. ὕμν. Α2β΄)
ΕΙΝΕ μιὰ πνευματικὴ ἀπόλαυσις ν᾽ ἀκούῃ κανεὶς τὸν Ἀκάθιστο ὕμνο, ἀρκεῖ νὰ τὸν ἀ­κούῃ μὲ τὴν καρδιά. Εἶνε μιὰ εὐλογία. Νὰ εὐ­χαριστοῦ­με τὸ Θεὸ καὶ γιὰ τὸ τραγούδι αὐτό.
Τὰ τραγούδια λησμονοῦνται· ἄλλα τραγου­δοῦν οἱ γονεῖς, ἄλλα τὰ παιδιά, ἄλλα τὰ ἐγγόνια.
Τὸ τραγούδι ὅμως αὐτὸ περνάει ἀπὸ γενεὰ σὲ γενεὰ

Τι είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, από τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο Καντιώτη

Η θεία λειτουργία ποὺ τελεῖται, ἀγαπητοί μου, κατὰ κανόνα τὴν Τετάρτη καὶ τὴν Παρασκευὴ τῶν ἑβδομάδων τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς ὀνομάζεται προηγιασμένη
Γιατί ὀνομάζεται ἔτσι, καὶ γιὰ ποιό λόγο θεσπίσθηκε ἡ λειτουργία αὐτή, εἶνε ἀνάγκη νὰ ἐξηγήσουμε μὲ λίγα ἁπλᾶ λόγια.
Γιὰ νὰ τελεσθῇ ἡ θεία λειτουργία, χρειάζεται ἄρτος καὶ οἶνος, ψωμὶ καὶ κρασί. 
Χωρὶς αὐτὰ λειτουργία δὲν γίνεται. 
Αὐτὰ ὁ ἱερεὺς τὰ βάζει ἐπάνω στὴν ἁγία τράπεζα· τὸν ἄρτο στὸ δισκάριο καὶ τὸν οἶνο στὸ ἅγιο ποτήριο.

Ο Χριστός..... Η πηγή της αληθινής αγάπης!!!

Το Αποτέλεσμα της Αληθινής Αγάπης! "ΧΑΡΑ"
Η αμαρτία που κατοικεί μέσα μας κάνει την ψυχή μας να πονά και να θλίβεται για την αδυναμία μας.
Μερικές μέρες είναι πιο δύσκολες από τις άλλες.
Άνεμοι και καταιγίδες, βασανίζουν τη ζωή μας.
Ο εχθρός επιτίθεται.
Σε ποιον εναποθέτουμε την ελπίδα μας;
Στον Χριστό!
Η υποταγή μας στο θέλημα Του Θεού δοκιμάζεται.
Πώς θα τα καταφέρουμε;
Με τη βοήθεια του Χριστού!
Ο Χριστός είναι το παν για μας!

Kύριε μη με ελεήσεις. Γεροντικό

Πριν από πoλλά χρόνια ζoύσε σε κάπoιo χωριό της πατρίδoς μας ένας νέoς, πoυ από μικρός είχε τoν πόθo να γίνει ασκητής. 
Υπήρχαν όμως κάπoιες δυσκoλίες: 
Ήταν αγράμματoς, βραδύγλωσσoς, λίγo βραδύνoυς και με oικoγενειακές υπoχρεώσεις.
Ομως στην ηλικία των 40 περίπoυ ετών μπόρεσε να πραγματoπoιήσει τη κρυφή τoυ αγία επιθυμία. 
Έφυγε από τo χωριό τoυ και περιπλανώμενoς από τόπoυ εις τόπo

Γέροντας Θεοδόσιος Δαμβακεράκης – Ο απλός βοσκός που βρήκε την αγιότητα!

«Ο Γέροντας περιγράφει την ιστορία του απλού βοσκού»
Ο γέροντας Θεοδόσιος Δαμβακεράκης (1907-2000) ασκήτεψε στο χωριό Ακούμια του Νομού Ρεθύμνου. 
Γέροντας χαρισματούχος και διορατικός, χαρακτηρίστηκε από τον γέροντα Παΐσιο τον αγιορείτη ως “Διαμάντι της Κρήτης”.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Αγία Υπομονή +13 Μαρτίου και +29 Μαΐου

Η μνήμη της Οσίας και Θεοφόρου μητρός ημών Υπομονής, τελείται τη 13η Μαρτίου και 29η Μαΐου  
Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες - κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (=βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Εορτασμός Αγίας Θεοδώρας Bασίλισσα της Άρτας στην Πόλη της Άρτας 12.3.2019

Ο εορτασμός της Αγίας Θεοδώρας όπως και κάθε χρόνο είναι στις 11 Μαρτίου.
Όμως ο εφετινός (2019) ο εορτασμός της Αγίας συνέπεσε με την Καθαρά Δευτέρα και έτσι ο εορτασμός της Πολιούχου της Άρτας, μεταφέρθηκε την επομένη ημέρα και κατά συνέπεια έγινε στις 12 Μαρτίου.

Καθαρά Τρίτη! Η αδυναμία της ανθρώπινης "δυνάμεως"

«Κύριε τῶν δυνάμεων, μεθ᾿ ἡμῶν γενοῦ…» (Μέγα ἀπόδειπνο)
ΜΙΑ, ἀγαπητοί μου, μία σύντομη καὶ χαρακτηριστικὴ προσευχὴ τῆς περιόδου τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς εἶνε ὁ ὕμνος τοῦ Μεγά­λου ἀποδείπνου «Κύριε τῶν δυνάμεων, μεθ᾿ ἡμῶν γενοῦ· ἄλλον γὰρ ἐκτός σου βοη­θὸν ἐν θλίψεσιν οὐκ ἔχομεν· Κύριε τῶν δυνά­μεων, ἐλέησον ἡμᾶς». Ἐδῶ δύο πράγματα ὁμολογοῦμε· τὴ δύναμι τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν ἀδυναμία τοῦ ἀνθρώπου, ὅτι ὁ ἄνθρωπος εἶνε ἀδύνατος. Ἀλλὰ τί λένε τώρα μερικοί·
―Δὲ ντρέπεστε στὸν αἰῶνα μας νὰ καλλι­εργῆτε τέτοιες ἰδέες; Ἀδύνατος εἶνε σήμερα ὁ ἄνθρωπος;

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Καθαρὰ Δευτέρα βράδυ! Το κλίμα της σαρακοστής

ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἡ πρώτη ­μέρα τῆς ἁγίας καὶ Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς
Ὀνομάζεται Κα­θαρὰ Δευτέρα καὶ μᾶς εἰσάγει στὸ πνευματικὸ κλίμα τῆς πνευματικῆς αὐ­τῆς περιόδου
Ποιά εἶνε τὰ χαρακτηριστι­κὰ γνωρίσματα τοῦ «κλίματος» αὐτοῦ;
Εἶνε πρῶτα – πρῶτα ἡ μνήμη τοῦ θανάτου. Αὐτὸ μᾶς ὑπενθύμισε σήμερα πολλὲς φορὲς ἡ Ἐκ­κλησία μας καὶ μάλιστα μὲ τὸ κοντάκιο τοῦ Μεγάλου Κανόνος «Ψυχή μου ψυχή μου, …τὸ τέλος ἐγγίζει καὶ μέλ­λεις θορυβεῖ­σθαι».

Το θαύμα που βίωσε ο Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος μας αφηγείται ένα πραγματικό περιστατικό που δείχνει πως, «ὅτι οὐκ ἔστιν ἡμῖν ἡ πάλη πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις.» Εφ. 6,12. Ο Ναός του Αγίου Λουκά είχε φορέσει τα γιορτινά του εκείνη την ημέρα. Τρείς νέοι άνδρες, μετά από πολύμηνη κατήχηση,

Μην παροργίζουμε την φιλανθρωπία του Θεού

Νύχτα Τσικνοπέμπτης….! Μια πολύ διδακτική ιστορία… 
«Μη παροργίζουμε την φιλανθρωπία του Θεού» 
Πως αγριεύουν έτσι οι άνθρωποι; 
Πως μεμιάς αφήνονται έρμαια στις ροπές και στις τάσεις της φθαρτής ανθρώπινής τους φύσης; 
Πως κατάντησε απόψε αυτή η ήσυχη επαρχιακή πόλη; Θαρρείς και δεν την κατοικούν άνθρωποι αλλά ανθρωπόμορφα τέρατα που άλλος με κεφάλι γαιδάρου, άλλος λιονταριού, άλλος πιθήκου τρέχουν να προλάβουν να γλεντήσουν, να μεθύσουν,

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Κατανυκτικός Εσπερινός στο Καμάρι της Σαντορίνης και το παραδοσιακό "αψέτι" της περιοχής 10.3.2019

Oι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.   
Το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης.   
Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενο τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.  
Στο τέλος της ακολουθίας του  Εσπερινού της Συγνώμης  ο ιερέας και οι παρευρισκόμενοι του ναού