Σελίδες

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

200 νέες Ορθόδοξες Εκκλησίες στη Μόσχα

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, η Μόσχα θα αποτελέσει το παράδειγμα για ολόκληρη τη Χώρα ώστε να αλλάξει σύνολη η εικόνα της κοινωνίας για τη θρησκεία. 


Ο Δήμαρχος της Μόσχας ζήτησε οι εκκλησίες να ανοιχθούν στους νέους, και να μην αποτελέσουν μόνο τόπο προσευχής.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία καθυστέρηση ή εμπόδιο» στο σχέδιο ανέγερσης 200 Ορθοδόξων εκκλησιών στη Μόσχα, διαβεβαίωσε το Πατριαρχείο ο Δήμαρχος της Ρωσσικής Πρωτεύουσας κ. Σέργιος Σοβιάνιν την 29η Απριλίου μετά την επίλυση ορισμένων διαφορών που επηκολούθησαν της έγκρισης ανέγερσης νέων τόπων λατρείας.


«Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στη φάση υλοποίησης, δηλ. σχεδιασμού και οικοδόμησης των νέων εκκλησιών» τόνισε ο Δήμαρχος, θέτοντας τα θεμέλια ενός εκ των πρώτων ναών που οικοδομούνται κοντά στο Θέατρο Νουμπρόβκα όπου, το 2002, η κατάληψη από Τσετσένους τρομοκράτες κατέληξε σε αιματοκύλισμα με την επέμβαση των Ρωσσικών δυνάμεων ασφαλείας.
Μέχρι σήμερα ο Δήμος Μόσχας παρεχώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία 15 οικόπεδα και σύντομα θα παραχωρήσει άλλα πέντε. Εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε άλλα 80 σημεία, προσέθεσε ο Δήμαρχος. 
«Με το τέλος του χρόνου – δήλωσε ο κ. Σοβιάνιν – θα ξεκινήσουν εργασίες για άλλες 8 ή 9 εκκλησίες».

 Από πλευράς του ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσσίας Κύριλλος τόνισε πως «200 εκκλησίες δεν αρκούν για να επιλύσουν συνολικά το πρόβλημα, αλλά η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά, διότι θα έχουμε τη δυνατότητα να διακονήσουμε ανθρώπους σε εκκλησίες, οι οποίες θα ευρίσκονται πλέον σε κοντινή απόσταση».
Για το Ρωσσικό Κράτος, η στήριξη της Εκκλησίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την καταπολέμηση πολλών κοινωνικών προβλημάτων, όπως ο αλκοολισμός, η εθνοτική βία, οι εκτρώσεις και οι αμβλώσεις.
Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμαρχος Σοβιανίν κάλεσε την εκκλησιαστική ηγεσία να καταστήσει τις εκκλησίες όχι μονάχα χώρους προσευχής, αλλά επίσης χώρους συνάντησης και στήριξης για τους νέους ανθρώπους και τους ανθρώπους που χρήζουν αρωγής και βοηθείας. 
Κατά τον Πατριάρχη Κύριλλο, η Μόσχα θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες περιοχές της Ρωσσίας και « αν επιτύχουμε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος, σύνολη η θρησκευτική εικόνα της Ρωσσίας θα μεταλλαχθεί ριζικά».


Σύμφωνα με στοιχεία του Πατριαρχείου, η αναλογία μεταξύ του αριθμού ναών και Ορθοδόξων πιστών στη Μόσχα είναι ένας ναός για κάθε 35 χιλιάδες κατοίκων και σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα για κάθε 150 ή και 200 χιλιάδες κατοίκων. 
Από την πτώση του αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα έχουν επισκευασθεί και εκ βάθρων ανεγερθεί στην επικράτεια της Ρωσσίας περισσότερες από 23.000 εκκλησίες, που έχουν αλλάξει ριζικά την θρησκευτική εικόνα της πάλαι πότε μήτρας του σύγχρονου αθεϊσμού.

http://amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=5527