Σελίδες

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Καμάρι της Σαντορίνης 14.9.2019

Σήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Εκκλησία μας γιορτάζει μία από της μεγαλύτερες εορτές της ορθοδοξίας.
Όταν ο Μέγας και Ισαπόστολος Άγιος Κωνσταντίνος, κατά την περίοδο αυτή  βρισκόταν σε πόλεμο με τους συμβασιλείς του, τότε είδε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού, και το οποίο έγραφε: 
«Εν τούτ νίκα», δηλαδή «Μ΄ αυτό θα νικήσεις».
Πράγματι οι δυνάμεις του Μεγάλου Κωνσταντίνου κατά την περίοδο αυτή, ήταν κατώτερες των αντίπαλων του.

Τότε και μετά από αυτό το θαύμα ο Μέγας Κωνσταντίνος πήρε δύναμη και θάρρος.
Κατασκευάσθηκε αμέσως ένα όμοιο χρυσό σταυρό, έτσι ώστε να ηγείται του στρατεύματος και στη επίμαχη μάχη που έδωσε νίκησε κατά κράτος τους αντιπάλους.
Με το γεγονός αυτό η πίστη του εδραιώθηκε ολοκληρωτικά στον Σωτήρα Χριστό!
Κατόπιν έστειλε τη μητέρα του την Αγία Ελένη, στα Ιεροσόλυμα, μαζί με ανάλογο δυναμικό, αλλά και ανάλογα χρηματικά ποσά, έτσι ώστε να αναζητήσει και να βρει το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού. 
Με τους συχνούς και μακρόχρονους διωγμούς των χριστιανών τριών αιώνων περίπου, ο Σταυρός ήταν χαμένος και θαμμένος κάτω από μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών.
   Σύμφωνα με την παράδοση αναφέρεται πως ο βασιλικός το ευωδιαστό φυτό που έβγαινε συνέχεια στο συγκεκριμένο σημείο την οδήγησαν να σκάψει στο χώρο αυτό και τότε βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Χριστού και των δύο ληστών. 
Και πάλι σύμφωνα με την παράδοση, ο Τίμιος Σταυρός αναγνωρίσθηκε όταν μια πεθαμένη γυναίκα αναστήθηκε, μόλις την ακούμπησαν στο Σταυρό του Κυρίου!
Από τότε λοιπόν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων  της εποχής αυτής Μακάριος θεώρησε ότι θα ήταν ευκαιρία να εκτεθεί ο Σταυρός σε προσκύνηση στα εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως που έκτιζε η Αγία Ελένη, για να συμπεριλάβει τον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά. 
Πράγματι, στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων του ναού, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στα Ιεροσόλυμα. 

Την επομένη, στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης ύψωσε ψηλά τον Τίμιο Σταυρό, για να τον δουν όλοι οι χριστιανοί, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν για πολλή ώρα το Κύριε ελέησον.
Από τότε θεσπίστηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας αυτή η μεγάλη γιορτή, η οποία συμπίπτει και με μια δεύτερη ύψωση που έγινε τριακόσια περίπου χρόνια αργότερα
Το 614 μ.X. οι Πέρσες είχαν καταλάβει τα μέρη εκείνα και άρπαξαν τον Τίμιο Σταυρό. 
Μερικά χρόνια αργότερα, το 628 μ.X., ο αυτοκράτορας Ηράκλειος τους νίκησε και μπόρεσε να τον επαναφέρει θριαμβευτικά. 
Λέγεται ότι ο Σταυρός αργότερα χωρίστηκε σε δύο σταυρούς. Ο ένας έμεινε στα Ιεροσόλυμα κι ο άλλος μεταφέρθηκε μαζί με τα καρφιά για ευλογία στην Κωνσταντινούπολη. 
Χάριν ευλογίας επίσης, όσοι χριστιανοί επισκέπτονταν παλαιότερα τους Αγίους Τόπους, έπαιρναν έστω κι ένα μικρό κομματάκι από τον Τίμιο Σταυρό. 
Έτσι σήμερα δεν σώζεται ολόκληρος. 
Τα μεγαλύτερα κομμάτια υπάρχουν στο σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που βρίσκεται κάτω από τον Γολγοθά, και στο Άγιο Όρος.

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού είναι πολύ μεγάλη γιορτή, σαν τη Μεγάλη Παρασκευή, γι’ αυτό είναι νηστεία, εκτός αν τύχει Σάββατο ή Κυριακή, οπότε καταλύουμε το λάδι.
O Σταυρός έχει πολύ μεγάλη δύναμη, γιατί πάνω σ’ αυτόν καρφώθηκε το πανάγιο Σώμα του Χριστού και χύθηκε το Αίμα Tου για τη σωτηρία όλου του κόσμου. 
Με τον Σταυρό ο Χριστός ξεγέλασε, νίκησε και ντρόπιασε το διάβολο, ο οποίος νόμισε ότι νίκησε, θανάτωσε κι εξαφάνισε τον Χριστό.
Γι’ αυτό και δεν αντέχει να βλέπει αυτό το ιερό σύμβολο·  φεύγει μακριά. 
Ας μη ντρεπόμαστε λοιπόν να κάνουμε τον σταυρό μας σωστά και με ευλάβεια. 
Ας φοράμε επάνω μας σταυρό, και να πιστεύουμε στη δύναμή Tου, στην παντοδυναμία του Χριστού.
 Ο εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης έγινε στον ιερό ενοριακό ναό του Αγίου Νεκταρίου  όπου μετά τη Θεία Λειτουργία μοιράσθηκε από τον ιερέα του χωριού μας κλωναράκια από βασιλικούς και το καθιερωμένο αντίδωρο.
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε  ανάλογες εικόνες από τον σημερινό εορτασμό, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.

Η σημερινή εορτή της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές της μορφές, στον άγιο Γρηγόριον Παλαμά, που με το θεολογικό του έργο αντιμετώπισε αποτελεσματικά κακόδοξες αντιλήψεις για την Ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεότητος της αγίας Τριάδος, διαφυλάσσοντας έτσι τον πιστό λαό του Θεού Την προηγουμένη Κυριακή της Ορθοδοξίας η Εκκλησία μας τιμούσε την νίκη κατά των αιρέσεων και με τη σημερινή Κυριακή τιμά τη συνέχεια της νίκης κατά των αιρέσεων γενικά, και για το λόγο αυτό τιμά και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά ο οποίος  δεν είναι για την Εκκλησία ένας απλός Άγιος, αλλά σύμβολο και όρος Ορθοδοξίας, στου οποίου με τη διδασκαλία κρίνεται το ορθόδοξο από το αντορθόδοξο και αιρετικό, το γνήσιο και αληθινό από το κίβδηλο και ψεύτικο.
 Η σημερινή λοιπόν εορτή της Εκκλησίας μας είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές της μορφές, στον Άγιο Γρηγόριον Παλαμά, που με το θεολογικό του έργο αντιμετώπισε αποτελεσματικά κακόδοξες αντιλήψεις για την Ορθόδοξη διδασκαλία περί της θεότητος της Αγίας Τριάδος, διαφυλάσσοντας έτσι τον πιστό λαό του Θεού.
Από την άποψη αυτή η προσέγγιση του Αγίου αυτού αποτελεί προσέγγιση στα καθαρά νάματα της Εκκλησίας μας. Επίσης γνωστό είναι και το  Θαύμα του Αγίου στη Σαντορίνη! «Αν είναι Άγιος ας μας πνίξει»  Ο Άγιος Γρηγόριος προσευχόταν ώστε ο Κύριος να φωτίσει το υπάρχον σ’ αυτόν σκότος.  Το σκότος που έβλεπε να υπάρχει στην ψυχή και την καρδιά του, το σκότος δηλαδή της αμαρτίας και των παθών, γι΄ αυτό έλεγε και τη γνωστή αδιάκοπη και κατανυκτική προσευχή: «Φώτισόν μου, το σκότος, φώτισόν μου το σκότος, Κύριε!» Ο σημερινός εορτασμός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά έγινε στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Καμάρι της Σαντορίνης, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε περιφορά της εικόνας και στη συνέχεια ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη από σουπιές κοκκινιστές με κοφτό μακαρονάκι, ταραμοσαλάτα, ψευτοκεφτέδες, ντολμαδάκια κ.τ.λ, αλλά και ντόπιο κρασί.    Την πιο πάνω πανήγυρη προσέφερε η οικογένεια του Γιάννη Μηνδρινού, για το θαυμαστό γεγονός που έζησε τότε ο κ. Γιάννης κατά την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό στις 8 Ιανουαρίου 1953, ο οποίος αντιμετώπιζε ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας,   …. και επικαλούμενος την βοήθεια του Αγίου χωρίς να τον γνωρίζει, η υγεία του αποκαταστάθηκε πλήρως αφήνοντας  άφωνους τους γιατρούς από την ξαφνική βελτίωση της υγείας του…..
Η χάρη του Αγίου να έχει όλο τον κόσμο καλά, Χρόνια Πολλά!
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε  ανάλογες εικόνες από τον σημερινό εορτασμό, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
  Δείτε το βίντεο!

Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης 

Πηγή: Αρμενιστής





















 Πηγή: Αρμενιστής

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Περίσσα Σαντορίνης 14.9.2016


 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Κοντοχώρι Φηρών Σαντορίνης Μεθεόρτιος Εσπερινός 14.9.2016

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Περίσσα Σαντορίνης 14.9.2015 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Περίσα Σαντορίνης 13.9.2015

 


 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Τιμίου Σταυρού στο Κοντοχώρι Φηρών Σαντορίνης 14.9.2014 

 

 


 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Περίσσα της Σαντορίνης 13 & 14.9.2013 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στη Περίσσα της Σαντορίνης 13 & 14.9.2012, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ για να δείτε το μικρό εκκλησάκι του  Τιμίου Σταυρού  στο λαγκάδι της Μεσαριάς Σαντορίνης

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης

 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη