Σελίδες

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 9.7.2018

Σημαδιακή ημέρα έχει καθορισθεί η 9η Ιουλίου για το νησί της Σαντορίνης!
Όσοι βίωσαν το τρομερό γεγονός της 9ης Ιουλίου 1956, συχνά πυκνά κάνουν αναφορές στα γεγονότα αυτά, που χτυπήθηκε το νησί μας τα ξημερώματα της ημέρας αυτής από τον καταστρεπτικό τεκτονικό σεισμό της κλίμακας 7,5 βαθμών ρίχτερ.
Όμως και κατα την ημέρα αυτή, οι κάτοικοι της Σαντορίνης θυμούνται τα θλιβερά γεγονότα
που έζησαν από τον σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956 μεγέθος 7.5, που έλαβε χώρα στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού. 
Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τα Ουράλια έως το Γιβραλτάρ και από τη Μάλτα έως τη Λαπωνία.
Το έργο του κύριου σεισμού ολοκλήρωσε ο καταστρεπτικός μετασεισμός μεγέθους 6.9 που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα.
  Αρκετοί που δεν γνωρίζουν τα γεωλογικά φαινόμενα του νησιού, τον ταυτίζουν ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής δόνησης, πράγμα το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ηφαίστειο του νησιού.
Μάλιστα όπως αναφέρεται από ειδικούς επιστήμονες, ο σεισμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 100 ετών της Ευρώπης.

Ο απολογισμός των θυμάτων όπως αναφέρεται και στη μαρμάρινη πλάκα του μνημείου θυμάτων σεισμού της 9ης Ιουλίου 1956 ανέρχεται στον αριθμό των 50 νεκρών, αλλά υπήρχαν και περισσότεροι τραυματίες οι οποίοι ανέρχονταν άνω των 100 ατόμων.
Μέσα σε όλη αυτή την ατυχία των κατοίκων της εποχής εκείνης, παράλληλα είχαν και την "τύχη" θα μπορούσαμε να λέγαμε, ένεκα του ότι ο αγροτόκοσμος του νησιού βρισκόταν κατά την ώρα αυτή στις αγροτικές τους δραστηριότητες, διαφορετικά, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών θα ήταν τρομερά υπεράριθμος!
Η μεγάλη σεισμική ένταση δημιούργησε τσουνάμι - γιγαντιαία κύματα που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στις γύρω περιοχές.
Μάλιστα οι ζημιές από το κύμα αυτό έφθασε μέχρι και την Σύρο, όπου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα ελλιμενιζόμενα σκάφη του νησιού. 
Αναφορικά για την νήσο της Ίου μου είχε αναφέρει, ένας επιστήθιος φίλος, που διέμενε κατά την περίοδο αυτή στο νησί και ήταν μαθητής δημοτικού σχολείου.
   "Είδα την θάλασσα να φουσκώνει και να σκεπάζει το μουράγιο, αλλά να συνεχίζει να προχωρά στα κτίσματα της περιοχής. 
Ο φόβος μου ήταν αρκετά μεγάλος και σαν παιδί είχα ανέβει πάνω σε ένα ύψωμα και παρακολουθούσα το γεγονός αυτό.

Καθώς επίσης και την αποχώρηση της θάλασσας μέχρι που φαινόταν ο βυθός του λιμανιού.
Οι πιο τολμηροί κάτοικοι με καλάθια στα χέρια μάζευαν τα εναπομείναντα ψάρια που σπαρταρούσαν στον βυθό, και μετά από λίγο άρχισε να ξαναφουσκώνει σιγά σιγά η θάλασσα, στους ίδιους ρυθμούς καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας!"
  Φοβερές ήταν οι καταστροφές στη Σαντορίνη, μάλιστα μετά τον σεισμό επισκέφθηκαν το νησί οι βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη, αλλά και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να δουν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και την άμεση παροχή των υπηρεσιών για την αποκατάσταση των ζημιών.
Σημαντικός ήταν και ο ρόλος της τοπικής εκκλησίας υπό την καθοδήγηση του τότε Μητροπολίτου Θήρας κυρού Γαβριήλ Καλοκαιρινού.
Από τότε μερίμνησε ο σεπτός ποιμενάρχης έτσι ώστε η θλιβερή αυτή ημέρα της 9ης Ιουλίου, να καθιερωθεί ως ημέρα εορτής, εις ανάμνηση των όσων φοβερών γενομένων είχαν διαδραματισθεί κατά την 9η Ιουλίου του 1956, που συγκλόνισαν τους κατοίκους της Σαντορίνης. 
    Όμως και στις  9η Ιουλίου η εκκλησία μας γιορτάζει ένα παλιό Άγιο, ο οποίος έζησε στα χρόνια του Κυρίου τον Άγιο Παγκράτιο. 
Οι κάτοικοι θεώρησαν να τον έχουν τον Άγιο αυτό ως προστάτη, από τα όσα δεινά τους είχαν συμβεί, αλλά και που θα μπορούσε να τους είχαν συμβεί ακόμη τρισχειρότερα....

Έτσι λοιπόν στη Σαντορίνη υπάρχει ο μοναδικός Ιερός Ναός ανά την Ελλάδα του Αγίου Παγκρατίου και ο οποίος δεσπόζει στη κορυφή του του μικρού λόφου του οικισμού Καμαριού της Σαντορίνης, όπου την παραμονή του εορτασμού έγινε ο Αρχιερατικός Εσπερινός του ομωνύμου Αγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπλίτου Θήρας Αμοργού και νήσων κ.κ. Επιφανίου.
Οι παλιοί που έζησαν τα γεγονότα αυτά, με ανεξίτηλες εικόνες και βαθειά χαραγμένες στη μνήμη τους, έφτιαξαν ένα μικρό ναό στην κορυφή του μικρού λοφίσκου στο Καμάρι της Σαντορίνης, επ΄ ονόματι του Αγίου που εορτάζει κατά την ημέρα αυτή, ο οποίος είναι και ο μοναδικός στην επικράτεια.
Στα δεξιά και κατά την είσοδο προς τον ναό, έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα, όπου αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών θυμάτων του νησιού, από τον φονικό σεισμό της ημέρας αυτής.

   Κάθε χρόνο κατά τα χαράματα της ημέρας αυτής και κατά την ίδια ώρα, η καμπάνα του χωριού κτυπάει κάθε χρόνο για να θυμίσει στους κατοίκους, την θλιβερή και μελανή επέτειο του σεισμού της περιοχής μας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  έγινε περιφορά των εικόνων γύρω από τον  ναό, στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση  στο μνημείο θυμάτων του σεισμού της 9ης Ιουλίου 1956, μετέπειτα ευλογήθηκε και μοιράσθηκε πανήγυρη, από κοφτό μακαρονάκι με κρέας κοκκινιστό (το οποίο επιμελήθηκε άριστα ο φίλος μας ο Λευτέρης ο "Ξέφτερας), σαρδέλα, ντοματούλα, καθώς και ντόπιο κρασί!   
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες του εορτασμού, μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!
Δείτε το βίντεο!!!
Στο 12:20 χρονοδιάγραμμα του βίντεο ο συμπατριώτης μας κ. Ιάκωβος Μηνδρινός κάνει σχετική αναφορά του γεγονότος που έζησε από τον σεισμό του 1956 κατά τα νεανικά του χρόνια!

Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης  
    
 Πηγή: Αρμενιστής





























 Πηγή: Αρμενιστής

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2018 

 


 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2017 

 



 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 9.7.2016



 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 9.7.2015 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2015



 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 9.7.2014

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εσπερινός Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι Σαντορίνης 8.7.2014 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εγκαίνια Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 8 & 9 Ιουλίου 2013

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός και εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης 9 Ιουλίου 2013 

 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Παγκρατίου Καμαρίου Σαντορίνης 8 Ιουλίου 2013


 

 

 Κλικ εδώ. Υποδοχή Ιερών Λειψάνων και Εγκαίνια του Μοναδικού Πανελλαδικού Ιερού Ναού Αγίου Παγκρατίου στο Καμάρι της Σαντορίνης! 8 & 9 Ιουλίου 2013

 

  

 

 

 Κλικ εδώ. Ζημιές από τον σεισμό της 9ης Ιουλίου 1956 στη Σαντορίνη


 

  


Κλικ εδώ. Σαντορίνη! 60 χρόνια από τον καταστρεπτικό σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956 στο Πνευματικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία Θήρας 9.7.2016

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Ο Φοβερός Σεισμός της 9ης Ιουλίου 1956 της Σαντορίνης και το Τσουνάμι της Αμοργού



 

 

Κλικ εδώ. Ο Φοβερός Σεισμός της Σαντορίνης 1956 και το Τσουνάμι της Αμοργού. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα. Οι επιπτώσεις στην Σύρο και η άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης για διεθνή βοήθεια. Ανατριχιαστικές αφηγήσεις ανθρώπων της εποχής που έζησαν το γεγονός..........


   Κλικ εδώ. Σαντορίνη! 60 χρόνια από τον καταστρεπτικό σεισμό της 9ης Ιουλίουτου 1956 στο Πνευματικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία Θήρας 9.7.2016

 

 

 








Κλικ εδώ.
Περιοδεία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στη σεισμόπληκτη Σαντορίνη 14/07/1956. Δείτε και το βίντεο!!!





Κλικ εδώ για να δείτε περισσότερους εορτασμούς από την ευρύτερη περιοχή του Καμαριού της Σαντορίνης 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη