Σελίδες

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Εορτασμός Αγίας Παρασκευής στην Αμοργό 26.7.2012

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής (κλικ εδώ για το βίο της) βρίσκεται στην κάτω Μεριά της Αμοργού.
Σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής κάποιος τσοπάνης ενώ έβοσκε τα ζώα του στο χώρο αυτό, συχνά - πυκνά μια από τις κατσίκες του χάνονταν, χωρίς να γνωρίζει που ακριβώς πήγαινε.
Η περιέργεια όμως αυτή, τον οδήγησε στη λύση του προβλήματός του, έτσι λοιπόν της τοποθέτησε μια κουδούνα ώστε να του λυθεί η απορία.

Στη συνέχεια την είδε να πηγαίνει σε μια πυκνή περιοχή από μεγάλα σχοίνα, τότε την ακολούθησε και την βρήκε να αναχαράζει πάνω σε μια κρυμμένη πλάκα από χόρτα  που έμοιαζε με αγία τράπεζα, μέσα σε ένα χώρο από πεσμένες πέτρες κάποιου παλιού οικοδομήματος που φαίνονταν πως ανήκαν προφανώς σε κάποια εκκλησία.

 Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες του εορτασμού από την ιστοσελίδα μας.



 Τότε οι κάτοικοι απευθύνθηκαν  στον ανάλογο ιερέα προκειμένου να ερευνήσουν το χώρο αυτό, και σκάβοντας βρήκαν την εικόνα της Αγίας Παρασκευής. 
Έτσι λοιπόν ανοικοδομήθηκε το σημερινό εκκλησάκι, μεγαλύτερο από τα ερείπια που υπήρχαν.
Παράλληλα ξεκίνησαν να εορτάζουν την αγία με πανηγύρια από συμμετοχή των γύρω βοσκών και σιγά σιγά άρχισε να εξελίσετε ως ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της χώρας μας.

Οι κάτοικοι του νησιού  την τιμούν  με ιδιαίτερη θρησκευτική ευλάβεια και κατά τον εορτασμό της Αγίας καταφθάνουν από διάφορα σημεία της χώρας μας, προκειμένου να πάρουν την χάρη και την ευλογία της.

Ευχαριστούμε θερμά την Θεολόγο  κ. Μ. Κ. και διδάκτορα στη  Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης  (ΑΕΑΘ) του μαθήματος της Δογματικής Θεολογίας, για την αποστολή του φωτογραφικού υλικού κατά τον εσπερινό του εορτασμού 2012 της Αγίας Παρασκευής.
 
Περισσότερα για την πανύγηρι από το 2011 κλικ εδώ

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα

Μεγάλο πανηγύρι στην Αμοργό, κατά τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής του 2011 κλικ εδώ!

 Γράφει ο Αρμενιστής
Ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά πανηγύρια σ΄ όλη την νησιωτική Ελλάδα είναι το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στην κάτω Μεριά της Αμοργού.
Οι ρίζες του είναι βαθιές και συνεχίζονται κατά τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο μέχρι και σήμερα.
Την παραμονή και μετά τον εσπερινό διανέμεται πανήγυρη αποτελούμενη από «οφτό» και «πατατάτο».
Το οφτό είναι το χυλωμένο σιτάρι με ξυνομυζίθρα και


Κλικ εδώ για να δείτε τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης 26.7.2012

Πηγή: Αρμενιστής