Σελίδες

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Άγιος Υπάτιος Επίσκοπος Γαγγρών +31 Μαρτίου

Εορτή του Αγίου Υπατίου, του ΕπισκόπουΆγιος Υπάτιος επίσκοπος Γαγγρών
Ο μαρτυρικός θάνατος του αγίου Υπατίου επισκόπου Γαγγρών, του οποίου η Εκκλησία σήμερα τιμά την μνήμη, σε μας εδώ στην Δυτική Μακεδονία θυμίζει την δολοφονία του Αιμιλιανού μητροπολίτου Γρεβενών. Έτσι και τον άγιο Υπάτιο τον παραφύλαξαν οι εχθροί της Εκκλησίας σε μία ρεματιά και τον σκότωσαν με τις πέτρες. Όχι μόνο στον βίο μα και στον θάνατο και στο μαρτύριο πολλών ιερέων κι επισκόπων η παράδοση της Εκκλησίας είν' η ίδια. Και στα νεώτερα και στα δικά μας χρόνια πολλοί χριστιανοί, από το λαό κι από τον ιερό
κλήρο, μαρτύρησαν με τον ίδιο τρόπο καθώς κι οι αρχαίοι Μάρτυρες. Αυτή με πολλές άλλες είναι μία ακόμη απόδειξη πως η Εκκλησία δεν είναι ανθρώπινο ίδρυμα και καθεστώς. Είναι η βασιλεία του Θεού, της οποίας "ουκ έσται τέλος"· μένει σ' αυτήν το ’γιο Πνεύμα, με το οποίο σε κάθε εποχή εμπνέονται ’γιοι και "καταστέφονται Μάρτυρες".
Κτείνει γυνὴ βαλοῦσα καιρίαν λίθῳ,
Τὸν Ὑπάτιον· φεῦ γυναικὶ ἀθλίᾳ!
Πρώτῃ Ὑπατίῳ βιότου πέρας ἐν τριακοστῇ.
Βιογραφία
Ο Άγιος Υπάτιος ήταν μορφή από εκείνες που δόξασαν την Εκκλησία στους πρώτους αιώνες της και αγωνίσθηκαν για το θρίαμβο του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Ήταν επίσκοπος Γαγγρών στα χρόνια του Μεγάλου. Κωνσταντίνου και συμμετείχε στην Α' Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια (325 μ.Χ.), κατά της πλάνης του Αρείου. Στο ποιμαντικό του έργο, εξακολούθησε να διδάσκει και να καθοδηγεί το ποίμνιο του, αλλά κυρίως αντιμαχόταν τις αιρέσεις, και ιδιαίτερα την αίρεση των Ναυτιανών. Η επιτυχία με την οποία καταπολεμούσε τους Ναυτιανούς, ξεσήκωσε τα άγρια πάθη τους και ζητούσαν την εξόντωση του. Έτσι, το έτος 326 μ.Χ. πλήρωσαν κάποιους ειδωλολάτρες, οι οποίοι σε κρημνώδη περιοχή επιτέθηκαν κατά του Αγίου με ξύλα και πέτρες και τον άφησαν μισοπεθαμένο. Πριν ξεψυχήσει, μία εκ των φανατικών αιρετικών γυναικών τον θανάτωσε διά λίθου.
http://www.saint.gr
 http://ahdoni.blogspot.com
   κυτ