Σελίδες

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Άγιος Μεγαλομάρτυρας Φανούριος +27 Αυγούστου

Γιορτάζουμε σήμερα 27 Αυγούστου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, ας πούμε λίγα λόγια:
Δυστυχώς για τη ζωή του Αγίου Φανουρίου, δεν σώζονται γραπτές αναφορές. Όλα όσα γνωρίζουμε είναι υποθέσεις που πηγάζουν από μια εικόνα του που βρέθηκε τον 14ο - 15ο αιώνα μ.Χ., στο νησί της Ρόδου.


Τότε, εκείνο τον καιρό, η Ρόδος βρισκόταν υπό την κατοχή των Αγαρηνών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστύλωσης των τειχών της πόλης, βρέθηκε στο νότιο τμήμα του φρουρίου, ανάμεσα στα χαλάσματα, ένας μισογκρεμισμένος Ναός γεμάτος παλιές εικόνες. 


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΆΡΤΥΡΟΣ ΦΑΝΟΥΡΊΟΥΟι περισσότερες εικόνες ήταν τόσο παλιές και τόσο φθαρμένες που δεν ξεχώριζαν οι μορφές των Αγίων. Μία όμως εικόνα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Παρίστανε ένα νέο, ντυμένο στρατιωτικά και το όνομα που ήταν γραμμένο πάνω της ήταν «Ο Άγιος Φανώ». Ο Άγιος, απεικονιζόταν με ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα, κρατώντας στο αριστερό χέρι έναν Σταυρό και στο δεξί μια λαμπάδα. (Αργότερα, τον αρχαίο αυτό Ναό ανοικοδόμησε ο τότε Επίσκοπος Ρόδου Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του Αγίου Φανουρίου.)

Εκτός από τη μορφή του Αγίου, στην εικόνα υπήρχαν και δώδεκα παραστάσεις που απεικόνιζαν τα μαρτύρια που υπέστη από τους Ρωμαίους, τα οποία είναι μεγάλα και σκληρά και αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για έναν μεγάλο και γενναίο Αθλητή της πίστεώς μας:



~ Στη πρώτη παράσταση: Εμφανίζεται ο Άγιος Φανούριος να απολογείται με παρρησία μπροστά στο Ρωμαίο άρχοντα.

~ Στη δεύτερη: Ο Άγιος εικονίζεται ανάμεσα σε στρατιώτες που τον χτυπούν με πέτρες στο κεφάλι και στο στόμα.


~ Στη τρίτη: Δείχνει τη συνέχεια αυτών των βασανιστηρίων, όπου έχουν ρίξει τον Άγιο στο χώμα και τον χτυπούν με ρόπαλα και ξύλα, ενώ προσεύχεται.


~ Στη τέταρτη: Είναι γυμνός και ματωμένος μέσα στη φυλακή, όπου οι δήμιοί του, του σκίζουν τις σάρκες με σιδερένια εργαλεία. Εκείνος, υπομένει τα βασανιστήρια με το βλέμμα στραμμένο στον Ουρανό.


~ Στη πέμπτη: Ο Άγιος βρίσκεται μπροστά στο δήμιό του με μία έκφραση που δείχνει τον πόνο και το μαρτύριο.

~ Στην έκτη: Προσεύχεται μόνος του μέσα στη φυλακή έχοντας υψώσει τα χέρια ικετευτικά προς τον Ουρανό.


~ Στην έβδομη: Εικονίζεται να είναι γυμνός και καταματωμένος, ενώ γύρω του καίνε το σώμα του με αναμμένες λαμπάδες.


~ Στην όγδοη: Εμφανίζεται καταπλακωμένος κάτω από μια μεγάλη πέτρα και ολόγυρά του βρίσκονται άγρια θηρία, έτοιμα να τον κατασπαράξουν, ωστόσο μοιάζουν να είναι καθηλωμένα από την Αγιότητά του.


~ Στην ένατη: Βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα μαρτύριο, τον έχουν στήσει μπροστά στα είδωλα με αναμμένα κάρβουνα στα χέρια, αλλά εκείνος προτιμά να κρατά τα κάρβουνα στα χέρια και να καίγεται, παρά να τα πετάξει στα είδωλα και να λυτρωθεί.


~ Στη δέκατη: Δέεται με τα χέρια υψωμένα στον Ουρανό, ενώ η γαλήνη και το Θείο Φως είναι ζωγραφισμένα στο πρόσωπό του.


~ Στην ενδέκατη: Ο Άγιος στέκεται στη μέση και οι βασανιστές του τον έχουν τοποθετήσει σ’ ένα μεγάλο μάγκανο και του τσακίζουν τα κόκαλα. Το πρόσωπό του παραμένει ήρεμο και υπομένει με καρτερία το φρικτό Μαρτύριο.



~ Στη τελευταία παράσταση: Εικονίζεται το φοβερό τέλος του Μαρτυρίου του. Εικονίζεται μέσα σ’ ένα λάκκο με αναμμένα ξύλα, περιτριγυρισμένος από αναμμένες φλόγες και καπνούς. Πάλι όμως το πρόσωπό του εξακολουθεί να είναι ήρεμο και ατάραχο, στραμμένο με πίστη και αγαλλίαση προς τον αγαπημένο του Χριστό.
Έτσι, μαρτυρικά ο Άγιος Φανούριος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, όπου όλα αυτά τα μαρτύρια που εικονίζονται στην εικόνα του, τον καθιστούν Μεγαλομάρτυρα!

Υ.Γ.
Ο Άγιος Φανούριος είναι ένας από τους πιο Θαυματουργούς Αγίους της Χριστιανικής πίστης. Οι πιστοί συνηθίζουν όταν θέλουν να παρακαλέσουν για κάτι τον Άγιο, να φτιάχνουν μια ειδική πίτα, την Φανουρόπιτα (κλικ εδώ), την οποία πηγαίνουν στην Εκκλησία και μετά το πέρας της Λειτουργίας την μοιράζουν στους πιστούς που βρίσκονται εκεί.



 
Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ουράνιον εφύμνιον εν γή τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν, νύν εορτάζει φαιδρώς, Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσιν τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν, ην εύρες πόνοις και άθλοις, τοις σοίς Φανούριε ένδοξε.

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός