Σελίδες

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 26.12.2010


ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ
 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ Ματθ. β'13-23 ΕΩΘΙΝΟΝ: Θ'
OI ΘΛΙΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ  «Φεύγε εις Αίγυπτον».
    Σύντομα άρχισαν οι θλίψεις για το θειο Βρέφος. Ό Ηρώδης «ζητεί το παιδίον του άπολέσαι αυτό». Γι’  αυτό ή προσταγή του αγγέλου προς τον Ιωσήφ είναι σαφής: «Φεύγε εις Αίγυπτον». Αμέσως ή άγια Οικογένεια ανα­χωρεί. Το ξίφος του Ηρώδη την απειλεί.

Ή εξορία.
Λίγο καιρό πριν γεννηθή ό Ιησούς όλα ήταν ήσυχα για την Παρθένο Μαρία και τον δίκαιο Ιωσήφ. Ή ζωή τους κυλούσε ήρεμα. Ό Ιωσήφ στο εργαστήρι του κέρδιζε το ψωμί του και ή κόρη της Ναζαρέτ στο σπίτι της περνούσε την ήμερα της με την προσευχή και την εργασία της. Από τότε όμως πού ό Ιησούς ήλθε ανάμεσα τους οι άγιες αυτές μορφές εισέρχονται σε μια περιπέτεια. Και δέχονται ευχαρίστως αυτή την ταλαιπωρία εφόσον υπη­ρετούν το σχέδιο τού Θεού για την σωτηρία τού κόσμου. Έτσι γίνονται οι πρόδρομοι όλων εκεί­νων πού δια μέσου των αιώνων θα θελήσουν να είναι «χριστοφόροι» και «θεοφόροι». Ή ιστορία τού Χριστιανισμού μαρτυρεί, δυο χιλιάδες τώρα χρόνια, πώς όσοι θέλουν να ζήσουν σύμφωνα με τις εντολές τού Χριστού θα διω­χθούν. 5 
Αλλά ό διωγμός αυτός δεν είναι εναντίον των πιστών. Στην ουσία είναι εναντίον τού Χρι­στού. Επομένως ό αγώνας είναι ιερός. Είναι να κρατηθούν όρθι­ες οι ψυχές, οι ηθικές αρχές, τα ιδανικά της πίστεως, ή αλήθεια, ή δικαιοσύνη, ή αληθινή αγάπη. Τιμή, λοιπόν, σ' εκείνους πού δεν λυγίζουν μπροστά στις απειλές και στις διώξεις από οπουδήποτε και αν προέρχωνται. 
Ή επιστροφή.
    Δεν κράτησε όμως για πάντα ή παραμονή της άγιας Οικογένειας στην ξένη χώρα. Ό δρόμος της δοκιμασίας είχε ένα τέρμα. Το χα­ρούμενο μήνυμα της επιστροφής δεν άργησε να έλθη. Τους το μετέ­φερε ό άγγελος. Ό Ηρώδης είχε φύγει από το πρόσωπο της γης. «Τεθνήκασιν οι ζητούντες την ψυχήν του παιδιού». Μετά την καταιγίδα ήλθε ή γαλήνη. Μετά την βαρυχειμωνιά πρόβαλε ή άνοιξη. Τότε ό προστάτης Ιωσήφ «εγερθείς παρέλαβε το παιδίον και την μητέρα αυτού και ήλθεν εις γήν Ισραήλ».
Πόση τόνωση και ενίσχυση δί­νει αυτή ή λύση τού δράματος σε όλες τις πιστές ψυχές πού διώκον­ται για χάρη τού Ιησού Χριστού. Διασαλπίζει ό δίκαιος και πανά­γαθος Θεός, με την επιστροφή της άγιας Οικογένειας από την Αίγυπτο, ότι δεν είναι ατέλειωτη ή κυριαρχία των διωκτών. Προσ­ωρινή είναι ή επικράτηση της κακίας και των κακών. Αυτοί πού σκορπίζουν στο πέρασμα τους την κόλαση, δάκρυα σε μητέρες, τρό­μο σε τίμιους οικογενειάρχες, ένα αίσθημα ασφυξίας σε κάθε ενά­ρετο άνθρωπο, θα συντριβούν. Και οι δίκαιοι θα ευφρανθούν, ή δικαιοσύνη θα λάμψη.
     Μέχρι όμως την ήμερα εκείνη οι Χριστιανοί πρέπει να οπλι­στούν με πολλή υπομονή, αντοχή και θάρρος. Ή σκέψη ότι δεν είναι μόνοι θα τούς ένισχύη. Έχουν τον Χριστό μαζί τους, όπως ή Παναγία και ό Ιωσήφ. Με αυτόν τον θησαυρό ούτε οι ταλαιπωρίες ούτε οι θλίψεις ούτε οι διωγμοί θα τούς κλονίσουν. Αν πάσχουν τώρα για τον Χριστό, σύντομα θα συνδοξασθούν. Ό Ερχόμενος Κύριος και Σωτήρας μας «έρχεται ταχύ», για να στε­φάνωση τούς πιστούς αγωνιστές με «τον της δικαιοσύνης στέφανον», με την αμοιβή της αληθινής χαράς και ευφροσύνης
http://sites.google.com/site/orfeasfm/%CE%B5%CE%B4%CF%89