Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Εορτασμός Αγίου Ανδρέα στο Πύργο της Σαντορίνης 30.11.2016

Στις 30 Νοεμβρίου  η εκκλησία μας τιμά τον Απόστολο Άγιο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο.
 Ο εορτασμός του Αγίου Ανδρέα  στο εξωκλήσι του Αγίου στο Πύργο της Σαντορίνης,   
χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου μέσα σε πλήθος κόσμου, παρά το έντονο κρύο που επικρατούσε στη κορυφή του υψώματος της περιοχής.
 Το χρονολογούμενο από το 1888 γραφικό

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος +30 Νοεμβρίου

Ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και πολιούχος άγιος των Πατρών 
Μέσα στη σεπτή χορεία των δώδεκα μαθητών του Ιησού Χριστού εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας στις 30 Νοεμβρίου Άγιος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, ο οποίος από άσημος και απλοϊκός ψαράς κατέστη «ἁλιεύς τῶν ἀνθρώπων» και αναδείχθηκε μέγας διδάσκαλος του Ευαγγελίου του Χριστού και φλογερός Απόστολος του Γένους μας.  
Ο Άγιος Ανδρέας υπήρξε κατ’ εξοχήν Απόστολος των Ελλήνων, αφού ήρθε στον ελλαδικό χώρο για να κηρύξει τον σωτηριώδη λόγο του Θεού και να ιδρύσει Εκκλησίες. 
Έτσι μετά από μία καρποφόρα ιεραποστολική περιοδεία, κατέληξε στην

Εορτασμός της Παναγίας Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό & προετοιμασία του εορτασμού 11ος 2016

Μεγάλες είναι οι προετοιμασίες που γίνονται κατά τον εορτασμός της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στο πανέμορφο νησί της Αμοργού. 
Έτσι λοιπόν αρκετές μέρες πριν τον εορτασμό των Εισοδίων της Παναγίας, δρομολογούνται οι προβλεπόμενες εργασίες που απαιτούνται για το μεγάλο πανηγύρι που διοργανώνουν στην περιοχή τους κάθε χρόνο.
Μετά την προμήθεια του παστού μπακαλιάρου, ακολουθεί ο τεμαχισμός του και στη συνέχεια η διαδικασία του ξαρμυρίσματος, αλλάζοντας διαδοχικά το νερό του, μέχρι να είναι έτοιμος για την περαιτέρω διαδικασίες του, όπως το τηγάνισμά του, καθώς και το μαγείρεμά του με πατάτες κοκκινιστές.
  Ένα άλλο ωραίο έθιμο που έχουν, είναι η κατασκευή του παραδοσιακού παστελιού. 
Αυτό μου θυμίζει λίγο τα παιδικά μου χρόνια,

Ο Άγιος Φιλούμενος! Ένας Άγιος των ημερών μας +29.11.1979

Ο Άγιος Φιλούμενος κατά κόσμος Σοφοκλής γεννήθηκε στην Λευκωσία, στις 15 Οκτωβρίου 1913. 
Γονείς του ήταν οι Ευσεβείς Γεώργιος και Μαγδαληνή. 
Ήταν δίδυμος αδελφός με τον π. Ελπίδιο κατά κόσμον Αλέξανδρος και από μικροί ξεχώριχαν για την αγάπη που είχαν προς τον Θεό και γι' αυτό από πολύ νωρίς άναψε μέσα τους η επιθυμία για τη μοναχική ζωή. 
Το 1927, σε ηλικία μόλις 14 ετών αναχώρησαν και οι δυο για την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, αφού πήραν την ευχή του πνευματικού τους, αλλά και των ευλαβών γονέων τους. 
Εκεί έμειναν 6 περίπου χρόνια, όταν ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου τους πήρε για να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα, όπου βρέθηκαν το 1934, μαθητές στην Σχολή της Αγίας Σιών.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Επαναλειτουργία Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα στο Εμπορείο της Σαντορίνης

Με τη χάρη του Θεού ολοκληρώθηκαν πλέον οι εργασίες ανακαινίσεως του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου Εμπορείου Θήρας.
Ο εν λόγῳ ναός χρονολογείται στον 18ο αιώνα. Επρόκειτο για μονόκλιτη βασιλική η οποία μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1956, εξαιτίας του οποίου υπέστη βλάβες, και συγκεκριμένα το έτος 1964 διευρύνθηκε βόρεια και νότια με αποτέλεσμα ο ναός να αποκτήσει εσωτερικά σταυροειδές σχήμα.

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Σαντορίνης, από 27.11.2016 έως και 4.12.2016

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της  Σαντορίνης  ακολουθεί το πιο κάτω πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της ομώνυμης ενορίας, από 27 Νοεμβρίου έως και 4 του  μηνός Δεκεμβρίου 2016.
 Αλλά πιο αναλυτικά και με περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο πρόγραμμα:  

Κλικ πάνω στο πρόγραμμα για την μεγένθυσή του!    
Πιο αναλυτικά:

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά. Οι ηθικές μας ελλείψεις.

Ένας πλούσιος , ἀγαπητοί μου, εἶνε τὸ πρόσωπο τῆς περικοπῆς τοῦ εὐαγγελίου
Εἶνε Νέος καὶ ἀηδιάζει τὴν πεζότητα, θέλει νὰ πετάξῃ ψηλά, νοσταλγεῖ τὴν αἰωνιότητα. 
Ἔτσι πλησιάζει τὸ Χριστό. 
Ἀκοῦστε τὴν ἐξομολόγησί του· Κύριε! Ἀπὸ μικρὸς προσπάθησα νὰ ζήσω κατὰ τὶς θεῖες ἐντολές. Δὲν μόλυνα τὰ χέρια μου μὲ αἷμα, δὲν προσέβαλα τὴν οἰκογενειακὴ τιμὴ ἄλλου, δὲν ἔκλεψα, δὲν

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά. Η εν Χριστώ Σωτηρία. Ο Απόστολος της Κυριακής

 Ἐφεσ. β΄ 4-10
Ἀδελφοί, ὁ Θεὸς πλούσιος ὢν ἐν ἐλέει, διὰ τὴν πολλὴν ἀγάπην αὐτοῦ ἣν ἠγάπησεν ἡμᾶς, καὶ ὄντας ἡμᾶς νεκροὺς τοῖς παραπτώμασι συνεζωοποί­ησε τῷ Χριστῷ· χάριτί ἐστε σεσωσμένοι· καὶ συνήγειρε καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ, ἵνα ἐνδείξηται ἐν τοῖς αἰῶσι τοῖς ἐπερ­χομένοις τὸν ὑπερβάλ­λοντα πλοῦτον τῆς χάριτος αὐτοῦ ἐν χρηστότητι ἐφ᾿ ἡμᾶς ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ. τῇ γὰρ χάριτί ἐστε σεσωσμένοι διὰ τῆς πίστεως· καὶ τοῦτο οὐκ ἐξ

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά Το Ευαγγέλιο της Κυριακής

Ὁ νέος τοῦ σημερινοῦ εὐαγγελικοῦ ἀναγνώσματος, ἀγαπητοί ἀδελφοί, έχει ἕναν πόθο, πού ἔχουν ὅλοι οἱ ἄνθρωποι κι ἄς μήν τό ὁμολογοῦν οἱ περισσότεροι. 
Ποθεί τήν αἰώνια ζωή. 
«Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ποιήσω ἵνα ζωήν αἰώνιον κληρονομήσω;», ρωτάει. 
Καί ὁ Χριστός τόν παραπέμπει στήν τήρηση τῶν ἐντολῶν. «Τίς ἐντολές τίς γνωρίζεις», τοῦ λέει. «Νά μήν πειράξεις ξένη γυναίκα, νά μή σκοτώσεις, νά μήν κλέψεις, νά μήν πάρεις ψεύτικο ὅρκο, νά τιμᾶς τόν

Εορτασμός Αγίου Στυλιανού στα Φηρά της Σαντορίνης 26.11.2016

Το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού (1908) βρίσκεται επί του νέου περιφερειακού δρόμου των Φηρών, και ενδιάμεσα, κάτω από το σχολικό συγκρότητα του Γενικού Λυκείο και του κάμπινγκ της περιοχής του Κοντοχωρίου των Φηρών της Σαντορίνης.
Το εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού ανήκε στον γνωστό μας Θηραίο Πατριώτη και Εθνικό Ευεργέτη Στυλιανό Σαρπάκη.
Σ΄ όλους μας είναι γνωστή η μεγάλη πλατεία των

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο Άγιος Στυλιανός ο Παφλαγόνος +26 Νοεμβρίου

Ο Αγιος Στυλιανός ο προστάτης των μικρών παιδιών
Ό Αγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας , μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ. Ηταν ευλογημένος από την κοιλιά της μητέρας του ακόμη. Όσο μεγάλωνε , τόσο με την Χάριν του Θεού γινόταν κατοικητήριο του Ά­γιου Πνεύματος.
Aπό την παιδική του ηλικία έδειξε τα σπάνια προτερήματα της αγιασμένης ζωής του. Άν και ήταν

Εορτασμός Αγίας Αικατερίνης στην Οία της Σαντορίνης 25.11.2016

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης δεσπόζει στα πρανή της καλντέρας στην περιοχή της Οίας της Σαντορίνης και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κάστρο της περιοχής.  
Ο ναός της Αγίας χτίσθηκε στις αρχές του 1600 και παρά τους διαχρονικούς και καταστροφικούς σεισμούς της Σαντορίνης, εδώ και 400 χρόνια περίπου παραμένει ακέραιη, και χωρίς ζημιές από τις φθορές του χρόνου, κουβαλώντας παράλληλα μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική ιστορικότητα!

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Απόδοση της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου +25 Νοεμβρίου

Στις 25 Νοεμβρίου  η εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου.
Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή.
Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.

Ο Άγιος Μερκούριος! Ένας Γενναίος Στρατιώτης και Αήττητος Αθλητής του Χριστού +25 Νοεμβρίου

Μέσα στην επίλεκτη φάλαγγα των μεγάλων και ενδόξων μαρτύρων της χριστιανικής πίστεως εξέχουσα θέση κατέχει ο ένδοξος του Χριστού μεγαλομάρτυς Άγιος Μερκούριος, του οποίου η μνήμη τιμάται και γεραίρεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 25 Νοεμβρίου.
Ο Άγιος Μερκούριος έζησε στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα και επί των ημερών των ασεβών αυτοκρατόρων Δεκίου (249-251), Γάλλου (251-253) και Βαλεριανού (253-259). Καταγόταν από την Ανατολή και ο σκυθικής καταγωγής πατέρας του, ονόματι Γορδιανός, ήταν χριστιανός. Γι’ αυτό και ο Μερκούριος είχε ανατραφεί με τα νάματα της χριστιανικής πίστεως. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του, κατατάχθηκε στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού και μάλιστα υπηρέτησε στο στράτευμα των Μαρκησίων. Διακρίθηκε για το ανδρείο του φρόνημα και απέσπασε τον θαυμασμό και την εκτίμηση των ανωτέρων του. Το γεγονός αυτό παρακίνησε τον αυτοκράτορα στο να τον αποστείλει με το στράτευμά του για να πολεμήσει εναντίον των βαρβάρων.

Αγία Αικατερίνη. Η Πάνσοφος Μεγαλομάρτυς του Χριστού +25 Νοεμβρίου

     Οι γυναίκες μάρτυρες της Εκκλησίας μας είναι εξίσου ηρωίδες με τους άνδρες μάρτυρες, οι οποίες συναποτελούν την πιο εκλεκτή χορεία των αγίων. 
Το πρόβλημα της ισότητας των δύο φύλων, λύθηκε για την Εκκλησία μας στους αγίους Της, όπως και η σύμπλευση γνώσης και πίστης.
      Στις κορυφαίες γυναίκες μάρτυρες της Εκκλησίας μας ανήκει και η μεγαλομάρτυς αγία Αικατερίνη. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στα 294 από ειδωλολατρική οικογένεια και ονομαζόταν Δωροθέα. 
Ο πατέρας της ονομαζόταν Κώνστας ή Κέστος και ήταν αριστοκράτης, φρόντισε δε να δώσει τη

Άγιος Κλήμης Επίσκοπος Ρώμης +24 Νοεμβρίου

   ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: Ο άγιος Κλήμης [Α΄], ήταν ο τρίτος επίσκοπος Ρώμης [92-101] και μία από σημαντικότερες προσωπικότητες της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας. Θεωρείται Αποστολικός Πατέρας, διότι μαθήτευσε δίπλα σε Αποστόλους και χειροτονήθηκε από αυτούς. Υπήρξε εκκλησιαστικός ηγέτης κύρους, ενώ η γραμματεία του είναι ισαποστολικής αξίας. Μάλιστα έργα του από μερικές εκκλησίες τοποθετήθηκαν ακόμη και στον Καινοδιαθηκικό Κανόνα. Εκκλησιαστικοί συγγραφείς, όπως οι Ωριγένης και Ευσέβιος Καισαρείας ταυτίζουν τον Κλήμη, με το συνεργάτη του Αποστόλου Παύλου που αποκαλείται με το ίδιο όνομα στην “Προς Φιλιππησσίους επιστολή”.
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: Για το βίο του Αγίου Κλήμεντος υπάρχουν λίγες και αβέβαιες πληροφορίες. Το πού και πότε γεννήθηκε δεν είναι γνωστό. Με

Aπαράδεκτη αδικία!

Κάποτε ένας άρχοντας καλός και αγαθός, ελεήμων και εύσπλαχνος, θέλησε να κάνει έναν μοναχικό περίπατο στο γειτονικό δάσος. Στον δρόμο που πήγαινε, συνάντησε έναν ζητιάνο με αξιολύπητη εμφάνιση, ο οποίος του ζήτησε ελεημοσύνη.
Τον ευσπλαχνίστηκε και, γενναιόδωρος καθώς ήταν, άδειασε τις τσέπες του στα χέρια του. Είχε πάνω του 168 λίρες. Του έδωσε τις 166 και κράτησε μόνο τις δύο! Ο ζητιάνος έκθαμβός μπροστά σ’ αυτή τη γενναιοδωρία, τον χιλιοευχαρίστησε , πρόσεξε όμως

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Μέγας Βασίλειος και ο Ιουλιανός ο παραβάτης ή αποστάτης

Όταν ο Ιουλιανός ο παραβάτης,  ο ασεβής και διώκτης των Χριστιανών, θέλησε να πάει στην Περσία να πολεμήσει πέρασε κοντά από την Καισαρεία.
Ο Άγιος Βασίλειος γνωρίζοντας τον από την Αθήνα όπου ήταν συμφοιτητές πήγε μαζί με τον λαό να τον τιμήσει. Ο Ιουλιανός απαίτησε να του δωρίσει, αφού ο Άγιος δεν είχε τίποτε άλλο, τρεις από τους κριθαρένιους άρτους του. Ο Άγιος το έκανε και ο Ιουλιανός διέταξε τους υπηρέτες να ανταμείψουν τη δωρεά και να δώσουν χόρτο από το λειβάδι.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Εορτασμός Εισοδίων της Θεοτόκου στο Παλιό Χωριό Σαντορίνης 21.11.2016

Η Εκκλησία μας στις 21 Νοεμβρίου τιμά την Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Έτσι λοιπόν μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου της οποίας η σημασία του εορτασμού της είναι μεγάλη και ιερή.
Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.
Όπως γνωρίζουμε, η Παναγία γεννήθηκε από γονείς
γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους δώσει

Εορτασμός Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης 21.11.2016

Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι τα «Εισόδια» της Θεοτόκου.
Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή.
Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.
Όπως γνωρίζουμε, η Παναγία γεννήθηκε από γονείς
γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν παρακαλέσει με πολύ πόνο τον Θεό να τους δώσει

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Σαντορίνης, από 20.11.2016 έως και 27.11.2016

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της  Σαντορίνης  ακολουθεί το πιο κάτω πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της ομώνυμης ενορίας, από 20 Νοεμβρίου έως και 27 του  μηνός Νοεμβρίου 2016.
 Αλλά πιο αναλυτικά και με περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο πρόγραμμα:  

Κλικ πάνω στο πρόγραμμα για την μεγένθυσή

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου +21 Νοεμβρίου

Πολλοί είναι οι υμνογράφοι  της Θεομητορικής αυτής εορτής, της οποίας το γεγονός  δεν καταγράφεται καθόλου  στην Καινή Διαθήκη. Το περιστατικό της εν τω Ναώ εισόδου της υπάρχει στα Απόκρυφα λεγόμενα ευαγγέλια, όπως συμβαίνει και με άλλες εορτές της Παναγίας, σε κείμενα δηλαδή που η Εκκλησία μας δεν τα θεώρησε έγκυρα, λόγω ενυπαρχουσών σ’ αυτά αιρέσεων ή και μυθοπλασιών. Μέσα σ’ αυτά όμως υπάρχουν και αληθινά

Εορτασμός Παναγίας στη Πλάκα του Μεγαλοχωρίου της Σαντορίνης 19.11.2016

Το μικρό γραφικό και υπόσκαφο εξωκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου στη περιοχή "Πλάκα" του Μεγάλου Χωριού, βρίσκεται στα απόκρημνα και πανέμορφα σημεία της ομώνυμης περιοχής της καλντέρας, με συναρπαστική και απίστευτη πανοραμική θέα.
Αυτή η γλυκιά αγριάδα της περιοχής μαγεύει και τον κάθε διερχόμενο  επισκέπτη, από τα αιολικά σμιλεύματα των πετρωμάτων, την πλούσια και γρήγορη εναλλαγή του
χρωματισμού των πετρωμάτων, τα γραφικά και στενά μονοπατάκια, την πλούσια και άγρια χλωρίδα της περιοχής, αλλά και την απέραντη θέα της

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Εορτασμός Αγίου Μηνά στα Φηρά της Σαντορίνης 11.11.2016

Στις 11 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά του οποίου ο εορτασμός έγινε στον ομώνυμο ναό του Αγίου (1537-1650).
Ο ναός είναι δισυπόστατος (Άγιος Μηνάς και Άγιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού),  ο οποίος δεσπόζει στη περίοπτη περιοχή της καλντέρας του νησιού, και βρίσκεται λίγο πιο πέρα από τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο  και πιο κάτω από τον
Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου.

Ο εορτασμός του Αγίου Μηνά, είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές των Φηρών μετά από την

Εορτασμός Ταξιαρχών στο Βουρβούλο Σαντορίνης 8.11.2016

Ο εορτασμός των  Ταξιαρχών έγινε στο  γραφικό και πανέμορφο εκκλησάκι του Ταξιάρχη "Πανορμίτη" που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του Βουρβούλου της Σαντορίνης.    
  Το εκκλησάκι αυτό κτίστηκε το 2013 με ένα θαυμαστό τρόπο όπως μας περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του ναού και αναφέρεται μέσα στο βίντεο της αναρτήσεως αυτής κάνοντας κλικ εδώ.  
Το στολίδι της περιοχής είναι απόλυτα προσαρμοσμένο αλλά και με τον απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και  την νησιωτική μας

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Παναγιά την Μεσανή στο Εμπορείο της Σαντορίνης μετά από 34 χρόνια!!!

Τα Εισόδια της Θεοτόκου κατά τη φετινή χρονιά -και μετά από 34 χρόνια- θα εορτασθούν στον Ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας της Μεσανής.
Την παραμονή της εορτής (Κυριακή 20.11.2016) και ώρα 17:00 θα γίνει η επίσημη ενθρόνιση της ιεράς εικόνος της Παναγίας της «Καρδιωτίσσης», προστάτιδος και εφόρου Εμπορείου, κι ακολούθως ο Πανηγυρικός Εσπερινός με την Παράκληση. 
Ανήμερα (Δευτέρα 21.11.2016), το πρωί η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 17:00 ο Εσπερινός με την Παράκληση στην Παναγία την

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ο Άγιος Πλάτωνας +18 Νοεμβρίου

Ο Πλάτων σοφός και πλούσιος
Ο Άγιος Πλάτων γεννήθηκε στην σημερινή Άγκυρα, την σημερινή πρωτεύουσα της Τουρκίας. Τότε ήταν αυτοκράτορας ο χριστιανομάχος Διοκλητιανός. Οι γονείς του ήσαν ορθόδοξοι Χριστιανοί. Αυτός, λοιπόν, ο Πλάτων, γεννήθηκε και ανατράφηκε με πολλή φροντίδα. Τον έμαθαν οι γονείς του γράμματα πολλά. Από μικρός φαινόταν σε όλους φρόνιμος και έγινε σοφός. Όταν μεγάλωσε όμως μη μπορώντας να βλέπει την ασέβεια να αυξάνει, αγωνιζόταν ακατάπαυστα υπέρ της εξαπλώσεως της Χριστιανικής Θρησκείας.
Μπροστά στον άρχοντα ομολογεί με θάρρος
Επειδή όμως ομολογούσε ελεύθερα την πίστη του στον Χριστό, τον έφεραν στον άρχοντα Αγριππίνο τον βικάριο, δηλαδή τον Επίτροπο.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης "της Δόξας των Ελλήνων" στην Χριστιανική Εστία Φηρών Σαντορίνης στις 19.11.2016

Το προσεχή Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 και στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα της Χριαστιανικής Εστίας των Φηρών της Σαντορίνης, διοργανόνεται εκδήλωση τιμής και μνήμης "της Δόξας των Ελλήνων" από φοιτήτριες της Χριστιανικής Φοιτικής  Ένωσης  Αθηνών και καλούν το ευρύτερο κοινό του νησιού στην σημαντική και σπουδαία εκδήλωση που αναφέρονται.
Ας μη λησμονήσουμε το ραντεβού μας για την χρονική περίοδο που προαναφέραμε.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Εορτασμός Αγίου Ματθαίου στο Παλιό Χωριό Σαντορίνης 16.11.2016

Ο εορτασμός του Αγίου Ματθαίου  έγινε στο γραφικό και υπόσκαφο εκκλησάκι του Αγίου Ματθαίου  το οποίο βρίσκεται στο πάνω χωριό του Παλιού Χωριού ή Μέσα Γωνιάς της Σαντορίνης.    
Είναι η πρώτη εκκλησιά στη περιοχή του Παλιού χωριού η οποία έγινε τον Σεπτέμβριο του 1638, μετά την Παναγία της Επισκοπής η οποία ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό (1081 - 1118) κατά το έτος 1115.      
Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε, κατά την

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ο Άγιος Απόστολος και Ευγγελιστής Ματθαίος +16 Νοεμβρίου

Ο «ἐκ τελώνου κληθείς εἰς μαθητείαν καί Εὐαγγελιστής γενόμενος» πανεύφημος Απόστολος του Χριστού 
Ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος υπήρξε ο συγγραφέας του πρώτου ιερού Ευαγγελίου, αφού οκτώ χρόνια μετά την Ανάληψη του Κυρίου συνέγραψε στην εβραϊκή γλώσσα που την εποχή εκείνη ήταν η καθομιλουμένη στην Παλαιστίνη αραμαϊκή το πρώτο Ευαγγέλιο, το οποίο φέρει και το

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Σαντορίνης, από 13.11.2017 έως και 20.11.2017

Από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Εμπορείου της  Σαντορίνης  ακολουθεί το πιο κάτω πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της ομώνυμης ενορίας, από 13 Νοεμβρίου έως και 20 του  μηνός Νοεμβρίου 2017.
 Αλλά πιο αναλυτικά και με περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο πρόγραμμα:
Κλικ πάνω στο πρόγραμμα για την μεγένθυσή του!   Πιο αναλυτικά:

Νηστεία των Χριστουγέννων. Πότε, γιατί και πως; από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών

1. Δεύτερη μακρά περίοδος νηστείας μετά τή Μεγάλη Τεσσαρακοστή εἶναι ἡ νηστεία τῶν Χριστουγέννων, γνωστή στή γλώσσα τοῦ ὀρθοδόξου λαοῦ μας καί ὡς σαραντά(η)μερο. Περιλαμβάνει καί αὐτή σαράντα ἡμέρες, ὅμως δέν ἔχει τήν αὐστηρότητα τῆς νηστείας τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς.   Ἀρχίζει τήν 15η Νοεμβρίου καί λήγει τήν 24η Δεκεμβρίου.
2. Ἡ ἑορτή τῆς κατά σάρκα Γεννήσεως τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀποτελεῖ τή δεύτερη μεγάλη Δεσποτική ἑορτή τοῦ χριστιανικοῦ ἑορτολογίου. Μέχρι τά μέσα τοῦ Δ΄ αἰώνα ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἀνατολῆς

Άγιοι Γουρίας, Σαμωνάς και Άβιβος οι Ομολογητές +15 Νοεμβρίου

Ο Γουρίας και ο Σαμωνάς, αγωνιζόμενοι τον Ιερό αγώνα της χριστιανικής πίστης, συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Αντωνίνο, κατά το διωγμό επί Διοκλητιανού. Και αφού υπέστησαν με θαυμαστή υπομονή πολλά βάσανα, αποκεφαλίσθηκαν.
Ο Άβιβος έζησε λίγα χρόνια αργότερα και ήταν από ένα χωριό της Έδεσσας που ονομαζόταν Αποθελσαία. Τότε βασιλιάς ήταν ο Λικίνιος, ο γνωστός αντίπαλος του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Άβιβος, λοιπόν, προχειρίσθηκε Ιεροδιάκονος και διακρινόταν για τη μεγάλη ευσέβεια του και τον πολύ ζήλο για το υπούργημά του. Ιδιαίτερα, όμως, διακρινόταν για τη θερμή αγάπη του στο Ιερό κήρυγμα, τηρώντας το θεόπνευστο λόγο της Αγίας Γραφής, που λέει: «Κήρυξαν τὸν λόγον, ἐπιστήθι εὐκαίρως ἀκαίρως, ἔλεγξαν, ἐπιτίμησαν, παρακάλεσαν, ἐν πάσῃ

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος ο Υδραίος +14 Νοεμβρίου

῾Αὐτός ὁ γενναιότατος νεομάρτυς Κωνσταντίνος ὑπῆρξε γέννημα καί θρέμμα τῆς νήσου ῞Υδρας, οἱ δέ γονεῖς του, Μιχαλάκης καί Μαρίνα, εὐσεβεῖς χριστιανοί, ἦταν ἁπλοί καί μέτριας κατάστασης ἄνθρωποι. ῞Οταν ὁ Κωνσταντίνος ἔγινε δεκαοκτώ ἐτῶν, πῆγε στήν Ρόδο καί ἐπισκεπτόταν συχνά τό κονάκι τοῦ ἡγεμόνα τῆς Ρόδου Χασάν Καπετάν. Αὐτό ὅμως ὁδήγησε σέ τραγωδία τόν Κωνσταντίνο, γιατί ὁ ἡγεμόνας βλέποντας τόν νέο προκομμένο καί ἔξυπνο ἔβαλε ὅλη τήν σπουδή του γιά νά διαστρέψει τήν γνώμη του καί νά τόν κάνει μουσουλμάνο. Καί πράγματι! Μέ διάφορες κολακεῖες καί μέ πολλά δῶρα ἔπεισε στό τέλος τόν ἁπαλό νέο καί ἀρνήθηκε δυστυχῶς τήν ἀληθινή πίστη τοῦ Χριστοῦ καί δέχτηκε τήν πλανεμένη θρησκεία τῶν ᾽Αγαρηνῶν. Τρία χρόνια βρισκόταν στήν πλάνη

Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Ο θεμελιωτής της ορθοδόξου πνευματικότητος +Την Δεύτερη Κυριακή των Νηστειών & +14 Νοεμβρίου

Η δεύτερη Κυριακή των Νηστειών είναι αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες πατερικές μορφές της Εκκλησίας μας, στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης (1347-1359). 
Ο μεγάλος αυτός άνδρας έζησε σε μια πολύ ταραγμένη ιστορική περίοδο για την Εκκλησία μας, κατά την οποία ο κίνδυνος νοθεύσεως της αλήθειας υπήρξε μεγάλος και όπου η ορθόδοξη πνευματικότητα κινδύνευε να αλωθεί από τον δυτικό σχολαστικισμό και η υπεράσπισή της έλαχε στην μεγάλη αυτή

Ο Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος +14 Νοεμβρίου

Υπήρξε ένας από τους δώδεκα. Και μάλιστα επίλεκτο μέλος της αγίας αυτής ομάδος.
Την πρώτη γνωριμία του με τον Χριστό μας την παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης με τούτα τα λόγια: «Τη επαύριον ηθέλησεν ο Ιησούς εξελθείν εις την Γαλιλαίαν•και ευρίσκει Φιλιππον και λέγει αυτώ•ακολούθει μοι» (Ιωαν. α’ 44).
Ύστερα από το βάπτισμά Του και την τεσσαρακονθήμερη νηστεία Του στην έρημο και τους πειρασμούς Του από τον διάβολο, νικητής αποφασίζει να αναχωρήσει από την Ιουδαία στην Γαλιλαία για την έναρξη του έργου του.
Εκεί, σαν έφθασε, βρήκε μεταξύ των πρώτων τον Φίλιππο, που ήταν από τη Βηθσαϊδά, την ίδια πόλη από την οποία καταγόντουσαν και οι άλλοι δύο Απόστολοι και αδελφοί, Ανδρέας και Πέτρος.

Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης 14.11.2016

Μετά τον χθεσινό εορτασμό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου,  Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, ο σημερινός εορτασμός έγινε στο μικρό και υπόσκαφο εκκλησάκι της περιοχής.
Όμως επιγραμματικά θα πούμε δυο λόγια για τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.Κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. 
Αυτό όμως έγινε αίτια να δημιουργήσει φοβερούς

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Παναγία την Τριτιανή της Έξω Γωνιάς Σαντορίνης 13.11.2016

Στις 13 Νοεμβρίου, γιορτάζουμε τον  Άγιο Ιωάννη τον Χρυσοστόμο,  Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως.
Κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. 
Αυτό όμως έγινε αίτια να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς και μάλιστα την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή έλεγχε τις παρανομίες της. 
Υπέστη πολλές συκοφαντίες και παράνομες αποφάσεις, με αποτέλεσμα το πλήθος να εξαγριωθεί, ώστε αναγκάστηκε η αυτοκράτειρα Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος +13 Νοεμβρίου. Ευαγγέλιο Εορτής

Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
 «Ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων» (Ἰωάν. 10,11)
ΣΗΜΕΡΑ, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἑορτὴ καὶ πανήγυρις. Ἑορτάζει ἕνας ἀπὸ τοὺς μεγαλυ­τέρους πατέρας καὶ διδασκάλους τῆς Ἐκκλησίας μας, ὁ ἅγιος ἸωάννηςΧρυσόστομος
Μίλησα ἄλλοτε γιὰ τὸν βίο του καὶ γιὰ τὸ τέλος του στὰ

Κυριακή Η΄Λουκά. Η Παραβολή του Καλού Σαμαρείτου

1. Εναι δική μας  εκαιρία τς γάπης  Ρωτοῦν πολλοί: ­Γιατί νὰ ὑπάρχει τόση ­δυστυχία στὸν κόσμο; 
Για­τί ἀφήνει ὁ Θεὸς ἀθῶα παιδιὰ νὰ πεθαίνουν ἀπὸ τὴν ­πείνα καὶ τὶς ἀρρώστιες;... Εὔλογα ἀκούγονται τὰ ἐρωτήματα αὐτὰ καὶ κάπο­τε φθάνουν στὸ ­ση­­μεῖο νὰ θέτουν σὲ ἀ­μ­φισβήτηση τὴν ἴδια τὴν ὕπαρξη τοῦ Θεοῦ τῆς ἀγάπης.  Ὡστόσο ὁ Κύριος μὲ τὴν Παρα­βο­λὴ ποὺ μᾶς δίδαξε στὴ σημερινὴ εὐαγγελικὴ περικοπὴ ρίχνει τὸ φῶς τῆς ἀγάπης Του ποὺ δίνει ἀπάντηση σὲ κά­θε παρόμοιο ἐρώτημα καὶ ἀμφιβολία. Ἦταν κάποιος νομοδιδάσκαλος ποὺ πλησίασε τὸν Κύριο καὶ Τὸν ρώτησε τί πρέπει νὰ κάνει γιὰ νὰ κληρονομήσει τὴν αἰώνια ζωή. Ὁ Κύριος τοῦ ὑπέδειξε νὰ ἀναζητήσει τὴν ἀπάντηση στὸ Νόμο τοῦ Θεοῦ. Πράγματι δὲν ἦταν δύσκολο γιὰ τὸν μελετητὴ τοῦ Νόμου νὰ καταλάβει ὅτι αὐτὸ ποὺ εἶχε νὰ κάνει ἦταν νὰ ἀγαπᾶ

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Εορτασμός Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονα στην Έξω Γωνιά Σαντορίνης 12.11.2016

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά  τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα!
Στην επί του όρους ομιλία, μεταξύ των άλλων λέει ο Κύριος " Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται".
Τα λόγια αυτά βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα.
Με αποτέλεσμα οι πονεμένοι, οι βασανισμένοι οι χήρες, τα ορφανά, οι φτωχοί και πικραμένοι, να βρίσκουν ένα απέραντο λιμάνι γαλήνης και

Εορτασμός Εσπερινός Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα στη Μεσαριά της Σαντορίνης 11.11.2016

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα είναι υπόσκαφο και ανήκε στους λεπρούς της Σαντορίνης κλικ εδώ, που ζούσαν απομονομένοι από την κοινωνία του νησιού.
Δηλαδή στη σημερινή τοποθεσία που βρίσκεται στην κανλτέρα και νότια των Φηρών, ήτοι στη περιοχή των παλιών ορυχείων (μπαλάδες).  Φέρει μέχρι σήμερα δυο χωρίσματα με εσωτερική επικοινωνία με κιγκλίδωμα.  Κατά την εποχή εκείνη και την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα, όλος ο

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας, Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας +12 Νοεμβρίου

«Ο άγιος Ιωάννης ήταν Κύπριος, υιός του Επιφανίου, του άρχοντα της χώρας. Νυμφεύθηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα του, και απέκτησε και παιδιά. 
Όταν η γυναίκα του και τα παιδιά του έφυγαν από τη ζωή αυτή, όλη την έφεση της ψυχής του την έστρεψε στην επίδοση της αρετής και στο να αρέσει στον Θεό. 
Λόγω ακριβώς της λαμπρής κατά Θεόν ζωής του, καταστάθηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αλεξάνδρειας, αφού ζήτησε αυτόν ως αρχιεπίσκοπο ο λαός των Αλεξανδρέων από τον βασιλιά Ηράκλειο.

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.